Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Generaciok_kozti_kapcsolatepites

Generációk közti kapcsolatépítés

Vajon miről beszélgethetnek a tizenéves diákok hetven-, nyolcvan-, kilencvenesztendős emberekkel? Sok mindenről, még ha gyakran úgy is érzik, hogy nincs közös témájuk. A Hegyvidéki Szociális Központ munkatársai hisznek abban, hogy ha alkalmat teremtenek a találkozásra, egymás megismerésére, könnyen áthidalhatók a generációk közti vélt vagy valós szakadékok.
Egy teadélután keretében az Arany János gimnázium öt közösségi szolgálatot teljesítő tanulója olvasott fel szerelmes verseket a magyar- és a világirodalom legjavából a Németvölgy Gondozási Központban. Ezt követően idős urak szavaltak, volt, aki a saját költeményeit. Végül tea és aprósütemény mellett beszélgettek egymással a két korosztály tagjai. A fiatalok őszinte érdeklődéssel hallgatták annak a bácsinak a szavait, aki nemcsak végigélte a huszadik század sorsfordító időszakait, hanem hadtörténészként, számos könyv szerzőjeként lenyűgöző történettudományi ismeretekkel ötvözte személyes emlékeit.
„Kiváló az együttműködésünk az Arany János iskolával, több közös programjuk volt már a diákoknak és az időseknek. Legutóbb decemberben szerveztünk hasonló találkozót a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban, ott adventi műsorral készültek a résztvevők, és saját karácsonyi élményeiket osztották meg egymással” – szólt az előzményekről Bajkainé Király Anna, a Szépkorúakért a Hegyvidéken program koordinátora.
Az Arany iskola és a Hegyvidéki Szociális Központ együttműködésének alapvető célja a generációk közötti kapcsolatok fejlesztése. A nyugdíjasok megfiatalodva érzik magukat a gyerekek társaságában, akik azáltal, hogy megismerkedhetnek az idősekkel, érzékenyebbé válnak irántuk, képesek jobban megérteni a vágyaikat, érzéseiket, gondolataikat.

d.