Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Koltzoik_a_gyujtosziget

Költözik a gyűjtősziget

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Budapest-szerte megvalósuló bevezetése ellenére mindmáig fontos szerepet töltenek be a közterületeken működő gyűjtőszigetek, ahol a papíron, műanyagon és fémen kívül a szintén újrahasznosítható színes és fehér üvegeket is el lehet helyezni. A gyűjtőpontokat az üzemeltető, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. igyekszik rendben tartani – a társaság tájékoztatása szerint hetente háromszor takarítják –, egyes helyeken azonban áldatlan állapotok uralkodnak a kezelhetetlen mértékűvé váló illegális hulladéklerakás miatt.
„Az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt a Szarvas Gábor út–Zalai út sarkán, valamint a Pagony utcában lévő szelektív hulladékgyűjtő szigetekkel kapcsolatos lakossági panaszok száma – mondta el lapunknak Péter Mihály, a Hegyvidéki Önkormányzat zöld irodájának munkatársa. – Emiatt az elmúlt fél évben számos esetben soron kívül kértük az FKF-től a két gyűjtőhely takarítását és a konténerek gyakoribb ürítését, ám a problémák nem szűntek meg. Sőt, már rágcsálók megjelenése miatt is érkeztek hozzánk bejelentések, amelyek a Pagony utcai helyszínen tűntek fel.”
Az egyeztetések eredményeképpen az FKF október elejéig a Szarvas Gábor út Zugligeti úti torkolatához, az élelmiszerbolt épülete mögé helyezi át a Szarvas Gábor út–Zalai út sarkán álló gyűjtőpontot, míg a Pagony utcai pontot megszünteti. Ez utóbbitól nem messze, a Thomán István utca és a Tamási Áron utca találkozásánál működik egy hasonló gyűjtőhely.
Az önkormányzat munkatársai megvizsgálták a Pagony utcai konténerek áthelyezésének lehetőségét is a környéken, de nem volt sok mozgásterük. Ha ugyanis a tartályok jól megközelíthető és könnyen működtethető helyre kerülnének, vagy közelebb esnének a lakóházakhoz, vagy pedig a gyalogos- és autós közlekedést akadályoznák.

sz.