Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mit ígér a május a konyhánkban?

A címben feltett kérdésre meglepően hosszú a válasz: spárgát, epret, retket, újhagymát, salátát, rebarbarát, friss spenótot, sóskát, de még akár kirántani való bodzát és akácvirágot is. A népnyelv szerint május az ígéret hava, a konyhában pedig a primőrök ideje. A zavarba ejtően nagy választékból, ha már elkészítettük a jól ismert fogásokat, kipróbálhatunk néhány újdonságot, például házasíthatjuk a spárgát avokádóval, a spenótot pulykahússal, megsüthetjük a zsenge csirkemellet bazsalikommal fűszerezve. És ha van, most elő lehet venni a wokot, ezt a valaha nagyon divatos, mostanra szinte feledésbe merülő „mindentudó” edényt. A széles peremű, befelé öblösödő, nagy méretű serpenyőhöz hasonlítható eszköz 3000 éve áll a kínaiak szolgálatában, és a szegénység szülötte. A wokban ugyanis lehetett főzni, sütni, párolni, pirítani, a legapróbbakig mindent hasznosítani. Ma pedig lehetőség arra, hogy szabadjára engedjük a fantáziánkat és a vállalkozó kedvünket!