Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Farsangi_hangulat_a_svabhegyen1

Farsangi hangulat a Svábhegyen

Még nem ütötte el az óra a délután hatot, már minden szék foglalt volt a Jókai Klub nagytermében. Az asztalok roskadoztak a szendvicsekkel, sültekkel, süteményekkel teli tálaktól – úgy tűnik, jókora batyukkal érkeztek az ünneplők a svábhegyi Batyus Bálba. A környei Schwowischi Buam (Sváb Legények) azonnal rá is zendített a talpalávalóra.
A Jókai Klub nevében Herczeg Józsefné igazgató, a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület képviseletében Meskó Gyula köszöntötte a megjelenteket és a meghívott vendégeket, Schrotti Jánost, Budakeszi Város és Pest megye Német Önkormányzatának elnökét, a Hegyvidéki Önkormányzat képviselőit, az oktatási és nevelési intézmények vezetőit.Farsangi_hangulat_a_svabhegyen3„Első alkalommal nem voltam még biztos abban, hogy sikerül majd hagyományt teremtenünk, inkább csak hagytam, hogy magával ragadjon a német nemzetiségi önkormányzat tagjainak és Kövesdiné Martin Nórának a hite. A mai alkalom bizonyítja, nem untuk meg egymást az évek során, a finom ételek, borok mellett az együttlét öröme újra és újra összehoz bennünket” – nyitotta meg Kovács Lajos alpolgármester immár hatodszor a Batyus Bált.
Az ínycsiklandozó ételek láttán megkérdeztem az egyik bálozót, hogy mi jellemzi a sváb konyhát. „Nagymamám az egyszerű ételeket, a krumplit, a káposztát is változatosan fűszerezve készítette, és sok rozmaringot használt” – mondta a németnyelv-tanár Gaál Tímea.
A báli műsorban több tánccsoport is fellépett. Elsőként a Tamási Áron nemzetiségi gimnázium 9. osztályos tanulói, akik iskolai keretek közt heti rendszerességgel tanulnak néptáncot, egy osztrák polkát mutattak be, aztán egy farsangi párválasztó tánc következett, majd az alföldi Duna menti svábok táncaiból láttunk összeállítást. Suhogtak a selyem rakott szoknyák, villogtak a gyöngyös párták, döngött a parkett a legények csizmája alatt. A jelenre szinte csak az emlékeztetett, hogy a fiúk majd’ mindegyike fekete pörge kalapja alatt szemüveget viselt.
A Tamási iskola kamarakórusa egy vidám farsangi nótacsokrot adott elő. Meskó Gyula tanár úr, a német nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettese is együtt énekelt diákjaival. A Vértesacsai Német Nemzetiségi Táncegyüttes úgyszintén parkettra lépett, majd a San Remó-ban európai ifjúsági fesztiváldíjat elnyerő zsámbéki Lochberg Regionális Tánccsoport szórakoztatta az egybegyűlteket. A műsor után éjfélig állt a bál.

Balajthy Anna