Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egymilliárd forint az utak rendbetételére

Alig három év alatt több mint egymilliárd forintot költ kátyúzásra, az utak, járdák és lépcsők felújítására, valamint karbantartási feladatokra Hegyvidék önkormányzata. A tavaly ősszel meghirdetett közterület-rekonstrukciós programot a pályázati támogatások igénybevétele mellett a kerület a saját forrásaiból és a kommunálisadó-bevételekből finanszírozza. A felújításokat hozzáigazítják a közművállalatok és a főváros fejlesztéseihez.

Szeptembertől a gyerekeké az új tornacsarnok

Az utóbbi évtized legnagyobb hegyvidéki oktatási beruházásának eredménye már látható a Mártonhegyen: elkészült a Tamási Áron iskola új tornacsarnoka, valamint egy kapcsolódó épületszárny, amelyben könyvtár és három tanterem is helyet kapott. Az épületek kialakításánál kiemelt szempont volt a környezettudatosság.

Sétálóutca és forgalomcsillapítás a kerület központjában

A hegyvidéki városközpontfejlesztéssel összefüggésben, a Márvány utca sétálóövezetté alakítása miatt az önkormányzat kétirányúvá tenné a jelenleg egyirányú Királyhágó utcát, ezzel egyidejűleg azonban csillapítanák a környék forgalmát. A csillapítás módjáról a Királyhágó utcaiakat tömörítő civil szervezet kérésére a lakók képviselői a napokban egyeztetést folytattak Pokorni Zoltán polgármesterrel.

Magyar áruk elérhető áron

A MAGOSZ közreműködésével magyar árukat kínáló szociális bolttá alakult a Ráth György utca és Határőr út sarkán található Honi élelmiszerüzlet. A közvetlenül a termelőktől vásárolt, kiváló minőségű élelmiszereket versenyképes áron, a hipermarketekben megszokottnál olcsóbban árusítják.

Előkészületben a Hegyvidék Kártya

Az önkormányzat Hegyvidék Kártya kibocsátását tervezi novembertől, amely a kerületben élők és az itt működő vállalkozások számára kínál kölcsönös előnyöket. A programhoz már most csatlakozhatnak a hegyvidéki kereskedők és szolgáltatók.

Mindenhol büntet a parkolási társaság

Július elseje óta a parkolási zónák területén tilosban várakozó autókat is megbírságolja a Centrum Parkoló Kft. A mozgássérült parkolóhelyet illetéktelenül használók közel kilencvenezer forintos büntetésre számíthatnak, de fizetniük kell a saját garázsuk elé állóknak is, ha nincs várakozási engedélyük. A kerület szerint aggályos, hogy egy gazdasági társaság hatósági jogkört gyakorol, ráadásul az önkormányzat csak a díjfizetésre kötelezett szabályos parkolóhelyeket adta át üzemeltetésre a cégnek.

Drágul az útlevél

Júliustól a tizennégy év alatti gyermekeknek is lehet személyi igazolványuk. Drágább lesz és megváltozik az útlevél, mostantól csak ujjlenyomattal ellátott okmányokat bocsátanak ki a hatóságok.

Felújítás előtt a művelődési központ

Az önkormányzat nagyszabású városközpont-fejlesztési terveinek részeként megújul a Csörsz utcai művelődési központ épülete, az elképzelések szerint az év végén kezdődik az átépítés. A felújítás ideje alatt az állandó közösségi programoknak más, közeli helyszíneken biztosítanának helyet.

Tanácskozás a felsőoktatásról

A hazai felsőoktatás került terítékre a Baross Gábor Nemzeti Gazdaságpártoló Társaság legutóbbi tanácskozásán. A bolognai képzés hazai bevezetésében aktív szerepet vállaló előadók az utóbbi évek tapasztalatai mellett az egyetemi oktatás jövőjéről is szót ejtettek.

Az öröm az erő

Borza Teréz valamennyi alkotása a hit erejét és a természet szeretetét hirdeti. Az általa teremtett apró világok melegséget hoznak az emberek lelkébe-szívébe, amiről a Hegyvidék Galéria látogatói is meggyőződhettek a művésznő tavaszi kiállításán. Az önkormányzat kulturális bizottságának tagjaként is tevékenykedő Borza Terézzel pályájáról, alkotói munkájáról és anyagáról, a porcelánról beszélgettünk.

Hegyvidéki história a farkasréti templomról

Ünnepélyes keretek között mutatták be a Hegyvidéki Históriák sorozat legújabb kötetét. A farkasréti római katolikus egyházközség története című kiadvány egyszerre történelmi korrajz, szociográfia és hiánypótló helytörténeti dokumentum.

Ecsmiadzin kincsei

Ecsmiadzin, az „örmény Vatikán” az Ararát-völgy ősi városa, ahol a keresztény világ egyik legrégibb alapítású temploma áll. A katedrálisban őrzött rendkívüli értékű relikviákat nemrég az örmény kisebbségi önkormányzat mutatta be fotókon.

Akrobatikus mesefigurák

Keresztes Dóra grafikusművész gyermekkönyv-illusztrációiból látható válogatás a Barabás Villa galériájában. A művek gyerekek és szüleik számára egyaránt érdekesek lehetnek.

Húzóágazat lehetne a hazai filmipar

A Kaméleon rendezőjével és producerével találkozott a kerület polgármestere abból az alkalomból, hogy a honi szakma ezt a filmet jelölte a 2010-es Oscar-díj versenyre az idegen nyelvű film kategóriájában. A találkozón Pokorni Zoltán elmondta, kezdeményezi, hogy tegyék egyszerűbbé a fővárosban a közterületi forgatások engedélyeztetését, ami jelenleg átláthatatlan és nehézkes.

Történelem két percben

Mint arról már beszámoltunk, a Tamási Áron gimnázium tanulója, Lakatos Carmen nyerte a német újraegyesítés évfordulóján meghirdetett filmpályázatot. A tizenkettedik osztályos diáklányt a kommunikáció, az újságírás és a jog éppúgy érdekli, mint a történelem. Az eredményhirdetés után arról faggattuk, a siker változtat-e az elképzelésein.

Olasz luxuskupét terveznek a Jókai Klubban

Két fiatal arról álmodik a Jókai Klub tetőterében, hogy egy, a Giugiaróéhoz hasonló dizájnstúdiójuk lesz. Majd kinövik – legyinthetnénk. Magyari Gábor és Tárnok Zsolt nevéhez azonban nemzetközi díjak, sorozatgyártású termékek fűződnek, egyikük pedig egy luxus sportkocsikat készítő olasz manufaktúra házi tervezője.

Útmutató a tantárgyfelosztáshoz

A tantárgyfelosztás az iskolák egyik legfontosabb szakmai, pénzügyi és munkaszervezési dokumentuma. Ennek helyes összeállításához ad útmutatót Bak Ferenc, az önkormányzat oktatási és közművelődési irodájának vezetője a napokban megjelent könyvében.

Vakáció a vidám táborban

Nem mindennapi környezetbe csöppen az a gyerek, akit a szülei mindössze napi 452 forintért befizetnek a Fülemile úti napközis táborba. Az önkormányzat által támogatott létesítményben rengeteg programmal várják az általános iskolásokat. A táborba kilátogatva nem lehet nem észrevenni, hogy a kicsik mennyire élvezik a vakáció itt eltöltött napjait.

Védekezés a napsugarak ellen

A veszélyessé váló napsugárzás és a társadalmi rugalmasság címmel az éghajlatváltozásról és az ezzel kapcsolatos társadalmi, illetve egészségügyi kihívásokról hangzott el ismeretterjesztő előadás a Hegyvidéki Klímaklub legutóbbi összejövetelén.

Az utazás veszélyei

A nyaralókra leselkedő veszélyekről esett szó a Hegyvidéki Egészségklub nyári szünet előtti utolsó összejövetelén. Mint kiderült, nem kell messzire utazni ahhoz, hogy egy ritka betegség rémálommá tegye a pihenésre szánt időt.

Ismét görbülhet az uborka

Hiába ugyanolyan egészséges a görbe uborka, mint az egyenes, azt hivatalosan még a kerületi ökopiacon sem árusíthatták egy vonatkozó uniós előírás miatt. Ezt az értelmetlennek tűnő regulát azonban több hasonló szabállyal együtt eltörölte az Európai Bizottság, így a szokatlan formájú és méretű zöldségek, gyümölcsök ismét megjelenhetnek a standokon.

Kényelem és nyugalom: ülőalkalmatosságok a kertben

A kert esztétikus, megnyugtató környezetet teremt, ami arra ösztönöz bennünket, hogy minél több időt töltsünk ott. Ehhez azonban nem árt egy kis kényelem sem, egy hely, ahová letelepedhetünk. Az ülőbútor lehet rögzített és mozgatható, díszes és egyszerű, sőt akár ringathat is. A székekről, padokról és társaikról lesz szó az alábbiakban.

Nyár van a salátabárban!

Amikor megjelenik az első kora nyári fejes saláta, mellette piroslik a retek, a paradicsom, amikor kitárja üde, zöld leveleit az új fejes káposzta, és fényesen gömbölyödik az idei főzőhagyma, nincs ember, aki ne kívánná meg a nyers salátákat.

A hal az ő levében

„…vizeink annyira tele vannak hallal, hogy a magyarok szerint a folyóknak csak kétharmada víz, a többi hal…” – jegyezte fel Galeotto Marzio, a XV. századi jeles humanista. Kötődésünk a halakhoz egészen korai, hiszen a halászat ugyanúgy ősrégi foglalkozás, mint a vadászat. Gyakorta fel is bukkan a „hal” szó hely- és családneveinkben, szólásainkban, népdalainkban, képe pedig címereinkben.

Egyre sportosabb és edzettebb a Hegyvidék

Megéri a sportra áldozni a Hegyvidéken. Legalábbis ezt támasztja alá az a tény, hogy évről évre nő a „Sportos, edzett Hegyvidék” elnevezésű programban részt vevő polgárok száma. A XII. kerületi Szabadidősport Központ ezért is igyekszik a következő szezonra újabb helyszíneket és bővebb repertoárt kínálni a mozogni vágyóknak.

Sporttal nevelnek a napközis táborban

Június közepe óta várja a Fülemile úti napközis tábor a gyerekeket. A csodaszép helyen minden lehetőség adott a sportolásra, és ezt az oktatók ki is használják.