Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szoborsorsok - A Fájdalmas Krisztus a Városmajorban

A Hegyvidéket gazdagítja Budapest egyik legrégebbi köztéri szobra, a Fájdalmas Krisztus – régebben: Ecce Homo –, amely már közel háromszáz éves. Mivel forgalmas helyen áll, bizonyára sokaknak feltűnt, hogy egy ideje hiányzik a helyéről. Habár az elmúlt száz esztendőben többször megrongálták, szerencsére most nem erről van szó, ellenkezőleg: a Magyar Képzőművészeti Egyetem restaurátor-műtermében várja, hogy szakértő kezek méltóképpen helyreállítsák.

Ínyenc falatok hétköznapokra és ünnepi együttlétekre

Szomorú belátni így, az élet delén, hogy minden, amit a nagyszüleinktől, szüleinktől egész gyerekkorunkban hallgattunk, a sok közhely a gyorsan múló fiatalságról és arról, hogy mi is megöregszünk egyszer – bár sosem gondoltuk volna –, igaz. Ami azonban még ennél is aggasztóbb, az a tény, hogy bizonyos kor fölött az idő múlása folyamatosan gyorsul. Míg gyerekkorunkban nagyjából egy fél év telt el a karácsony és a húsvét között, mostanra jóformán egy sóhaj választja el e két ünnepet egymástól. Egy előnye azért van ennek: nem kell olyan sokat várni a friss idénygyümölcsökre és -zöldségekre!

A mindenre jó borsikafű

Sokszor lehet olyan érzésünk, hogy egy-egy fűszer- vagy gyógynövénnyel kapcsolatban nem akar véget érni a felhasználási területek felsorolása. Ha megesszük, szinte minden szervrendszerünk új erőre kap, és se szeri, se száma a közvetlen és áttételes hasznoknak. Ilyen növény a nálunk kicsit háttérbe szoruló borsikafű is!

Ne törődjünk bele a hallászavarokba!

Szédülés, egyensúlyzavar, időskori hallásvesztés, hangképzés-, nyelészavar – ezekről az időskorban gyakori problémákról esett szó az Idősek Egészség Iskolája áprilisi előadásában. Dr. Bihari Adél fül-orr-gégész, foniater szakorvos a megelőzés és kezelés lehetőségeiről is beszélt.

Mindenki otthonra talál a Normafa Futóklubban

A futás a legolcsóbb sportág, nem kell hozzá más, csak egy kényelmes futócipő. Illetve azért még valami nem árt: a motiváló, jó társaság. Ez utóbbit biztosítja az április végén újrainduló Normafa Futóklub, amelyben profi edzők gondoskodnak arról, hogy mindenkinek öröm legyen a mozgás.

Négyen voltak gyorsabbak a fogaskerekűnél

Azt, hogy mennyire nagy kihívás az Előzd meg a fogaskerekűt! futó-, kerékpár- és teljesítménytúra-verseny, csak azok tudják, akik becsülettel teljesítették a távot. Ezért e sorok írója úgy döntött, az idei viadal után egy nappal biciklire pattan, és felteker a hegyre. Rendhagyó beszámoló követezik, amelyből kiderül, miért győztes Budapest legnagyobb szintkülönbségű versenyének valamennyi résztvevője.

Mesehősök a polgármesteri hivatal folyosóin

Kacor király, Mazsola, Süsü, Gombóc Artúr, a csillagszemű juhász, Hamupipőke, netán Harry Potter, vagy éppen Darth Vader? Vajon melyik mesehős a mai kisgyerekek kedvence? Erről is képet kaphatunk, ha végignézzük a hegyvidéki óvodások kiállítását a polgármesteri hivatal folyosógalériáján.

Vitaest Európa jövőjéről

Az Európai Unióban két egymással szemben álló gondolkodásmód uralkodik a demográfiai problémák kezelése kapcsán: bevándorlás vagy a gyermekvállalás támogatása. Magyarország kormánya a családtámogatási rendszer megerősítése mellett döntött – mutattak rá azon a vitaesten, amit Fonti Krisztina alpolgármester szervezett, s Győri Enikő madridi nagykövettel, valamint Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral beszélgetett Pokorni Zoltán polgármester és Gulyás Gergely miniszter, országgyűlési képviselő.

„Kodály katonája vagyok”

Szőnyi Erzsébet, a Hegyvidék díszpolgára április 25-én ünnepelte 95. születésnapját. Az ebből az alkalomból a Hegyvidék Galériában megtartott kamarakoncerten tanítványai és az önkormányzat képviseletében Fonti Krisztina alpolgármester is felköszöntötték a világszerte ismert és elismert Kossuth-díjas zeneszerzőt, zenepedagógust.

Magbomba és fagomba a méhbarát Föld napján

Nemcsak az állat- és növényvilág, hanem az időjárás változatosságát is igazolja a Hegyvidék Föld napi rendezvénye, amit két évvel ezelőtt havas eső, tavaly pedig ragyogó napsütés és nyári meleg kísért. A szervezők, a Hegyvidéki Zöld Iroda munkatársai bíztak benne, hogy az idén is szerencséjük lesz az idővel, a könnyű tavaszi viselet azonban nem bizonyult jó választásnak – van, aki az autójában talált kesztyűs jégkaparóba bújva próbálta felmelegíteni a hideg szélben áthűlt ujjait. Mindettől függetlenül biztosan nem bánták meg mindazok, akik ezen a napon a felmentek a Normafához.