Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Misezo_emlekhely_letesul_az_Anna_reten1

Miséző-, emlékhely létesül az Anna-réten

Tavaly ötletpályázatot hirdetett az Anna-réten megvalósítandó miséző-, emlékhely koncepciótervére a Hegyvidéki Önkormányzat és Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Hivatala. A beérkezett pályamunkákat szakértő bizottság értékelte, az eredményt a Hegyvidéki Kulturális Szalonban rendezett díjátadó ünnepségen ismerhették meg az érdekeltek.
A bírálóbizottság társelnöke, Hathy Zsuzsanna főépítész köszöntőszavai után Pokorni Zoltán polgármester az előzményekről szólva elmondta, hogy 1992-ben Salamin András helytörténész, a Budapest-Zugligeti Egyesület elnöke kezdeményezésére a Salamin család építtette fel a ma is látogatható apró kápolnát az Anna-réten. A korábban, a 19. században Szent Anna tiszteletére emelt kápolnát 1952-ben egy munkásmozgalmi gyűlés után egyszerűen lerombolták. Azóta él az igény a helyreállításra, amit az is bizonyít, hogy a területet nemcsak sétálásra, kirándulásra, sütögetésre használják az emberek, ugyanígy a helye az elmélyülésnek, az imádságnak, és járnak oda misére is.
„Tudtuk, hogy fontos ügyről van szó, de hogy ennyire, arra a pályázat világított rá. Önmagáért beszél, hogy kétezer-ötszázan töltötték le a dokumentumokat, ami óriási szám. Izgalmas szellemi hullámzást mutatnak a beadott munkák, nagyon más megközelítésekkel kiváló koncepciók születtek” – foglalta össze a tapasztalatokat Pokorni Zoltán.Misezo_emlekhely_letesul_az_Anna_reten2Most megkezdődhet a társadalmi diskurzus, azután választják ki a megvalósítandó tervet. Egy-két éven belül felépülhet az imahely. Arra törekszenek, hogy a lehető legjobb megoldás szülessen, és hosszú ideig maradjon is meg. „Jó példa erre a megújuló Normafa, ami megmutatja, hogy képesek vagyunk minőséget létrehozni, azt megőrizni, európai módon védeni és karbantartani” – tette hozzá a polgármester.
Süllei László, a bírálóbizottság elnöke arról beszélt, hogy a pályázatok segítenek megtalálni azt a funkciót, amit „a Jóisten határoz meg az emberi alkotómunka által”. A három kategória felállítása a bizottság ötlete volt, mert nem lehetett egyetlen győztest hirdetni. Ennek megfelelően a hagyományos forma, a Szent Ferenc lelkiségét megidéző kialakítás és a kettőt ötvöző megoldások alapján csoportosították a pályamunkákat – sorolta az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye általános érseki helynöke, aki szerint a tájba illeszkedés, a környezetvédelem és a tradíció ugyanennyire fontos volt a döntéshozatalkor.
Eltér István, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagja kimagaslónak nevezte a pályázat iránti érdeklődést. Több ezren olvasták a tájékoztató anyagot, mintegy kétszázan regisztráltak, a tervezők végül 61 pályaművet adtak be. Ezek közül formai hibák miatt mindössze kettőt kellett kizárni. A három kategóriában összesen öt pályázatot javasolt megvásárlásra a bírálóbizottság, amely további díjakat is kiadott. Az elnökségi tag külön is kiemelte, hogy rendkívül sokszínű, változatos és értékes megoldások születtek.Misezo_emlekhely_letesul_az_Anna_reten3Díjazásban részesült a Wéber Építésziroda Kft., Pongor Soma László és Pásztor Bence, Szilágyi Norbert és Nagy Mercédesz Erika munkája, míg Márkus Péter és Koczka Kristóf, Beke-Tóth Szilvia, Hayde Réka Zsuzsanna, a Perényi Stúdió Kft., valamint Kruppa Gábor és Furmann-né Horváth Júlia tervét megvásárolta az önkormányzat. A pályamunkákat az önkormányzat honlapján lehet megtekinteni.

sm.