Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
fitt

Fitt volt, aki ott volt – hegyvidéki sportünnep a Sportmaxban

„Fitt leszel, ha itt leszel” – ez volt a jelmondata a Csörsz utcai Sportmaxban második alkalommal megrendezett önkormányzati sportnapnak. A Hegyvidéki Téli Sportünnepen látványos sorversenyek, izgalmas focitornák, valamint meglepetéskoncert gondoskodtak a szórakoztatásról.

Eltűnnek a kerületből az illegális hirdetőtáblák

Nincs több ingyen reklám a hegyvidéki közterületeken, az önkormányzat ugyanis eltávolíttatja az engedély nélkül kihelyezett közel ötszáz hirdetőfelületet. A program kezdeteként Pokorni Zoltán polgármester és Kovács Lajos alpolgármester saját kezűleg szerelt le két illegális reklámtáblát.

Kaszás Attila-díj másodszor

Második alkalommal adják át a Nemzeti Színházban azt a díjat, amelyet Pokorni Zoltán polgármester és a Mozaik Művészegyesület tagjai tavaly alapítottak Kaszás Attila emlékére. A díjazottat ezúttal is szavazással választja ki a magyar színésztársadalom.

Ismét járhatók a turistaútvonalak

Elmúlt a balesetveszély a budai hegyekben, az enyhébb időjárásnak köszönhetően megszűnt a jegesedés, valamennyi turistaút jól járható.

Sok munkájuk volt a tűzoltóknak

Tavaly közel húsz százalékkal több vonulást hajtott végre a Középbudai Tűzőrség a XII. kerületben. A legtöbb munkát a lakástüzek és a viharok adták a tűzoltóknak, akiket az elmúlt évben is kiemelten támogatott a hegyvidéki önkormányzat.

Bővül a Tempo30 zóna, csökkenhet a forgalom

Újabb utcákba kerül ki a Tempo30 tábla. A környék lakóinak kérésére forgalomcsillapított zóna lesz a Mártonhegyi út–Fodor utca–Istenhegyi út által határolt terület.

Gázőrzők a gázkészülékek biztonságáért

Elsőként a budapesti közműszolgáltatók közül havidíjas karbantartást kínál lakossági ügyfeleinek a Fővárosi Gázművek. A „Gázőrzők” igénybevételével a lakások biztonságának növelése mellett akár öt-hat százalékos energiamegtakarítás is elérhető.

Fővárosi felújítási pályázatok társasházaknak

Bár a legtöbb társasházi pályázatot csak a tavasszal írják ki, az épületek kezelőinek már most érdemes hozzákezdeni a pályázati anyag összeállításához. A társasházi közös képviselők fővárosi fórumán egyebek mellett az elnyerhető támogatásokról esett szó.

Selyem, spakli, hangoskönyv

Három ember, három személyiség, három teljesen különálló képi világ. Kisteleki Margit selyemfestő és két leánya, a szintén festő Zsuzsanna és Dóra a Jókai Klubban közös kiállításon mutatta be műveit, amelyek markánsan eltérőművészi eszközökkel képesek hasonlóan erős hatásfokkal rabul ejteni a látogatókat.

A rajztudás kortalan

A Budai Rajziskola grafi ka szakos hallgatóinak kiállítása látható a polgármesteri hivatalban. A munkák között az idei filmszemlére készült díjnyertes plakát is helyet kapott.

Alakul az új „kisvárosi” központ

Elérte legmagasabb pontját a Nagyenyed utcában épülő irodaház. Ennek alkalmából az ingatlant fejlesztő cég bokrétaünnepséget tartott, amelyen jelen volt Pokorni Zoltán polgármester is. A homlokzat kialakítása jelenleg is zajlik, az épületet várhatóan ez év júliusában adják át.

Kilencven év pillanatképei

„A világ legegészségesebb dolga a születésnap. Minél több van belőle egy embernek, annál tovább él.” Januárban mindig korán sötétedik. Mostanában többet szakad az eső, mint a hó. Ez a nap is ilyen: sötét, csatakos, kilátástalan. Meghívást kaptunk egy születésnapi köszöntésre a Böszörményi út 8.-ba, oda igyekszem.

Perbete utca

A kicsi Perbete utca a XII. kerület Kútvölgy városrészében található, nevét 1939-ben kapta. Egykor Komárom vármegyéhez tartozott az a felvidéki település, amely a szlovák közigazgatásban Pribeta néven szerepel.

Zugligeti villamosszerencsétlenség

Súlyos szerencsétlenség történt a zugligeti villamosvonalon: elromlott a fékje egy kirándulókkal tömött szerelvénynek, amely letért a sínről, oszlopnak ütközött, majd felborult. A hegyvidéki villamosközlekedés történetével együtt ezt az 1900-as tragédiát is felidézzük.

„Angyalok Kertje” – a Farkasréti temetõ

„Asszonyom, imádom, mert azt hiszem, hogy el fogok veszni magáért – felelt Kamill, és miután alkonyodott, a boldogtalan fuvolás megszólaltatta hangszerét a sír mélyéről. Május volt, alkonyat volt, a temetőben pókok kötözték egymáshoz a fakereszteket. A fuvolás egy régi dalt fújt.” (Krúdy Gyula: Farkasrét, 1913)

Táncosok, kiknek szíve „Hungarythm”-re ver

Fiatalok, szépek, energikusak. És egyvalamit máris nagyon tudnak – táncolni! Az „öreg MOM” zárt ajtói mögött hónapok óta készülődő Presidance produkció január utolsó napján végre „felhúzta a függönyt”, és olyasmivel rukkolt elő, amihez hasonlót hazánkban eddig csak a Cirque de Soleilnek és Michael Flatley társulatának sikerült a közönség elé varázsolnia. A hegyvidéki műemlék épület falai rég nem látott meleg hangulatú fogadtatás tanúi voltak.

Nyakunkon az influenza

Fokozatosan nő a fertőzöttek száma, Magyarországot is elérte az influenzajárvány. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint a gyerekek mellett a 15–34 éves korosztály a leginkább érintett, az ennél idősebbeket egyelőre elkerüli a vírus. A betegek harmada budapesti.

Fitten flottul megy a munka

Az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület, az Országos Egészségfejlesztési Intézet és az Önkormányzati Minisztérium immár harmadik alkalommal szervezi meg az elmúlt években nagy sikert arató Munkahelyi Életmódváltó Csapatversenyt. A rendezvény célja, hogy életmód-változtatásra, az eddiginél több és intenzívebb testmozgásra késztesse az ülőmunkát végzőket.

Magyar pezsgő, francia kapcsolatok

A magyarországi pezsgőgyártás története részben a franciákhoz kötődik. Törley József kinti tapasztalatait hasznosította itthon, és francia szakember is segítette munkáját.

Sakk, matt, Lauder

Három kategóriában tizenhat csapat indult a kerületi iskolások számára kiírt sakkcsapatbajnokságon. A verseny győztesei képviselhetik Hegyvidéket a budapesti korosztályos döntőkben.