Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szükség törvényt bont, avagy abból főzünk, amink van

A mostani bezártságban, amikor lehetőség szerint már mindenki dugig töltötte az éléskamrát, leginkább abból főzünk, amit otthon találunk. Az jut eszembe erről, amikor a túl nagyra nőtt lábamra cipőt keresek. Nem a kirakatból nézem ki, melyik tetszik, hanem a boltba lépve csak annyit kérdezek: melyikből van negyvenkettes? Persze azért álmodozni mindig jó, és izgalmas recepteket is érdemes bespájzolni a szebb időkre, úgyhogy igyekszem most könnyen megvalósítható és szöszmötölős ételcsodákat is bemutatni.

A méhek dicsérete

A mézesüvegről visszamosolygó méhecske tulajdonképpen a „reklámarca” az összes megporzó rovarnak. Pedig fontosságuk szerint mind egyformák, és a világszerte tapasztalt aggasztó ritkulás is mindegyiküket sújtja.

Honnan tudhatjuk, érett-e a komposztunk?

Ha komposztálunk már egy ideje, akkor szeretnénk látni munkánk eredményét, a kész komposztot! De hogyan állapíthatjuk meg, mikor érett a komposzt, mikor használhatjuk fel a kerti vagy a szobanövényekhez?

Sokat változnak a fogyasztási szokások a kultúrában

Miként a nagy színházak, koncerttermek, múzeumok működésére, úgy a MOM Kulturális Központ mindennapjaira is kihat a járvány miatti vészhelyzet. Felfüggesztett rendezvények, a személyes kontaktusok elkerülése érdekében hozott óvintézkedések sora jellemzi ezt az időszakot. Hambuch Gerdát, a MOMkult vezetőjét arról kérdeztük, hogyan vészeli át mindezt az intézmény.

Négy fal között (II.) – Magánóvóhelyek, bunkerek

Cikkünk első része a kijárási korlátozások történetét mutatta be röviden, majd a 20. századi légópincék hangulatát idézte fel. Ezúttal két XII. kerületi, hegyoldalba vájt bunkerről lesz szó. Véletlen egybeesés, hogy a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény az Erődítés Történelmi Egyesülettel közösen még a járvány kirobbanása előtt egy helytörténeti sétát szervezett áprilisra, amelynek keretében az Ördög-orom szikla tövében lévő, nemrég megnyitott hatalmas magánbunkert járhatták volna be az érdeklődők. Ha ez végül el is maradt, legalább itt, lapunkban kicsit mindenki e séta részese lehet, s bepillantást nyerhet a sötét pincék és bunkerek titkaiba.

„Nehezebbnek gondoltam…”

Innovatív módszereket alkalmazva többféle online felületen keresztül tanulnak a Zugligeti Általános Iskola diákjai. Köztük van a 7.-es László Flóra, aki a távoktatás nehézségeiről és előnyeiről is beszélt nekünk.

„Haza vagyok zárva”

Nehezebb a távtanulás annál, mint azt sokan gondolták. Jóval több a feladat, de azért jut idő a pihenésre is – így összegezte eddigi tapasztalatait Körmendy Sára, a Városmajori Gimnázium 11.-es diákja.

Szükségből erényt kovácsolt a Városmajori Gimnázium

Alaposan próbára teszi a koronavírus-járvány a hegyvidéki oktatási intézményeket, amelyek egyebek mellett innovatív eszközök segítségével igyekeznek a lehető legmagasabb színvonalú oktatást biztosítani a diákoknak. Így tesz a Városmajori Gimnázium is, amely dr. Szebedy Tas igazgató szerint megpróbál a szükségből erényt kovácsolni – méghozzá sikerrel.

Hirdetmény az óvodai felvételekről

A koronavírus járvány miatt kialakult veszélyhelyzet okán, a kormány által kihirdetett intézkedések figyelembevételével, valamint az emberi erőforrások miniszterének a 2020/2021. nevelési, illetve tanévre történő óvodai, valamint általános iskolai beiratkozásról szóló 7/2020. (III. 25.) EMMI határozatára figyelemmel az óvodai beiratkozás eljárásrendje a következő: