Vége a téli álomnak, felélhetjük a tartalékokat!
Almás zabgolyók
Amióta szuper, sokrekeszes uzsonnásdobozaink vannak, állandó fejtörést okoz, mi mindennel színesítsem a gyerekek táplálékát úgy, hogy egészséges is legyen, és örömet is okozzon nekik az, amit belepakolok. Az almás zabgolyó tagadhatatlanul ebbe a kategóriába tartozik. Finom és büntetlenül fogyasztható nassolnivaló.
Hozzávalók
6-8 ek apró szemű zabpehely
2 alma
2 ek sárgabaracklekvár
méz, ízlés szerint
2 ek kakaó
kókuszreszelék
Az almákat meghámozzuk, kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd egy tálba tesszük, és hozzákeverjük a zabot. Beleszitáljuk a kakaót, és enyhén édesítjük a lekvárral, mézzel. Én a kókuszreszelékből is keverek a masszába, és egy órára lezárt dobozban a hűtőbe teszem. Ha összeállt, hideg vizes kézzel kis golyókat formálunk, és kókuszreszelékbe hempergetjük őket.
Cambozolás avokádókrém
Ami a változatos tízórait illeti, szendvicsbetétekre sem lehet soha elegendő ötletünk. Ezt a tejszínesen krémes, sajtos kencét mártogatósként is fogyaszthatjuk pikáns vagy natúr tortilla chipsszel, s kenyérre kenve sem okoz csalódást. Egyetlen szépséghibája, hogy hamar megbarnul, de hát ki emelgeti a kenyérfedelet, amikor rátör az éhség…?
Hozzávalók
12 dkg cambozola
2 érett, puha avokádó
1 zöldcitrom leve
2 ek tejszín
só, bors
Tegyük a sajtot a késes konyhai robotgépbe, majd kaparjuk hozzá az avokádók húsát is. Fűszerezzük, locsoljuk meg a zöldcitrom levével és annyi tejszínnel, hogy krémes, kenhető legyen. Járassuk meg a robotgépet, míg homogén masszát kapunk!
Szűzérme vargányás mártásban
Ez a selymes vargányamártással ízesített fogás különleges alkalmakra is kiválóan megfelel. Ráadásul meglehetősen gyorsan elkészíthető, hiszen a szűzpecsenye annál finomabb, minél rövidebb ideig sül.
Hozzávalók
2 sertésszűzpecsenye (kb. 650 g)
50 dkg vargánya
1 mogyoróhagyma
2 gerezd fokhagyma
fehér bors, só, provence-i fűszerkeverék
120 ml száraz fehérbor
180 ml csirkealaplé
olívaolaj, vaj
metélőhagyma a díszítéshez
A szűzérmét hártyázzuk le, szeleteljük fel, és a szeleteket egy széles kés pengéjével kissé lapítsuk ki. Hintsük meg frissen őrölt fehér borssal és sóval. Forrósítsunk fel a serpenyőben egy kevés olajat! Süssük aranyszínűre benne a szeleteket oldalanként 1-1,5 perc alatt, majd tegyük félre, alufóliával gondosan lefedve.
Tisztítsuk meg a mogyoróhagymát és a fokhagymákat. Előbbit kockázzuk fel, utóbbit lapítsuk szét a kés pengéjével, és vágjuk egészen apró darabokra. Vegyünk elő egy másik serpenyőt, és hevítsünk fel benne egy kevés olívaolajat egy diónyi vajjal. Szórjuk bele a hagymákat, és közepes lángon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a provence-i fűszerkeveréket. Ha nem tudunk megbízható forrásból szerezni ilyet, magunk is összeállíthatjuk. A Label Rouge minőségi tanúsítvány összetételét követve 26% rozmaring, 26% oregánó, 26% borsikafű, 19% kakukkfű és 3% bazsalikom kell hozzá.
Amikor a fűszerek illata szétárad a konyhában, a serpenyőbe dobhatjuk a felkockázott vargányát is. Pirítsuk le, majd hintsük meg sóval, borssal. Ezután öntsük fel a fehérborral, majd az alaplével, és lassú tűzön hagyjuk párolódni, míg megpuhul. Végül öntsük fel a tejszínnel, és főzzük sűrűsödésig. A szűzszeleteket belehelyezve vagy mellé fektetve, apróra vágott metélőhagymával meghintve tálaljuk.
Mogyorós ív
A békebeli teadélutánok királynője, Móra Ferencné soktucatnyi ropogós és habos, gyümölcsös és magvas, kávé mellé való vagy főétkezéssel is felérő édes sütemény receptjét hagyta az utókorra. A legkülönfélébb nyalánkságok hosszú sorából most egy roppanós, jó előre elkészíthető, sokáig elálló mogyorós kekszet idézünk erre az oldalra. Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók
14 dkg porcukor
14 dkg vaj
14 dkg liszt
25 dkg mogyoró
3 tojás sárgája
3 dkg vaníliáscukor
¼ citrom héja
½ dl citromlé
15 dkg cukor
A vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a lisztet is. A mogyorót ledaráljuk, tiszta serpenyőben megpirítjuk, majd a reszelt citromhéjjal és a vaníliáscukorral együtt hozzágyúrjuk a többihez. Egyenként három tojássárgáját adagolunk a tésztához, amit ezután kisujjnyi vastagra kinyújtunk, és vékony szeletekre vágunk. Forró sütőben körülbelül 12 perc alatt sül halvány barnára. Vigyázat, hamar megég!
Gesztenyetorta
Ez a torta nemcsak szép, de állagra is, ízre is tökéletes arányok jellemzik. Még annak is ajánlom, aki – hozzám hasonlóan – nem a legnagyobb rajongója a gesztenyének. Lágy, mégis határozott formáival az elegánsan terített asztal dísze lehet.
Hozzávalók a tésztához
7 dkg vaj
7 dkg porcukor
35 g (kb. egy fél) tojás
175 g liszt
Hozzávalók a gesztenyés töltelékhez
200 g tisztított, egész gesztenye
3 dl tej
18 dkg porcukor
5 dkg vaj
½ rúd vanília
6 tojás
1 dl tejszín
2,5 lapzselatin
Hozzávalók a csokoládés réteghez
90 g étcsokoládé
100 g habtejszín
20 g akácméz
A tésztához minden alapanyagot behűtünk, majd összegyúrunk. Ezután lezárt dobozban legalább fél órára hűtőbe tesszük.
A gesztenyét egy lábosba halmozzuk, felöntjük a tejjel, és forralni kezdjük. Közben belekaparjuk a fél rúd vanília magjait, és a hüvelyt is a tejbe dobjuk. Ha a gesztenye megpuhult, kivesszük a vaníliarudat, átmenetileg elzárjuk a hőt a lábos alatt, és botmixerrel homogénre pürésítjük a benne lévőket. Közben fokozatosan hozzáadjuk a tejszínt és a tojások sárgáját, egyenként.
Öt percre hideg vízbe áztatjuk a zselatinlapokat. A folyékony gesztenyés masszát újra hevíteni kezdjük, de a forrpontig nem visszük fel a hőmérsékletét, éppen csak 90 fok körülire, addig, amíg a tojások sárgái kifejtik sűrítő hatásukat. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük az előzőleg beáztatott, majd kevés felforrósított vízben feloldott zselatint.
A krémet hűlni hagyjuk, ezalatt előmelegítjük a sütőt, majd egy sütőpapíron vékony lapot nyújtunk a tésztából. Tortagyűrűvel egy kívánt méretű kört metszünk ki a tésztából, és a maradékból hosszú csíkot vágva kibéleljük a formát. A tésztára sütőpapírt helyezünk, és sütőgyönggyel töltjük fel, majd 17 perc alatt készre sütjük.
Lehűtjük, és feltöltjük a langyos, de még folyékony gesztenyemasszával, ezután hűtőbe tesszük. Ha megdermedt, ráönthetjük a csokoládés réteget, amit a tejszínnel összeolvasztott csokoládéból és mézből készítünk el. Pár óra alatt ez is megdermed a hűtőben. Ha mindent jól csináltunk, szépen szeletelhető, elegáns tortát tálalhatunk fel.
(Kövesdy)