Sülve, főve, rakva, töltve
A június olyan változatossággal kecsegtet a konyhában, hogy az ember zavarba jön. Hogyan kellene jól választani? Mit kellene megsütni, megfőzni, megtölteni, hogy ne maradjunk le semmiről? Mindjárt itt a hamvaszöld, kívül-belül zsenge, fiatal tök: főzeléknek még túlzás, de töltésre a lehető legalkalmasabb. A saláta már igencsak megfejesedett, most kell kihasználni, hogy olcsó. A friss spenótot azokkal is megkedveltethetjük, akik főzelékként nem szeretik. Az újkrumplinak ez a szezonja, egy-két hét, és már megnő, nem lehet egészben ropogósra sütni. Dúskálhatunk a piros gyümölcsökben, van minden: eper, málna, ribiszke, cseresznye, meggy. Nem kell sütni, csak a lehető legtöbbet enni belőlük, és örülni annak, hogy választhatunk, mert Ciceró óta tudjuk: a változatosság gyönyörködtet – a tányérunkon is.