Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Csalásokra figyelmeztetik az időseket

Bajba jutott unokának, régi ismerősnek vagy akár hatósági személynek is kiadják magukat az idősek értékeire utazó csalók, trükkös tolvajok. Bár minden eset más és más, az elkövetőknek van néhány olyan gyakran alkalmazott módszerük, amiket megismerve a nyugdíjasok jó eséllyel elkerülhetik, hogy sértetté váljanak – ezért is indít a XII. kerületi rendőrkapitányság előadás-sorozatot a hegyvidéki gondozási központokban.

„Láttam, hogy az egyik idős hölggyel valami nincs rendben, magába roskadt, ezért megkérdeztem tőle, mi a baj. Ekkor árulta el, hogy becsapták: valaki felhívta telefonon, azt állítva, hogy az unokája, és nagyobb összegű készpénzre van szüksége, mert autóbalesetet szenvedett. Az »unoka« szólt, hogy egy ismerősét küldi el hozzá, aki gyorsan meg is érkezett, és átvette a pénzt. A néni csak ezután döbbent rá, hogy csalók áldozatává vált” – mesélte el az egyik tagjuk történetét Bíró-Várfalvi Orsolya, a Németvölgy Gondozási Központ vezetője, aki úgy látja, az időskorú sértettek sokszor inkább elhallgatják a hasonló eseteket, mert szégyellik elmondani másoknak.
Mindez azon a szakmai egyeztetésen hangzott el, amit Sztanyó István, a XII. kerületi rendőrkapitányság vezetője kezdeményezésére hívtak össze a Hegyvidéki Szociális Központban. A rendőrkapitány a megbeszélésen arra hívta fel a szociális területen dolgozó szakemberek figyelmét, hogy az utóbbi időben ismét gyakran próbálkoznak a bűnelkövetők az „unokázós” módszerrel. Leginkább éjszaka hívják fel az időseket, megrémítve őket azzal, hogy bajba került a hozzátartozójuk, majd pénzt, ékszert és más értékeket igyekeznek kicsalni tőlük.
Más, régóta ismert módszerek is időről időre felbukkannak. Az idősekhez becsöngető trükkös tolvajok előszeretettel adják ki magukat a gáz- vagy áramszolgáltató, az önkormányzat vagy valamelyik szeretetszolgálat munkatársainak, és azt állítják, hogy túlfizetés vagy támogatás miatt pénzt hoznak, ám a pontos összeget nem tudják kifizetni, mert csak nagy címletű bankjegy van náluk. Ilyenkor kifigyelik, honnan kerül elő a visszajáró, majd egy alkalmas pillanatban, a lakó figyelmét elterelve, zsebre teszik az összes otthon tartott pénzt.
A szélhámosok nemritkán a bevásárlás után, a piacon, az élelmiszerboltoknál vagy a buszmegállókban szólítják le az időseket, régi ismerősként mutatkoznak be, és felajánlják, hogy segítenek hazavinni a teli szatyrokat. Főként a lakásban lévő értékekre utaznak, de megesett már az is, hogy valaki a nyakláncával „fizetett” az alkalmi kísérője által felajánlott kellemes nyakmasszírozásért.
Sztanyó István úgy véli, az idősek rendszeres tájékoztatásával, felkészítésével elkerülhető, hogy sértettekké váljanak, ezért kezdeményezte, hogy munkatársai közreműködésével havi rendszerességgel legyenek előadások a hegyvidéki gondozási központokban. Druskóczi Tünde, a Hegyvidéki Szociális Központ vezetője örömmel fogadta az előadás-sorozat ötletét, egyúttal javasolta, hogy az intézmény három nappali klubján kívül a szociális gondozók és a házi segítségnyújtásban részt vevő önkéntesek számára is szervezzen a kapitányság felkészítő programokat.

sz.

Az időseknek meghirdetett bűnmegelőzési előadások szeptemberi időpontjai:

- Virányos Gondozási Központ (XII., Szarvas Gábor út 8/c): szeptember 11. 13.30.

- Németvölgy Gondozási Központ (XII., Kiss János altábornagy utca 33/b): szeptember 12. 13.30.

- Normafa Gondozási Központ (XII., Normafa út 1.): szeptember 13. 13.30.