Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A kora nyári levesektől a gyümölcsös nyalánkságokig

„Aki sok levest eszik, sokáig él” – szól a régi magyar közmondás. A népi bölcsességek pedig megszívlelendők. Nyáron könnyű is betartani, hiszen ilyenkor szinte minden zöldségféle és gyümölcs frissen kapható. Ezeket azonban sohasem szabad túlfőzni, mert kioldódnak belőlük a vitaminok, az ásványi anyagok, és az ízeik is tompulnak. A sóval és a cukorral is bánjunk takarékosan, a levesekben a só egy részét kiválthatjuk például szárzeller vagy lestyán hozzáadásával. A cukor helyett pedig jobb, ha egy-egy kanál mézet csorgatunk a kanalaznivalóba. A levesek egy részét turmixolva, krémlevesként is kínálhatjuk – a gyümölcslevesekre különösen áll ez, ilyenkor a sűrítést maga az alapanyag adja. A nyári krémlevesek üdítő, különleges betétje lehet a feta sajt, a desszerteké pedig a krémtúró.