Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Itt az idő, cseresznyézzünk!

Az Anatóliából származó cseresznye Magyarországon is az egyik kedvelt kora nyári gyümölcs. Nyersen elropogtatva a legfinomabb, de bele lehet dolgozni süteményekbe, és finom, hideg nyári leves is készülhet belőle. A szárával együtt hűtve két-három napig, ideális páratartalom mellett egy hétig tárolható. Jól bírja a mélyhűtést, megőrzi értékes vitaminjait. Befőzéssel is tartósítható, de úgy vitaminjai nagy részét elveszti. A cseresznye 78-82 százaléka víz; zsír és fehérje alig van benne; szénhidrátot és növényi rostot, érettségétől függően pedig gyümölcscukrot tartalmaz. Gyorsan megemeli a test energiaszintjét, serkenti a melatonin hormon keletkezését az agyban, így hozzájárul a pihentető alváshoz. A természetgyógyászok szerint érvédő, szívizom-erősítő hatása is van. A cseresznyefa a szemet gyönyörködtető virágairól is híres, Japánban nemzeti szimbólum. Egy szép nagy cseresznyetorta pedig minden nyári ebéd kitűnő befejezése lehet!