Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Vége a téli álomnak, felélhetjük a tartalékokat!

Almás zabgolyók

Amióta szuper, sokrekeszes uzsonnásdobozaink vannak, állandó fejtörést okoz, mi mindennel színesítsem a gyerekek táplálékát úgy, hogy egészséges is legyen, és örömet is okozzon nekik az, amit belepakolok. Az almás zabgolyó tagadhatatlanul ebbe a kategóriába tartozik. Finom és büntetlenül fogyasztható nassolnivaló.

 

Hozzávalók

6-8 ek apró szemű zabpehely

2 alma

2 ek sárgabaracklekvár

méz, ízlés szerint

2 ek kakaó

kókuszreszelék

 

Az almákat meghámozzuk, kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd egy tálba tesszük, és hozzákeverjük a zabot. Beleszitáljuk a kakaót, és enyhén édesítjük a lekvárral, mézzel. Én a kókuszreszelékből is keverek a masszába, és egy órára lezárt dobozban a hűtőbe teszem. Ha összeállt, hideg vizes kézzel kis golyókat formálunk, és kókuszreszelékbe hempergetjük őket.Vege_a_teli_alomnak2

 

Cambozolás avokádókrém

Ami a változatos tízórait illeti, szendvicsbetétekre sem lehet soha elegendő ötletünk. Ezt a tejszínesen krémes, sajtos kencét mártogatósként is fogyaszthatjuk pikáns vagy natúr tortilla chipsszel, s kenyérre kenve sem okoz csalódást. Egyetlen szépséghibája, hogy hamar megbarnul, de hát ki emelgeti a kenyérfedelet, amikor rátör az éhség…?

 

Hozzávalók

12 dkg cambozola

2 érett, puha avokádó

1 zöldcitrom leve

2 ek tejszín

só, bors

 

Tegyük a sajtot a késes konyhai robotgépbe, majd kaparjuk hozzá az avokádók húsát is. Fűszerezzük, locsoljuk meg a zöldcitrom levével és annyi tejszínnel, hogy krémes, kenhető legyen. Járassuk meg a robotgépet, míg homogén masszát kapunk!Vege_a_teli_alomnak5

 

Szűzérme vargányás mártásban

Ez a selymes vargányamártással ízesített fogás különleges alkalmakra is kiválóan megfelel. Ráadásul meglehetősen gyorsan elkészíthető, hiszen a szűzpecsenye annál finomabb, minél rövidebb ideig sül.

 

Hozzávalók
2 sertésszűzpecsenye (kb. 650 g)
50 dkg vargánya
1 mogyoróhagyma
2 gerezd fokhagyma

fehér bors, só, provence-i fűszerkeverék

120 ml száraz fehérbor

180 ml csirkealaplé

olívaolaj, vaj

metélőhagyma a díszítéshez

 

A szűzérmét hártyázzuk le, szeleteljük fel, és a szeleteket egy széles kés pengéjével kissé lapítsuk ki. Hintsük meg frissen őrölt fehér borssal és sóval. Forrósítsunk fel a serpenyőben egy kevés olajat! Süssük aranyszínűre benne a szeleteket oldalanként 1-1,5 perc alatt, majd tegyük félre, alufóliával gondosan lefedve.
Tisztítsuk meg a mogyoróhagymát és a fokhagymákat. Előbbit kockázzuk fel, utóbbit lapítsuk szét a kés pengéjével, és vágjuk egészen apró darabokra. Vegyünk elő egy másik serpenyőt, és hevítsünk fel benne egy kevés olívaolajat egy diónyi vajjal. Szórjuk bele a hagymákat, és közepes lángon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a provence-i fűszerkeveréket. Ha nem tudunk megbízható forrásból szerezni ilyet, magunk is összeállíthatjuk. A Label Rouge minőségi tanúsítvány összetételét követve 26% rozmaring, 26% oregánó, 26% borsikafű, 19% kakukkfű és 3% bazsalikom kell hozzá.
Amikor a fűszerek illata szétárad a konyhában, a serpenyőbe dobhatjuk a felkockázott vargányát is. Pirítsuk le, majd hintsük meg sóval, borssal. Ezután öntsük fel a fehérborral, majd az alaplével, és lassú tűzön hagyjuk párolódni, míg megpuhul. Végül öntsük fel a tejszínnel, és főzzük sűrűsödésig. A szűzszeleteket belehelyezve vagy mellé fektetve, apróra vágott metélőhagymával meghintve tálaljuk.Vege_a_teli_alomnak1

 

Mogyorós ív

A békebeli teadélutánok királynője, Móra Ferencné soktucatnyi ropogós és habos, gyümölcsös és magvas, kávé mellé való vagy főétkezéssel is felérő édes sütemény receptjét hagyta az utókorra. A legkülönfélébb nyalánkságok hosszú sorából most egy roppanós, jó előre elkészíthető, sokáig elálló mogyorós kekszet idézünk erre az oldalra. Érdemes kipróbálni!

 

Hozzávalók

14 dkg porcukor

14 dkg vaj

14 dkg liszt

25 dkg mogyoró

3 tojás sárgája

3 dkg vaníliáscukor

¼ citrom héja

½ dl citromlé

15 dkg cukor

 

A vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a lisztet is. A mogyorót ledaráljuk, tiszta serpenyőben megpirítjuk, majd a reszelt citromhéjjal és a vaníliáscukorral együtt hozzágyúrjuk a többihez. Egyenként három tojássárgáját adagolunk a tésztához, amit ezután kisujjnyi vastagra kinyújtunk, és vékony szeletekre vágunk. Forró sütőben körülbelül 12 perc alatt sül halvány barnára. Vigyázat, hamar megég!Vege_a_teli_alomnak4

 

Gesztenyetorta

Ez a torta nemcsak szép, de állagra is, ízre is tökéletes arányok jellemzik. Még annak is ajánlom, aki – hozzám hasonlóan – nem a legnagyobb rajongója a gesztenyének. Lágy, mégis határozott formáival az elegánsan terített asztal dísze lehet.

 

Hozzávalók a tésztához

7 dkg vaj

7 dkg porcukor

35 g (kb. egy fél) tojás

175 g liszt

 

Hozzávalók a gesztenyés töltelékhez

200 g tisztított, egész gesztenye

3 dl tej

18 dkg porcukor

5 dkg vaj

½ rúd vanília

6 tojás

1 dl tejszín

2,5 lapzselatin

 

Hozzávalók a csokoládés réteghez

90 g étcsokoládé

100 g habtejszín

20 g akácméz

 

A tésztához minden alapanyagot behűtünk, majd összegyúrunk. Ezután lezárt dobozban legalább fél órára hűtőbe tesszük.
A gesztenyét egy lábosba halmozzuk, felöntjük a tejjel, és forralni kezdjük. Közben belekaparjuk a fél rúd vanília magjait, és a hüvelyt is a tejbe dobjuk. Ha a gesztenye megpuhult, kivesszük a vaníliarudat, átmenetileg elzárjuk a hőt a lábos alatt, és botmixerrel homogénre pürésítjük a benne lévőket. Közben fokozatosan hozzáadjuk a tejszínt és a tojások sárgáját, egyenként.
Öt percre hideg vízbe áztatjuk a zselatinlapokat. A folyékony gesztenyés masszát újra hevíteni kezdjük, de a forrpontig nem visszük fel a hőmérsékletét, éppen csak 90 fok körülire, addig, amíg a tojások sárgái kifejtik sűrítő hatásukat. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük az előzőleg beáztatott, majd kevés felforrósított vízben feloldott zselatint.
A krémet hűlni hagyjuk, ezalatt előmelegítjük a sütőt, majd egy sütőpapíron vékony lapot nyújtunk a tésztából. Tortagyűrűvel egy kívánt méretű kört metszünk ki a tésztából, és a maradékból hosszú csíkot vágva kibéleljük a formát. A tésztára sütőpapírt helyezünk, és sütőgyönggyel töltjük fel, majd 17 perc alatt készre sütjük.
Lehűtjük, és feltöltjük a langyos, de még folyékony gesztenyemasszával, ezután hűtőbe tesszük. Ha megdermedt, ráönthetjük a csokoládés réteget, amit a tejszínnel összeolvasztott csokoládéból és mézből készítünk el. Pár óra alatt ez is megdermed a hűtőben. Ha mindent jól csináltunk, szépen szeletelhető, elegáns tortát tálalhatunk fel.Vege_a_teli_alomnak3

(Kövesdy)