Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Oktatással is segít az Astellas-díjas főnővér

Az Astellas-díjjal kitüntetett Eisenhauerné Fördős Andrea első és egyetlen munkahelye a Szent János Kórház; hét éve dolgozik főnővérként a II. belgyógyászati–diabetológiai osztályon. Az önmagát folyamatosan képző, 38 éves, kétgyermekes, diplomás ápoló munkájában nagy hangsúlyt helyez az életmódbeli tanácsadásra: az általa vezetett kiscsoportos és egyéni oktatásokon az életminőségüket javító ismereteket kapnak a cukorbetegek. A díjazott főnővérrel beszélgettünk.

Mozambikot is megjárta a háziorvos

Kevesen mondhatják el magukról, hogy olyan sokszínű szakmai pályát tudhatnak maguk mögött, mint dr. Holvay Endre. Dolgozott kórházi belgyógyászaton, hat évig Afrikában gyógyította a betegeket, szakorvosjelölteket oktat, közel húsz esztendeje tevékenykedik a hegyvidéki egészségügyi alapellátásban. Munkáját a Semmelweis-napon a Hegyvidék Egészségügyi Ellátásáért Díjjal ismerte el az önkormányzat. Pályafutásáról, a kerületi betegekről és az egészségtudatosságról kérdeztük őt.

„A siker az, ha megbíznak bennem”

„Tizenhét évig dolgoztam ifjúsági védőnőként a Budai Középiskolában, ez idő alatt évente közel ezerötszáz diákkal találkoztam. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy sokan megosztották velem a titkaikat, félelmeiket, ami számomra mindennél többet jelentett” – vallja Csőke Béláné, aki a Semmelweis-napon Polgármesteri elismerő oklevelet vehetett át. A nyugalmazott védőnővel a gyerekekről, a hivatásról és a segítő munkáról beszélgettünk.

Hamarosan itt a parlagfűszezon!

Július elseje óta büntethetik az ingatlantulajdonosokat a parlagfűirtás elmulasztása miatt. Érdemes tehát irtani, de nem csak anyagi okokból: egyre több allergiás szenved az agresszíven terjedő gyomnövénytől, amelynek szezonja, az intenzív pollenszórás időszaka épp mostanában kezdődik. Ilyenkor érdemes jobban odafigyelniük a parlagfű-allergiásoknak arra, mikor és milyen tevékenységet végeznek a szabadban.

Rikító szín kizárva!

A nyár nem csupán a vakáció, hanem a lakásfelújítások időszaka is, a tapasztalatok szerint sokan a szabadságukra időzítik otthonuk nagyobb átalakítását. Alább a „slágerberuházásnak” számító klímaberendezések elhelyezésével és a nyílászárócserékkel kapcsolatos tudnivalókat foglaltuk össze.

Lombporszívó, ágaprító, robotfűnyíró

A kerti gépek közül már többről szó esett a Hegyvidék hasábjain. Most olyanokat gyűjtöttünk össze, amelyek eddig kimaradtak, és olvasóink hívták fel rájuk figyelmünket. Következzék tehát egy kis hiánypótló kertigép-ismertető!

Ételötletek kánikula idejére

„Csak a sütőt nehogy bekapcsold!” – hangzik hőség idején az otthoni kérés. Ám valamit mégiscsak jó volna enni, úgyhogy jöhetnek az üdítő saláták, a hűtött gyümölcsök meg persze némi fagyos nyalánkság. Próbálkozzunk meg e néhány változattal!

Nem mindegy, mit és mennyit iszunk

Testünk mintegy hatvan százaléka víz, amely a szervezet működése közben természetes módon, folyamatosan távozik belőle. Nyáron a nagy meleg miatt a szokásosnál lényegesen intenzívebb a folyadékvesztés, ezért különösen fontos, hogy egy átlagos súlyú ember naponta legalább három liter vizet igyon.

Hegyvidéki városrészek - Sashegy

Sorozatunkban a XII. kerület városrészeit mutatjuk be. A Hegyvidéket tizennyolc különböző terület alkotja, ezek kialakulása, földrajzi viszonyai számos érdekességet tartogatnak, ami nemcsak a helytörténet szerelmeseit, hanem valamennyi olvasónkat érdekelheti. A Sashegy látszólag kopár területe a főváros egyik legérdekesebb, legkülönlegesebb élővilágának ad otthont.

Szentágothai János, a polihisztor tudós

Egy korábbi cikkünkben – Zipernowsky kapcsán – bepillanthattunk a magyar ipar kialakulásának néhány részletébe. Ezúttal egy másik folyamatra igyekszünk rávilágítani, miközben bemutatjuk a Hegyvidék egykori polgára, Szentágothai János életét, munkásságát. Annál is inkább időszerű írásunk, mivel az UNESCO 2012-t, a tudós születésének centenáriumát a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnöke, az iskolateremtő agykutató emlékének szenteli.

90 éves „a nemzet napszámosa”

A Városmajor utcában élő vitéz Hábel Györggyel kilencvenedik születésnapja alkalmából arról beszélgettünk, miért fontos számára, hogy aktív résztvevője legyen a közéletnek. Mielőtt a jeles nap alkalmából a számunkra előkészített Tokajival koccintanánk, elújságolja: születésnapjára Orbán Viktor miniszterelnöktől emléklapot, Pokorni Zoltán polgármestertől ajándékot kapott.

„A különlegesség az anyagaimban rejlik”

Egy hölgy, aki öltöztet. Nem csak embereket: ágyakat, szobákat, sőt színpadi és filmes díszleteket is. Személyiséget ad a környezetnek, legyen az lakás, iroda, hotel, étterem, avagy éppen óvoda a Hegyvidéken. Segít megtalálni az összhangot és a stílust, amely a ruháinkban, a falaink felületein és a kiegészítőkben egyaránt megjelenik. A textil szerelmese.

Köztereken álló szavak

Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész a közelmúltban vette át a Magyar Újságírók Szövetsége Kerényi Jenő-díját. „Életművéért, fél évszázados humanista szemléletű, felemelő életörömet sugárzó alkotómunkájáért” – olvashatjuk az indoklásban, ami a felsorolással is csupán egy-egy részletét tudja kiemelni a Hegyvidéken élő művész egyetemes érvényű munkásságának. Varga Imrével óbudai kiállítóházában beszélgettünk, más művei mellett Szent Istvánja, Radnótija, Károlyija és fej nélküli katonája társaságában.

A Duna hónapjai

A Duna a témája annak tárlatnak, amely a Galéria 12 kávézóban látható a nyár végéig. A tizenkilenc hegyvidéki művész képei és kisplasztikái nagy folyónkat idézik meg.

Tovább építkezik a KRA

Egyre sikeresebb a Központi Röplabda Akadémia és a Hegyvidék Sportegyesület közös sportiskolai programja, a kerületi gyerekekkel megerősített utánpótláscsapatok szép eredményeket érnek el az országos bajnokságokban. Jól szerepel a nagycsapat is, az Aluprof a hetedik helyen zárta a profi liga rájátszását.

Hegyvidéki Diákolimpia: élen a Jókai és a Városmajor

A hegyvidéki sporthagyományokhoz illő módon az idén is ünnepi külsőségek között vették át a legjobban szereplő iskolák az egész tanéven át zajló diákolimpia díjait. Az általános iskolák között zsinórban harmadszor győzött a Jókai, így hazavihette a legjobbnak járó vándorkupát, míg a középiskolák versenyében ismét az egyeduralkodónak számító Városmajori Gimnázium szerezte meg az első helyet.

Testvériskolai látogatás Nyárasdon

Nemrég lett testvérintézmény a Németvölgyi Általános Iskola és a Csallóközben található Nyárasdi Alapiskola. Ennek egyik hozadékaként a jövőben Nyárasd szolgál bázisul a Németvölgyi iskolába járó mindenkori hetedikesek felvidéki látogatásához. Az első kirándulás már le is zajlott – ennek felelevenítésében Radnai Andrea osztályfőnök úti beszámolójára is támaszkodunk.

Új helyen a napközis tábor

Kívül-belül felújította a hegyvidéki zarándokháznak is otthont adó Mátyás király út 53/b alatti épületet az önkormányzat. A mintegy négyszáz négyzetméteres komplexumba augusztus utolsó két hetében a nyári napközis tábor is beköltözik.

Még több gyermek a hegyvidéki óvodákban

Az utóbbi évek férőhelybővítéseinek köszönhetően az idén is valamennyi rászoruló körzetes jelentkező bejutott valamelyik önkormányzati fenntartású óvodába, az elutasított kérelmek száma alig haladta meg a három százalékot. Mindez azt jelenti, hogy szeptembertől ötszázegy új óvodása lesz a kerületnek, míg a további óvodai férőhelyre várók az év közben megüresedő helyekre nyerhetnek felvételt.

Fekvőrendőrök a Diós árokban

A nyári szabadságolásoknak köszönhető kisebb autós és gyalogos forgalmat kihasználva a következő hetekben a kerület több pontján út-, lépcső- és járdaépítésekbe kezd az önkormányzat. A már elindított beruházások jól haladnak, július első felében több helyszínen befejeződtek a munkálatok.

Távoltartás nyújthat védelmet a bántalmazottaknak

Kevesen ismerik a hozzátartozók közötti erőszak esetén alkalmazható jogi lehetőséget, a távoltartást, pedig ennek „új” – közel három éve életben lévő – szabályai szerint azonnali védelem nyújtható a bántalmazottaknak. A hegyvidéki rendőrkapitányság első alkalommal rendelt el ideiglenes megelőző távoltartást egy agresszív férjjel szemben.

Kaszás Attila-díj: a közönség szavazhat

Ebben az évben már nemcsak a társulatok, hanem a nagyközönség is szavazhat a Kaszás Attila-díj jelöltjeire. A színházkedvelők a szakma által kiválasztott négy művész egyikére adhatják le voksukat a www.kaszasattiladij.hu oldalon. A négyek: Bányai Kelemen Barna, Kálid Artúr, Keresztes Tamás és Kubik Anna.

A MOM Parké a legkedveltebb garázs

Örökzöld téma a parkolás, és nem csupán a Hegyvidéken. A köztereken valósággal harcolnak az autósok a helyekért, miközben a parkolóházak, mélygarázsok, ideértve a nagy bevásárlóközpontok garázsait is, szinte üresen konganak. Vannak azért biztató jelek: a parkonet.com, a Magyar Parkolási Szövetség honlapja által rendezett közönségszavazás alapján 2011-ben a legkedveltebb garázs a MOM Parké volt.

Londoni olimpia: hajrá, Hegyvidék!

A korábbi olimpiákhoz hasonlóan ismét nagy létszámú küldöttség képviseli a magyar színeket a július 27-én kezdődő londoni ötkarikás játékokon. A százhatvan versenyzőt számláló csapatban öt Hegyvidéken élő, vagy a XII. kerülettel szoros kapcsolatban álló sportoló, Detre Diána, Keszthelyi Rita, Sidi Péter, Verrasztó Evelyn és Verrasztó Dávid is helyet kapott. Közülük az előzetes várakozások szerint többen ponttal, pontokkal vagy akár éremmel térhetnek haza a világ egyik legfontosabb sporteseményéről.

Köszönet

Pokorni Zoltán polgármester az elmúlt időszakban tájékoztatta a hegyvidéki polgárokat a dugódíjjal kapcsolatos önkormányzati állásfoglalásról. A visszaküldött válaszok elsöprő többsége igazolta, hogy az önkormányzat és az itt élők véleménye megegyezik, tehát az egyzónás dugódíj bevezetését megalapozatlannak tartják. Számos hasznos hozzászólás, építő jellegű javaslat érkezett, amit – bár időközben az Országgyűlés elvetette a dugódíj tervezett formában történő bevezetését ­– az illetékesek továbbítanak azoknak, akik a későbbiekben, ha a kérdés újra felmerül, figyelembe tudják venni ezeket. Köszönjük észrevételeiket, válaszaikat!

Hegyvidéki Önkormányzat 

Lecsapott a rendőrség a dizájnerdrog-terjesztőkre

Egy XII. kerületi lakásban fogták el annak a családi vállalkozásnak a tagjait, amely nagy mennyiségben árusított úgynevezett dizájner drogokat az interneten. A Nemzeti Nyomozó Iroda akciójában a szlovák rendőrség is közreműködött.

MOM_Mozikert_plakat_20120718-0822javlogos

Mozikert a MOM Kulturális Központ parkjában

A régi kertmozik hangulatát felidézve várnak minden érdeklődőt nyár esti, könnyedebb kikapcsolódást kínáló ingyenes vetítésekre a MOM Kulturális Központ belső parkjába. A filmek kezdési időpontja (21.00) a sötétedéshez képest későbbre tolódhat, kedvezőtlen időjárás esetén a filmeket fedett helyszínen vetítik le.