Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kampfl József, a Nobel-díjasok portrékészítője

Kampfl József szobrászművész nevét – figyelemre méltó síremlékek alkotójaként – a Farkasréti temetőben tanultam meg. A személyes találkozó lehetőségére az idei könyvfesztiválon került sor, amikor a Budai Díj két kategóriájának nyertese az ő gyönyörű kisplasztikáit kapta. Az alkotó 1963 óta Mártonhegy lakója.

A képzelet világa

Tizenegy kerületi iskola napközisei e tanévben készült munkáinak legjava látható az önkormányzat épületének folyosógalériáján és a második emeleti vitrinekben egész nyáron.

Egyszerű, mint a kavics

Szépfalvi Ágnes és Nemes Csaba közös kiállítása látható a Volksbank Istenhegyi úti bankfiókjának galériájában.

Gyermekgyógyászati ellátás a Telkiben

A Telki Kórház gyermekgyógyászata 18 éves korig, az újszülöttektől egészen a nagykamaszok vizsgálatáig, szükség szerint terápiájáig sokrétű ellátást nyújt. Ambuláns vizsgálatokkal a hét minden munkanapján várják a gyerekeket. Hétvégén és ünnepnapokon is mindig van elérhető gyermekgyógyászati ügyeletes, így a hét minden napján, 24 órában lehetőség van akár az ambuláns, akár a bent fekvő betegek kivizsgálására és gyógyítására. Ezenkívül a gyermeksebészet, ortopédia, fül-orr-gégészet, bőrgyógyászat és gyermekszemészet területén is rendelkeznek megfelelő szakorvossal. Így a folyamatosan elérhető ultrahang-, röntgenés laborvizsgálatokkal együtt teljes képet tudnak alkotni a gyermekek problémáiról.

Egy falásnyi finomság

A muffinsütés gyerekjáték. Némi túlzással ez a világ legkönnyebben elkészíthető süteménye, ráadásul még elrontani sem lehet! Így, a vakáció kezdetén, kicsiknek és nagyoknak csak ajánlhatjuk a vele való bíbelődést.

A nők már biztos nem jutnak fel, a férfiak még reménykedhetnek

A vége felé közelednek a labdarúgó-bajnokságok: május végén, június elején minden szinten eldőlnek a bajnoki címek, illetve kiderül, mely gárdák nem bírnak megkapaszkodni saját osztályukban. A Hegyvidék SE (HSE) labdarúgócsapatai közül a férfi ak jobban, a nők egy fokkal szerényebben szerepelnek, habár a gyengébb nem képviselői magasabb osztályban kergetik a labdát, mint a "hegyvidéki legények".

Mit sportoljon a gyerek?

A sportolás fontosságáról, egészségmegőrző  szerepéről kár lenne vitát indítani. Más kérdés, hogy az emberek mekkora hányada tud, vagy akar rendszeresen időt szakítani erre a tevékenységre. Sok szülő szívesen járatná gyermekét edzésekre, ám nem tudja pontosan, melyik sportágat válassza. Most már erre is van megoldás.

Változtatási tilalom a János kórházra

Változtatási tilalmat rendelt el legutóbbi ülésén a képviselőtestület a Szent János Kórház épületegyüttesére. Új tagokat választottak a Helyi Választási Bizottságba, ám e napirendi pont tárgyalásán nem vettek részt az ellenzéki képviselők. Június 1-jétől elektronikus úton, interneten is lehet hivatalos ügyeket intézni.

Nem eladó e táj

"Örök-zöld – természeti örökségünk a zöld Hegyvidék" – ez a címe a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény legújabb kiállításának. A tárlat a kerületi erdők történetét mutatja be.

Egy év van a parkolási bírság behajtására

Az eddigi öt helyett egy éven belül van lehetősége a parkolási társaságoknak a kiszabott bírság behajtására, illetve a bírósági eljárás megindítására, a fizetési felszólítást pedig hatvan napon belül kell postára adniuk.

Rendőrnap Bikinivel és kutyákkal

Zene, humor, gyerekprogramok, díjátadó – címszavakban így lehet összefoglalni a Hegyvidéki Rendőrnap történéseit. És persze elhangzott egy fontos bejelentés is, Pokorni Zoltán polgármestertől. 

Világszínvonalú gyógyítás

A Kékgolyó utcában működő Országos Onkológiai Intézet több mint fél évszázada a magyar onkológia epidemiológiai, szervezési, módszertani, terápiás, kutatási és oktatási központja. Nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő munka folyik a 95 százalékos betegelégedettségi mutatóval büszkélkedő intézmény falai között, amely a környező országokat is fi gyelembe véve úttörő szerepet vállal a daganatos betegségek gyógykezelésében. Prof. dr. Kásler Miklós főigazgatóval beszélgettünk.

Hegyvidék új díszpolgára: Makovecz Imre

Hegyvidéken töltötte gyermekkorát, innen indult világraszóló karrierje, s néhány évtizeddel később ide tért vissza, hogy szakértelmével segítse a kerület fejlődését. Makovecz Imre életművét díszpolgári címmel ismerte el a helyi önkormányzat.