Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szociális utalvány időseknek

Módosította az önkormányzat a szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátásokról és a természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló rendeletét. Az új szabályozás szerint évente kétszer, alkalmanként tízezer forint értékű, névértéken beváltható vásárlási utalványt kapnak a szociálisan rászoruló időskorú polgárok.

Szolgálnak és bíznak

Kiemelkedő eredménnyel dolgozik a rablások felderítésén a XII. kerületi rendőrkapitányság: mutatói a legjobbak a fővárosban. A hegyvidéki rendőrök tavalyi teljesítményét állománygyűlésen értékelte Fülöp Valter kapitányságvezető.

Támad az aknázómoly

Az önkormányzat, a kezelésében lévő fasorokon és parkokban, valamint az intézmények kertjeiben az elmúlt évhez hasonlóan már kora tavasszal elvégezteti az aknázómoly-mentesítést. A lakosság a Környezetvédelmi Közalapítványon keresztül, kedvező áron rendelheti meg permetezést.

Dijaztak_az_56-os_szoborpalyazat_gyozteseit

Díjazták az ’56-os szoborpályázat győzteseit

Tavaly döntött arról a helyi önkormányzati képviselő-testület, hogy 1956 tiszteletére méltó emlékhelyet alakít ki a Gesztenyés kertben. A köztéri műalkotás elkészítésére kiírt pályázat hivatalos eredményhirdetését március közepén tartották, az első három helyezett díjat kapott.

Ne legyen kettős mérce!

A hazai iskolarendszer állapotáról, a gazdaság helyzetéről és az elszaporodott korrupciós ügyek okairól esett szó a Hegyvidéki Esték márciusi rendezvényén. A közérdekű témákról Semjén Zsolttal, a Kereszténydemokrata Néppárt elnökével beszélgettek a műsorvezetők.

Korpuszok_a_Galeria_12-ben

Korpuszok a Galéria 12-ben

Bibliai témát dolgoz fel a Galéria 12 legújabb tárlata. A Hajnóczy József utcai kiállítótérben a húsvét hitvilágát megjelenítő festményekkel, grafikákkal és kisplasztikákkal várják a művészetbarátokat.

Folytatodik_a_zoldenergia-program

Folytatódik a zöldenergia-program

Minél szélesebb körben terjesztené el a megújuló energiák felhasználását a Hegyvidéki Önkormányzat. A kerületi közintézmények korszerűsítését már ennek szellemében hajtják végre, példát mutatva a lakosságnak.

Félidőben a diákolimpia

Győzteseket hirdettek a Hegyvidéki Diákolimpia úszó-, partizánlabda- és kosárlabdaversenyein, ezzel lezárult a teremben megrendezett bajnokságok első szakasza. Az eddigi eredmények alapján a kicsik között a Zugligeti iskola, a SOTE és az ELTE, míg a középiskolásoknál a Városmajori Gimnázium csapatainak sikerült a legjobban a téli szezon.

Uj_szerzodes_a_Centrummal

Új szerződés a Centrummal

A kerület számára kedvezően módosította az önkormányzat a Centrum Parkoló Kft.-vel 2006-ban kötött szerződést. Az új megállapodásnak köszönhetően arányosabb és kiszámíthatóbb lett a parkolási bevételek elszámolása.

Tovabb_bovul_a_kedvezmenyek_kore

Újabb kedvezményeket nyújt a Hegyvidék Kártya

Április közepétől számos kerületi CBA élelmiszerüzlet különleges kedvezményeket nyújt a Hegyvidék Kártyával rendelkezőknek. Folyamatos, kéthetente megújuló akciókkal készülnek a magyar üzletlánc kijelölt hegyvidéki egységei.

Folytatodnak_az_utepitesek

Folytatódnak az útépítések

Márciusban újabb három kerületi közutat újít fel az önkormányzat. A tavalyról áthúzódó munkák befejezését követően a tavasszal további kilenc út burkolatrekonstrukciója kezdődik el.

Fohajtas_a_szabadsagharc_hosei_elott1

Főhajtás a szabadságharc hősei előtt

Március 15-én ismét közösen ünnepeltek Hegyvidék polgárai. A Városmajori Gimnáziumban a kerületi iskolások és óvodások elevenítették fel a ’48-as forradalom és szabadságharc eseményeit, a Gesztenyés kertben, a hősi emlékműnél az önkormányzat vezetői, különböző civil szervezetek képviselői és a kerület lakói helyeztek el virágokat, koszorúkat. Az ünnep alkalmából átadták a Hegyvidék Sportjáért-díjakat.

Hangszeren_CD-n_katedran

Hangszeren, CD-n, katedrán

Zenei tanulmányait a miskolci konzervatóriumban kezdte 1951-ben, majd 1956-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója. 1958–60-ig a budapesti MÁV Szimfonikus Zenekar, 1960 és 1991 között a Magyar Állami Hangversenyzenekar tagja. Közben a Magyar Kamarazenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar állandó első kürtöse, a Filharmónia Fúvósötös tagja, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja. Szólistaként is sikeres, számos külföldi turnén vett részt, ismertek rádió- és hanglemezfelvételei. 1994-ben a Nemzetközi Kürtszövetség elnökhelyettesének választották. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Friedrich Ádám, a Hegyvidék lakója Bartók–Pásztory-díjat vehet át március 25-én.

Báró Bánffy Dezső

Az előző évben indítottuk útjára azt a sorozatot, amely a kerület egykori utcanévadóiról emlékezik meg. Találhatunk közöttük olyat, akiknek nevét már csak lexikonokban, történelemkönyvekben olvashatjuk, mások emlékét az utcanévváltozás ellenére megőrizte a köztudat. Mai főszereplőnk báró Bánffy Dezső.

Galaztak_a_kosarasok1

Gáláztak a kosarasok

Ritka sportélménnyel gazdagodtak, akik március idusán ellátogattak a Sportmax Hegyvidékbe, a hazai All Star-kosárlabdagálára. Az esemény fő attrakciójaként a magyar férfiválogatott az itthon játszó idegenlégiósokból összeállított csapat ellen lépett pályára, és tízpontos vereséget szenvedett.


 

Csökkent a szociális ellátások állami támogatása

Egyes szociális ellátások állami támogatása a szolgáltatási önköltség töredékére esett vissza, ennek ellenére az önkormányzat nem kívánja áthárítani a jelentős mértékű elvonásokat a rászorulókra – a képviselők így csak az intézményi térítési díjak csekély emelését hagyták jóvá. A képviselő-testület március 18-i ülésén a Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzat módosításáról, valamint a MOM Kulturális Központ Nonprofit Kft. létrehozásáról is határozat született.

Mátyás király és a XII. kerület

A hatodik kötete jelent meg a Budapesti Helytörténeti Emlékkönyv sorozatnak, amelyet a Budapesti Honismereti Társaság ad ki évről évre, és a főváros múltját feldolgozó tanulmányokat tartalmazza.

Étteremből református templom

A Budahegyvidéki Református Egyházközség 1932-ben alakult meg. Kevesen tudják, hogy a Böszörményi út és a Beethoven utca sarkán álló templom eredetileg étteremnek, kávéháznak épült.

Negyven év a gyerekek szolgálatában

Magas szakmai kitüntetésben részesült Pakányi Pálné. A Semmelweis Egyetem Gyakorlóiskola igazgatóhelyettesének negyvenévnyi tanítói munkáját Karácsony Sándor-díjjal ismerték el.

HPV elleni oltás

A XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat elhatározta, hogy a már elkezdett HPV elleni Prevenciós Programját kiterjeszti, és kedvezményesen biztosítja a három részoltásból álló, négykomponensű méhnyakrák és nemi szervi szemölcs elleni oltóanyagot a kerület mindazon lakosai számára, akiknek a védőoltás orvosilag javasolt.