Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sülve, főve, rakva, töltve

A június olyan változatossággal kecsegtet a konyhában, hogy az ember zavarba jön. Hogyan kellene jól választani? Mit kellene megsütni, megfőzni, megtölteni, hogy ne maradjunk le semmiről? Mindjárt itt a hamvaszöld, kívül-belül zsenge, fiatal tök: főzeléknek még túlzás, de töltésre a lehető legalkalmasabb. A saláta már igencsak megfejesedett, most kell kihasználni, hogy olcsó. A friss spenótot azokkal is megkedveltethetjük, akik főzelékként nem szeretik. Az újkrumplinak ez a szezonja, egy-két hét, és már megnő, nem lehet egészben ropogósra sütni. Dúskálhatunk a piros gyümölcsökben, van minden: eper, málna, ribiszke, cseresznye, meggy. Nem kell sütni, csak a lehető legtöbbet enni belőlük, és örülni annak, hogy választhatunk, mert Ciceró óta tudjuk: a változatosság gyönyörködtet – a tányérunkon is.

Zajterhelés a XII. kerületben

Életünk minőségét meghatározó, láthatatlan környezeti körülmény a zaj. Már maga a szó is negatív érzetet kelt, talán azért, mert kellemetlenül érezzük magunkat, ha zavaróan sok van belőle. Érdekes viszont, hogy ha hirtelen eltűnik, azt sem egyértelműen pozitív élményként éljük meg. Bizonyos helyzetekben a modern nyílászárók segíthetnek, de a szabadban szinte védtelenek vagyunk a zajjal szemben. Hogyan áll a Hegyvidék a városi élet e kéretlen velejárójával kapcsolatban?

Öntözőrendszerek teraszra, erkélyre

Biztosan minden hobbikertésznek okozott már fejfájást, hogy mi legyen a virágládákkal és a cserepekkel a teraszon, amíg a család nyaral. Akár egy öntözésmentes hosszú hétvége is elég, hogy tönkremenjen hónapok munkája. A szomszédok jóindulata és összefogása nagy segítséget jelenthet, vannak azonban kevésbé személyes, de körülményektől függetlenebb megoldások – ezeket gyűjtöttük csokorba.

Mikszáth Kálmán, Jókai Mór és a svábhegyi „fogolyháború”

Május 28-án volt 110 éve, hogy elhunyt Mikszáth Kálmán. Jókai Mór mellett ő volt korának másik legkedveltebb írója, de azt kevesen tudják, hogy többször nyaralt a Svábhegyen, szinte állandó vendég volt Jókainál. Cikkek, tanulmányok és különböző anekdoták segítségével mutatjuk be kettejük barátságát.

Virtuális diplomakiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen

Újrafelhasznált műanyagból készített tégla, otthoni tárgyakból életre keltett lények, marsi kráterekbe tervezett lakóterek – különleges ötletekből ezúttal sincs hiány a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diplomakiállításán, aminek most egy virtuális galéria biztosít teret.

Megkezdődött a Kaszás Attila-díj közönségszavazása

Tizenharmadik alkalommal döntheti el a közönség, ki kapja meg a színházszakma egyik legnívósabb elismerését, a Kaszás Attila-díjat. Az idei jelöltekre, Csankó Zoltánra (Győri Nemzeti Színház), Földes Tamásra (Budapesti Operettszínház) és Vlahovics Editre (szombathelyi Weöres Sándor Színház) augusztus 23-án éjfélig lehet szavazni a www.kaszasattiladij.hu weboldalon.

„Legalább három ember lakik bennem”

Huszonöt éve él és alkot a Hegyvidéken Árendás József grafikus, Munkácsy-díjas, érdemes művész, a Galéria 12 Egyesület oszlopos tagja. A Maros étterem kerthelyiségében beszélgettünk vele sok egyéb mellett arról is, hogyan alakult ki az „ár&ás-os” stílus.

Püspöki áldás a keresztúton és az óvodán

Mohos Gábor Esztergom-Budapesti segédpüspök szentmise keretében áldotta meg az Istenhegyi Szent László Plébániához vezető keresztutat és a plébánia mellett épülő, immár szerkezetkész katolikus óvodát. Az egyházmegyei segítséggel épülő óvoda a tervek szerint januártól fogad gyerekeket.

Köszönet a segítőknek!

A koronavírus-járvány első hulláma úgy vonult le hazánkban, hogy el tudtuk kerülni a tömeges megbetegedéseket. Ehhez nemcsak a korlátozó intézkedések fegyelmezett betartására volt szükség, hanem arra is, hogy figyeljünk egymásra – például úgy, hogy egyénileg vagy szervezett formában támogattuk nehéz helyzetbe került embertársainkat.