Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ovodavalasztas_elott_a_hegyvideki_csaladok

Óvodaválasztás előtt a hegyvidéki családok

Mik az óvodába lépés feltételei, hová és hogyan lehet beiratkozni, mikortól kötelező? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre ad választ minden évben az Óvodakóstolgató elnevezésű rendezvény, amelyet a járványhelyzet miatt az idén nem tud megrendezni a Hegyvidéki Önkormányzat. Ezért lapunkban részletes tájékoztatást adunk a XII. kerületi óvodákról és a legfontosabb tudnivalókról, hogy megkönnyítsük az óvodaválasztást a szülők számára.
A törvény szerint kötelező óvodába beíratni azokat, akik augusztus 31-ig betöltik a 3. életévüket, ez az idén is több száz gyermeket érint a Hegyvidéken. Külön kérelemre egy évvel tolható a határidő, ezzel kapcsolatban a kormányhivatal hatósági osztályához lehet fordulni. Segítségképpen az önkormányzat weboldaláról is letölthető a kérelemminta.
„A legfontosabb, hogy mindenkit fel tudunk venni a körzetes óvodába, és a legtöbb esetben a választott intézményben tudjuk biztosítani az elhelyezést. Ez utóbbi akkor lehetséges, ha a körzethez tartozó gyerekekkel nem telt be a létszám” – mondta el lapunknak Fonti Krisztina alpolgármester.
Férőhelyek tekintetében jól áll a XII. kerület, ami annak köszönhető, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat az utóbbi években jelentős fejlesztéseket hajtott végre. „Ötszázharmincnyolc pluszhelyről van szó, azaz közel az addigi felével növeltük a kapacitást – folytatta az alpolgármester. – Jelenleg 1736 kisgyermeket tudunk elhelyezni, és figyelünk arra, hogy valóban hegyvidékiek kerüljenek az óvodáinkba. Ezért a jogszabályoknak megfelelően ellenőrizzük az életvitelszerű itt lakást. A gyermeknek és valamelyik szülőjének abban a kerületi ingatlanban kell élnie, amelyik a lakcímkártyájukon szerepel.”Ovodavalasztas_elott_a_hegyvideki_csaladok_1A nagyobb beruházások közül Fonti Krisztina megemlítette a KIMBI Óvodában megvalósuló fejlesztést, ahol három új csoportszoba, új játszóudvar és többfunkciós helyiség jött létre, míg az épület tetejére fotovoltaikus rendszer került. Szintén nagy teljesítményű napelemeket kapott a Normafa, valamint a Zugliget Óvoda, ahol a homlokzatokat szigetelték, és kicserélték a nyílászárókat. A Táltos Csikó tagóvodában és a Hegyvidéki Mesevár Óvodában is megtörtént a nyílászárók cseréje és a homlokzat hőszigetelése. A Normafa tagóvodában a KEOP-5.3.0-A-09-2013-0032 energetikai megtakarítási pályázat keretében kicserélték a nyílászárókat és hőszigeteléssel látták el a homlokzatot. A Süni tagóvodában modern nyílászárók épültek, a Városmajori Óvodában pedig sikerült megoldani a játszótér lefedését.
Ami a beiratkozás technikai részleteit illeti: ezúttal mindent elektronikusan kell intézni. Ehhez elegendő egy alkalommal bemenni az ügyfélszolgálatra, és létrehozni a saját Hegyvidék-fiókot. A jelentkezés 2021. május 3–7-ig tart, nincs sorrend, a kérelmeket a jogosultságnak megfelelően bírálják el. Érdemes tudni, hogy a parkolási övezetben lévő óvodák esetében továbbra is igényelhetik a szülők a meghatározott idejű ingyenes várakozási engedélyt.

MM.

Lapunk 2021. február 16-i számának 4–5. oldalán részletesen olvashatnak a Hegyvidéki Mesevár Óvodáról, a KIMBI Óvodáról és a Mackós Óvodáról, valamint az óvodaérettséggel kapcsolatos tudnivalókról. A további hegyvidéki óvodákat következő lapszámainkban mutatjuk be.Ovodavalasztas_elott_a_hegyvideki_csaladok_2