Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Táplálkozási szokásaink – országos felmérés

Annak ellenére, hogy Magyarországon 2000 és 2015 között a várható élettartam közel négy évvel, 75,7-re emelkedett, még mindig öt évvel marad el az európai uniós átlagtól. Hazánkban a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek jelentik a fő halálozási okot. A helytelen táplálkozás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, valamint a mozgás hiánya egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy egészségmutatóink messze alulmúlják az uniós átlagot.
A kormány az elmúlt években több olyan intézkedést hozott, ami az egészséges táplálkozást ösztönzi. Ilyen volt a népegészségügyi, vagy közismert nevén chipsadó bevezetése, aminek következtében csökkent a bizonyítottan egészségkárosító összetevőket tartalmazó termékek kínálata és forgalma. De említhetjük a közétkeztetést megújító rendeletet, vagy az iskolabüfék termékkínálatának szabályozását is.
Ahhoz, hogy valós képet lehessen alkotni arról, milyen hatással vannak a lakosság egészségi állapotára a különféle kormányzati intézkedések, rendszeres vizsgálatokra van szükség. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) 2009 és 2014 után ismét felmérést szervez a 18 éven felüliek körében, ezernél is több felnőttet kérdez meg táplálkozási szokásairól, életmódjáról.
A vizsgálat december 15-ig zajlik országszerte, 149 településen. Az OGYÉI levelet küld az előzetesen kiválasztottaknak, amelyben tájékoztatást ad a felmérés céljáról, és felkéri a részvételre a címzetteket. A kérdezőbiztosok − a feladattal megbízott Kutatópont Piac- és Véleménykutató Kft. munkatársai – és ezt követően dietetikus szakemberek személyesen, az otthonukban keresik fel azokat, akik felkérő levelet kaptak.
A részvétel nem kötelező, de az OGYÉI a megkeresetteket arra kéri, együttműködésükkel segítsék a felmérést, ami a hatékony népegészségügyi programok kidolgozásához, végső soron pedig az egészségben eltöltött évek és az élettartam növekedéséhez járulhat hozzá Magyarországon. A kérdésekre adott válaszok alapján senki nem lesz beazonosítható, minden információt titkosan, a hatályos jogszabályoknak megfelelően kezel az intézet. A kutatás eredményeinek publikációja 2019 tavaszától várható.

k.

 

A felmérésről további információk az ogyei.gov.hu internetes oldalon olvashatók.