Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Márton-napi libalelemények

Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik – tartja a népi mondás, amiből következne: ha e napon libapecsenyét ropogtatunk, bő esztendő vár ránk. Ha ez nincs is így, aki libamájat süt, az biztosan mennyei ízekben részesül. Ám libamájat sütni nagy kihívás, és több módja is van, akárcsak egy jó libafogás elkészítésének. Érdemes hát ezekkel megismerkedni, mert ha eljövendő gazdag évet nem is garantálnak, egy jó ebédet, vacsorát biztosan!

A Szabadság-hegyi Nemzetőrség ’56-ban

Bár csak néhány nap a magyar történelemben, nem lehet elégszer írni és beszélni az 1956-os szabadságharcról. Az alábbiakban Eörsi László A „budai srácok” 1956 című könyvének egyik fejezete segítségével idézzük fel a Szabadság-hegyi (ma: Széchenyi-hegyi) Nemzetőrség forradalmi tevékenységét.

Sporttörténeti kiállítás a „magyar Grönlandon”

Ha síelés és Budapest, még ma is mindenki rögtön rávágja: Normafa. A téli sportolásnak évszázados hagyománya van itt – erről mesél az a sporttörténeti kiállítás is, amely az idén 90. születésnapját ünneplő Normafa Síházban nyílt meg. Pontosabban a tárlat a klasszikus síházhoz tartozó régi faházban látható, amely éppen 100 éve épült.

A látogató a kifutó mellett érzi magát

Érdekesnek ígérkező kiállítás nyílik november 4-én a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. Szaniszló Róbert elsősorban riportfotós, ám a sportrendezvények mellett másfél évtizede már a divatesemények is nagy hatással vannak rá. Ez lesz az első olyan tárlata, ami kifejezetten a divat világába kalauzolja el a látogatókat – erről is kérdeztük őt.

Jazz és novellák, személyes hangvételben

Régi barátság köti össze Binder Károlyt és Doncsev Tosót. A zeneszerző, zongoraművész és az író, műfordító személyes történetekkel színesítették a szokatlan műfaji párosítás miatt eleve izgalmasnak ígérkező közös szerzői estjüket a MOM Kulturális Központban.

A tökéletes növény

A tök önmagában csak egy beláthatatlanul sokszínű csoport megnevezése, ami legalább 6000 különböző változatot takar. És akkor még nem is beszéltünk az egyes tökféleségek ezernyi tájnevéről! Ehhez képest termeszteni gyerekjáték.

Emberléptékű épületek tervezője

Gáspár Tibor Ybl-díjas építész több mint ötven évig élt a Hegyvidéken. Osskó Judit riportfilmjéből gazdag pályakép bontakozik ki; életén és a szakmában töltött aktív időszakán történelmi korszakok is rajta hagyták nyomaikat. A neves építész özvegyével Maros utcai lakásukban beszélgettünk. Gáspár Tiborné, Leila néni közismert a környéken, sok gyereket tanított zongorázni.

Olimpiai bajnok a MOM Sportban

Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval találkozhattak az országos Ötpróba keretében meghirdetett úszótanfolyam résztvevői a MOM Sportban. A tokiói olimpiáig tartó rendezvénysorozat kommunikációs igazgatója ezt az alkalmat is kihasználta, hogy népszerűsítse a sportot és a mindennapos mozgást.

Terápiás kertben gyógyulnak a betegek

Megannyi zöldségféle érik a Szent János Kórház Pszichiátriai Osztályának nappali kórháza mögötti magaságyásokban. A kiskert feladata azonban nem elsődlegesen a termelés, hanem a betegek gyógyulásának elősegítése. Erről beszélgettünk dr. Kapócs Gáborral, a részleg orvosával, a kert kitalálójával.

Dr. Madarasi Anna kapta a Semmelweis-gyűrűt

Huszonötödik alkalommal szavazott a Szent János Kórház főorvosi kara az intézmény által alapított Semmelweis-gyűrű adományozásáról. A díjat minden évben az orvoskollégák titkos szavazatai alapján ítélik oda a kiemelt teljesítményt nyújtó főorvosnak. Az idén dr. Madarasi Anna kapta a gyűrűt. A Szent János Kórház Gyermek-, Koraszülött és Csecsemőosztályát vezető főorvossal beszélgettünk.

Biztonságosabb lesz a Csermely út

Még a tél beállta előtt megújul néhány újabb hegyvidéki útszakasz. A Csermely úti és a Konkoly-Thege Miklós úti munkálatok várhatóan november végére befejeződnek.

Rendhagyó díjátadók nemzeti ünnepünk alkalmából

A Hegyvidéki Önkormányzat hosszú évek óta nemzeti ünnepeinken, nagy nyilvánosság előtt adja át elismeréseit a kiváló munkát végző pedagógusoknak, közalkalmazottaknak, sportolóknak és edzőknek, valamint a közösségépítésben jeleskedő embereknek. Ezúttal azonban a járványhelyzet miatt elmaradtak az ünnepségek, a díjátadó és a hagyományos Gesztenyés kerti koszorúzás pedig szűk körben zajlott.

Közlekedjünk okosan!

Egyre komolyabb veszélyhelyzetet jelent a közlekedésben az okostelefonok használata. Eszközeink pedig annyira még nem okosak, hogy pótolják az általuk másra terelt figyelmet, vagy megvédjék az életünket a zebrán. Ezért tűntek fel figyelemfelhívó piktogramok a Hegyvidék több gyalogosátkelőjénél.

Különleges burkolat a Gyógyfű utcában

Megújult a Gyógyfű utca Csaba utca felőli zsákutcarésze a Hegyvidéki Önkormányzat beruházásában, kormányzati támogatás felhasználásával. A Budapesti Útépítési Program keretében átépített kétszázadik útszakaszt Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester, Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, valamint Szatmáry Kristóf, a fejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos közösen adta át a forgalomnak.