Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Kincs, amitől az ember számtalan jó útmutatást kaphat”

Megélte a második világháborút és az ’56-os forradalom és szabadságharcot is. Kiváló egyházjogi ismeretekkel rendelkezik – Erdő Péter bíboros is elküldte már hozzá a tanítványait, Mindszenty Józseffel pedig rendszeres szakmai eszmecseréket folytatott, és igen jó barátságba került. Dr. Boleratzky Lóránd lapunknak mesélt az elmúlt közel 99 esztendőről, derűben gazdag életútjáról, amelyet sokszor a történelem viharai árnyékoltak be.

Sándy-féle villák és egy meg nem született MOM-gyárépület

A tavaly 150 éve született eperjesi születésű Sándy Gyula építész neve leginkább az 1923–25 között felépült budai Postapalotával forrott össze. A Hegyvidéken más munkái is találhatók, amelyeket az alábbiakban Bodó Péter kutatásaira támaszkodva mutatunk be.

Kreatív, ihletadó receptötletek minden napra

A január, mint egyetlen, hosszú hétfő, lassan elmúlik a fejünk fölül. Az év legnyomasztóbb napjának kikiáltott 21-e után már csak vidámabb idők jöhetnek, legyünk legalábbis bizakodók! Addig is próbáljuk örömünket lelni jobbnál jobb fogásokban, amikből néhányat most szíves figyelmükbe ajánlunk.

Kétszeres lábtenisz-világbajnok a Tamásiból

Történelmet írt a Tamási Áron gimnáziumba járó Fodor Ádámot is a soraiban tudó magyar junior-lábteniszcsapat, a Szentesen megrendezett világbajnokságon ugyanis először léphetett fel a dobogó legmagasabb fokára. Méghozzá mindjárt kétszer, hiszen a páros mellett a hármas felállás sem talált legyőzőre. Fodor Ádámmal beszélgettünk.

Nézzünk máshogy a fákra!

A hétköznapokon számtalanszor elrohanunk a környezetünkben élő fák mellett, alatt, anélkül, hogy egy pillantásra is méltatnánk őket. Közben a moziban egészen más a kép: a növények akár fontos szerepet is kaphatnak, és beleszólhatnak a történetek alakulásába. A valóság és a mese világa gyökeres ellentétben áll egymással – gondolhatnánk.

Ne hagyjuk, hogy ágynak döntsön minket az influenza!

Javában tart az influenzajárvány, egyre több a beteg. A leginkább veszélyeztetettek a gyerekek és az idősek, őket különösen megviselheti a betegség. Éppen ezért időben gondoskodni kell a megelőzésről, ha pedig már valakit utolért a láz és a torokfájás, az orvostól kapott gyógyszerek mellett a természet segítségét is vegye igénybe, nem bánja meg!

Ingyenes önvédelmi oktatás nőknek

Ingyenes önvédelmi oktatás nőknek a MOM Sportközpontban, február 10-én, 17-én és 24-én vasárnap, 12.00-14.00 között. Ha Ön is szokott egyedül futni, sportolni, mindenképpen jól jöhet néhány tipp, hasznos tanács, hogyha bajba kerül, mit tehet. Az oktatáson való részvétel a Hegyvidéken előknek ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Újdonságok az Aktív Hegyvidék programban

Hetente legalább öt napot sportoljunk, vagy mozogjunk intenzíven! A legjobb, ha alkalmanként fél órát szánunk erre, esetleg két részletben teljesítjük a penzumot – ajánlják az orvosok, akik nem győzik hangsúlyozni a mindennapos mozgás egészségvédő hatásait.

Rászorulóknak segítenek az Arany diákjai

Évek óta részt vesz a Budapest Bike Maffia +1 szendvics akciójában a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium. A program az idén is zajlik, az iskola tanulói önkéntes alapon minden kedden a portán elhelyezett gyűjtőponton adhatják le felajánlásaikat a rászorulóknak.

Minden tervezett útfejlesztés megvalósult 2018-ban

Nemcsak a kerületi utak karbantartására, állagmegóvására, hanem az úthálózat, a járdák és lépcsők fejlesztésére is figyelmet fordít a Hegyvidéki Önkormányzat. Nem volt ez másként tavaly sem, az összes tervezett fejlesztést sikerült megvalósítani, számos lépcső, járda, emellett több ezer négyzetméternyi burkolat újult meg. Mindehhez az itt élők hozzájárulása is szükséges, ugyanis a munkákat pályázati támogatásokból, saját forrásokból, valamint jelentős részben a befolyt kommunális adóból származó bevételekből finanszírozza az önkormányzat.

Elkényezteti az időjárás a téli sportok és a Normafa rajongóit

„Ugyan már, hó a Normafán?!” – legyintettek a szkeptikusok, akik a környék rehabilitációs programja kapcsán egy-egy hóban szűkös tél után abban is kételkedtek, van-e itt egyáltalán létjogosultsága a téli sportoknak. Persze, a szánkózók, síelők, sífutók, a téli tájban sétálni, futni kedvelők, ahogy az elmúlt száz évben szinte mindig, már az első hóeséskor tömeges jelenlétükkel bizonyítják, milyen sokan szeretnek kikapcsolódni a havas természetben.