Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
uj_varos1

Új városközpont születik a Hegyvidéken

Az utóbbi évtizedek legnagyobb szabású városfejlesztési programja kezdődik el a Hegyvidéken. A Sirály utca–Gesztenyés kert funkcióbővítő revitalizációjának továbbgondolásával a Királyhágó térig tartó, egységes sétálórész épül. Igazodva a tavaly elfogadott Integrált Városfejlesztési Stratégiához az első ütemben csökkentik a forgalmat a Márvány utcában, játszóterekkel szegélyezett pihenőparkot hoznak létre a Királyhágó téren, míg a Királyhágó utcában kétirányúvá teszik a járműközlekedést. A későbbiekben klasszikus sétálóutcát hoznak létre a Márvány utcában, a kétszer egy sávosra szűkített Böszörményi út pedig hangulatos promenáddá válhat.

Folytatódnak a kátyúzások és a lépcsőfelújítások

Újabb három lépcső rekonstrukciója fejeződött be az elmúlt hetekben. A felújítási program keretében a Ribizli és a Hegyhát lépcső mellett a János kórház előtti lépcsősor is megújult. Folytatódott a kerületi utak kátyúzása, ezúttal nyolc helyszínen ezernél is több úthibát javítottak ki. Rendezték a szelektív gyűjtő környezetét a Normafa-parkoló bejáratánál.

Ingatlanadó-kalkulátor az önkormányzat honlapján

Ingatlanadó-kalkulátort helyezett üzembe az önkormányzat a www.hegyvidek.eu oldalon, amellyel mindenki kiszámolhatja: a kormány vagyonadóterve szerint mennyit kellene fizetnie ingatlana után. A lakossági észrevételek azt mutatják, hogy a tervezet szerinti számított érték és a valódi forgalmi érték között jelentős eltérések mutatkozhatnak.

Ideiglenes járatváltozások, új buszmegállók

Felújítja a fővárosi önkormányzat a Bürök és a Tornalja utcát. A forgalomkorlátozással együtt járó munkálatok ideje alatt több buszjárat menetrendje és útvonala megváltozik.

Félmilliárd jut a társasházaknak

Közzétette az önkormányzat az ez évi társasházi pályázatok eredményét. Az összesítésből kiderül, hogy a pályázók több mint fele nyert el támogatást, mintegy 46 millió forint értékben.

Új KRESZ a villamosoknak

A legtöbben nem is tudják, hogy a villamosoknak külön KRESZ-ük van amellett, hogy természetesen a közúti közlekedési rend is vonatkozik rájuk. Az eddigi szabályozás már meglehetősen elavult, ezért nemrég újat alkottak a szakemberek.

Nem lesz új átkötő út

Nem létesítenek új közúti kapcsolatot a Melinda és a Rácz Aladár út között. Az útépítéstől környezetvédelmi okok miatt tekintett el az önkormányzat, ugyanis az egyetlen lehetséges nyomvonalon több száz fát kellett volna kivágni.

Pedagógusokat jutalmaztak

Az elmúlt tanévben kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusokat köszöntötték a Hunniareg Budai Módszertani Központ harmadik tanévzáró gáláján.

Nagyobb épületben a gondozási központ

Alig néhány méterrel költözött csak távolabb eddigi, Kiss János altábornagy utcai otthonától a kerületi időseket, rászorulókat segítő Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ. A Beethoven utca sarkán felépült új társasház földszintjén kialakított helyiségcsoport nagyobb, szebb, modernebb, és ami a központ szolgáltatásait igénybe vevők számára talán a legfontosabb, kényelmesebb elődjénél.

Idősek az interneten

Az internet azok számára is kitárja a világot, akik már nehezebben tudnak kimozdulni otthonról. Egyre több idős ember ismerkedhet meg a Hegyvidéken a világháló nyújtotta élményekkel, köszönhetően az önkormányzat támogatásával működő oktatási programnak. A képzések a nyári szünetet követően szeptemberben folytatódnak.

Gyerekművészek az Ugocsában

Az Iskolák a könyvtárban elnevezésű rendezvénysorozat keretében a szünidő alatt a Fekete István iskola kiállításának ad otthont az Ugocsa utcai könyvtár. A tárlaton a tanórákon és a különfoglalkozások keretében készült legszebb munkákat mutatják be.

Nyíltabban kell foglalkozni a problémákkal

A közbiztonságról, valamint az EPválasztás tanulságairól beszélgettek a Hegyvidéki Esték legutóbbi eszmecseréjének résztvevői. Váczi János és Rákay Philip a nagy érdeklődés mellett zajló programra ezúttal Kövér Lászlót, a Fidesz Országos Választmányának elnökét és Kálomista Gábor filmproducert hívta meg.

Trencséni utca

1925 óta része kerületünk utcahálózatának a kissvábhegyi Trencséni utca, amely a természetvédelmi terület határától indul, és a fogaskerekű vasútnál ér véget. Az utca neve egy egykor volt vármegyére és annak központjára is utal.

Egy magyar nábobból két és fél hold föld

Jókai Mór egész életében jelentős társasági életet élt, de a legtökéletesebb kikapcsolódást számára a Sváb-hegyen vásárolt földje, illetve az ottani növények gondozása jelentette. A természet szeretete végigkísérte életét, és műveiben is sokszor visszaköszönt.

Hatvan év után újra az iskolapadban

Van, amikor a középiskola többet ad, mint az egyetem. Így gondolják ezt az egykori Kossuth Lajos Kereskedelmi Középiskola öregdiákjai is, akik hatvanéves érettségi találkozót szerveztek alma materükbe.

Színház és koncert a szabad ég alatt

Megkezdődött a Budapesti Nyári Fesztivál, amely június közepétől augusztus végéig hét fővárosi helyszínen kínál színházi és zenei csemegéket. A Városmajori Szabadtéri Színpadra hazai és határon túli színtársulatok hozzák el legnépszerűbb produkcióikat.

Sztepp a lelke mindennek

Lányok, fiúk, férfiak és nők ritmust, őrületet és hatalmas porfelhőt keltettek szteppcipőikkel a IV. Országos Szteppfesztiválon a Csörsz utcai művelődési központban. A színpadon a vizes palack, a seprű és az étkészlet éppúgy a show részévé vált, mint a lábak puskaropogásszerű kopogása. A sokféle korosztályt egybegyűjtő, s a tánc valamennyi stílusát felvonultató előadások során tapasztalhattuk, hogy a sztepp nem csupán látványos mozgásvilág, hanem a szórakoztatás egy külön műfaja.

Együtt zenéltek

Harmadik alkalommal rendezték meg a Virányos Általános Iskola és a szomszédos Budapesti Japán Iskola közös tanévzáró gálakoncertjét. A jeles zenei évfordulókhoz kapcsolódva a megszokott népdalok és klasszikus zenei összeállítások mellett Haydn és Bartók Béla művei színesítették a programot.

„A kemény életet választottam”

Amikor Regőczi István atyához mentem, olyan volt, mintha a Sváb-hegyen egyszerre csak egy toscanai hegyi kolostorba tévedtem volna. Vörös téglás templomocska, kéklő ég, szikrázó fények, liliomok, kőkút Szűzanyaszoborral. Mosolygós, galambősz pap üldögélt a kápolnakertben, kezében rózsafüzér. Béke, nyugalom és áhítat lengte körül. Regőczi István május óta a Hegyvidék díszpolgára.

Szociális lakások és jezsuita rendház

Ha a kreatív, fiatal építészeken múlna, több izgalmas, minőségi épület készülne Budapesten. Sajnos nehéz érvényesülniük, ennek ellenére vannak, akik értékelik képességeiket, és alkotásra biztatják őket. A támogatók közé tartozik a hegyvidéki önkormányzat vezetése is, amely évek óta Árkay-díjjal jutalmazza a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem legjobb végzős építőművész hallgatóit.

Hasonló, mégis más

Előfordul, hogy az avatatlan szem összetéveszti a parlagfüvet a fekete vagy a fehér ürömmel. Bár ez utóbbi két növény szintén okozhat allergiát, kaszálásuk nem kötelező, a parlagfű-mentesítést elmulasztók azonban nagy öszszegű bírságra számíthatnak. Összeállításunk a gyomnövények megkülönböztetésében próbál segítséget nyújtani.

Virágos Hegyvidék

Újabb negyvenezer tő színpompás, virágzó növényt telepített az önkormányzat a Hegyvidék közterületeire. Az ültetés része annak a programnak, amelynek célja, hogy a XII. kerület legyen Budapest legvirágosabb városrésze.

Vándorkiállítás a tiszta kerületért

Az élhetőbb, szebb környezetért tenni akaró közösségeket fogja össze a hegyvidéki önkormányzat „Tiszta kerületért” elnevezésű programja. Az eddig elért eredményeket vándorkiállításon mutatják be.

Komposztálás a gyakorlatban

A komposztálás kérdésköre megosztja a társadalmat. Vannak, akik egészen egyszerű időpocsékolásnak tekintik a háztartási – és kerti – zöld hulladék külön gyűjtését, míg mások még egy paradicsomszárat sem dobnak a kukába. Az alább ismertetett kísérlet a komposztálás gyakorlati kivitelezésének egyszerűsítésével kívánja népszerűsíteni a zöld szemlélet kerületünkre szabott gyakorlatát.

A kerti tavak kiegészítői

Ahogy jön a jó idő, mind nagyobb figyelmet szentelünk a kerti tavaknak. Virágok nyílnak a partján, talán már a tavaszi tisztítást is elvégeztük, és hűvös közelsége egyre vonzóbbá válik a forró napokon. A tavak azonban, a kerthez hasonlóan, sosem tekinthetők késznek – számtalan kiegészítővel tehetők még vonzóbbá.

„Számolj a füsttel!”

A Magyar Rákellenes Liga „Számolj a füsttel!” jelszóval dohányzásellenes matematikapályázatot írt ki. Háromezer-kétszáz matematikapélda érkezett az egész ország területéről, sőt még a határainkon túli magyar nyelvű iskolákból is majdnem ezer kilenc és tizenkilenc év közötti diák gondolkodott el a dohányzás hatásairól – a számok segítségével.

Benedekné és a tojások

Éppen egy évvel ezelőtt elemeztük behatóan a tojást. A legnagyobb sejt sokszínűségét nemcsak gasztronómiai szempontból, hanem beltartalmát, táplálkozástani értékeit tekintve is bemutattuk. A tojás a gyors, könnyű nyári vacsorák és reggelik nélkülözhetetlen alappillére. Nem véletlenül kezdődtek úgy a régi szakácskönyvek, hogy „ha nincs otthon semmi, végy 30 tojást…”

Boros fesztiválok

A nyár a gasztronómiai események, borfesztiválok ideje is. A teljesség igénye nélkül válogattunk a közeljövő hazai programjaiból, amelyeket érdemes meglátogatni, ha egy kis kikapcsolódásra és finom ízekre vágyunk.

Indulnak a nyári táborok

Ebben az évben is kiváló alkalmat kínál az önkormányzat a gyerekeknek a nyári szünidő hasznos eltöltésére. A teljesen megújult Fülemile úti tábor hétfőtől péntekig napközis jelleggel működik, míg a szántódi táborban meghatározott turnusbeosztás szerint fogadják a csoportokat.

Óvodások sportnapja a TF-en

Gyerekekkel telt meg a Testnevelési Egyetem Csörsz utcai műfüves pályája. A tizenkettedik alkalommal megrendezett sportnapon Hegyvidék valamennyi önkormányzati óvodája képviseltette magát.

Kisiskolások a Diana-kupán

Rendhagyó, egyúttal hiánypótló kosárlabda-bajnokságot rendeztek a Semmelweis Egyetem gyakorlóiskolájában. A hagyományteremtő szándékkal életre hívott Diana-kupán hat budapesti iskola elsős és másodikos kisdiákokból összeállított csapatai mutatkoztak be.