Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_Hegyvidek_biztonsagot_nyujt_az_idos_embereknek

A Hegyvidék biztonságot nyújt az idős embereknek

Annak érdekében, hogy az idősek minél tovább biztonságban élhessenek otthonukban, a Hegyvidéki Önkormányzat évek óta segítséget nyújt az érintetteknek lakásaik akadálymentesítéséhez. Az Otthon megöregedni program keretében eddig közel hetven lakásban végeztek el a szakemberek a lakók életét biztonságosabbá tévő különféle átalakítási munkákat.

„Nemrég fejeződött be a fürdőszobánk átalakítása. Azért kértük ezt, mert a régit már alig tudtuk használni” – mesélte lapunknak a 78 éves Zalányiné Szilágyi Zsuzsa, aki ikertestvérével, Albertné Szilágyi Katalinnal él együtt egy Németvölgyi úti lakásban. Az idős emberek elmondták, hogy nagyobb zuhanytálcára volt szükségük, mert az előzőből mindig kifolyt a víz, továbbá a mosdó is cserére szorult, mivel azt is nehezen tudták használni.

A mosógép leeresztőcsöve, ami korábban a mosdóba volt helyezve, fali bekötést kapott, emellett a fürdőszoba újraburkolását is elvégezte az önkormányzat által megbízott kivitelező. A legegyszerűbb, egyszínű, fehér csempe került a falakra, aminek kifejezetten örül a testvérpár, a világos burkolat ugyanis növeli a térérzetet az egészen apró helyiségben.

„Hálásak vagyunk az önkormányzatnak!” – fejezték ki köszönetüket a hölgyek. Megemlítették, hogy lapunkban olvasták az Otthon megöregedni program tavalyi felhívását, erre jelentkezve kaptak segítséget. Szilágyi Zsuzsa arról is beszélt, hogy 2019-ig a Hollósy Simon utcában lakott tolószékes édesanyjával. Korábban abban a lakásban is az önkormányzat alakíttatta át a fürdőszobát, ami szintén nagy segítséget jelentett az életükben.A_Hegyvidek_biztonsagot_nyujt_az_idos_embereknek

„Sajnos időnként egészen kis dolgok lehetetlenítik el, hogy az idősek biztonságban élhessenek az otthonukban. A magas küszöbök, a nehezen elérhető konyhaszekrény, vagy egy kád, amibe nem egyszerű beszállni, mind veszélyes helyzeteket teremthet egy nehezen közlekedő idős ember életében” – magyarázta Fonti Krisztina alpolgármester, hogy milyen jellegű problémák megoldása érdekében indította el a Hegyvidéki Önkormányzat hét évvel ezelőtt az Otthon megöregedni programot.

Az alpolgármester arra hívta fel az érintettek figyelmét, hogy a XII. kerületben élő 70 év feletti idősek ebben az esztendőben is pályázhatnak lakásaik akadálymentesítésére (a felhívás teljes szövege ezen az oldalon olvasható – a szerk.). A kiírás szerint amennyiben az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 200 ezer forintot, az önkormányzat térítésmentesen végzi el a munkát, 200 ezer és 250 ezer forint közötti jövedelem esetén pedig a költségek 50%-át a pályázónak kell fizetnie. Azok számára, akik a 250 ezer forint feletti jövedelemkategóriába esnek, az önkormányzat az átalakítási munkák tervezését végzi el térítésmentesen. Az idei pályázatok benyújtási határideje augusztus 31-e.

z.