Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„…az itteni kilátás kiállja a versenyt a legszebb világrészekkel”

Éppen e lapszámunk megjelenésének napján, szeptember 8-án lett 110 éves a János-hegyi Erzsébet-kilátó. A Budapest legmagasabb pontján álló építmény létrejöttéről már többször írtunk, ezúttal a korabeli újságcikkek segítségével elevenítjük fel az építkezés körülményeit és az ünnepélyes átadón történteket.

A jövő labdarúgóit neveli a Hegyvidék UFC

Több mint négyszáz gyerekkel és fiatallal foglalkozik a Hegyvidék Utánpótlás Futball Club, amely így a XII. kerület egyik legnagyobb sportegyesülete. A vírushelyzet náluk sem jött jól, azonban sikerült átvészelniük a legnehezebb időszakot, most pedig már az új évadra készülnek, és várják a kerületi focistapalántákat. A részletekről Marosvári Róbertet, az egyesület Bozsik-koordinátorát kérdeztük.

Az irodalomnak közösségteremtő ereje van

„Mikor, ha nem most? Itt az idő, hogy szunnyadó képességeinket kipróbáljuk!” – szólt a felhívás a vállalkozó kedvű tollforgatókhoz május elején, amikor a Hegyvidéki Kulturális Szalon irodalmi pályázatot írt ki hegyvidéki szépkorúak számára. Történetek, gondolatok, életesemények megörökítésére ösztönözték a nem profi írókat, emellett karantén idején a közösség felélesztésére is remek lehetőségnek bizonyult az irodalmi pályázat meghirdetése. A beérkező félszáz írásból a zsűri már kiválasztotta az általa legjobbnak ítélteket. Most a közönség is elolvashatja az összes művet a Hegyvidéki Kulturális Szalon elektronikus felületein, és szeptember 15-ig szavazhat akár több írásra. A zsűri elnökével, Tamáska Jánosné Kolozsvári Ilonával beszélgettünk a pályázatról és általában az irodalomról.

A szakralitás vonzásában

„Fénykép és tárgy, szobor és makett úgy simulnak egymásba Maczkó Erzsébet fotó- és képzőművész, valamint Rainer Péter építész-belsőépítész, ipar- és képzőművész közös tárlatán, mintha örök érvényűen egybetartoznának” – fogalmazott Szakolczay Lajos irodalomtörténész a két művész korábbi kiállítása kapcsán. Bár Maczkó Erzsébet és Rainer Péter a vizuális művészet különböző területein alkotnak, látásmódjuk, gondolkodásmódjuk nagyon hasonló. Pályájukról, művészetükről, inspirációikról beszélgettünk velük, valamint arról, hogyan hatott rájuk az elmúlt különös időszak.

Hőszigethatás a XII. kerületben

A hősziget kifejezés újkeletű jövevény nyelvünkben, mégis napi szinten befolyásolja életünket, legfőképpen a kínos gonddal és folyamatosan kiszolgált komfortérzetünket. Érdemes hát megismerkednünk vele, különösen a Hegyvidék különleges természeti és domborzati adottságainak tükrében.

Mi lett a Hegyvidék méhlegelőivel?

Májusban írtunk arról, hogy az önkormányzat Hegyvidéki Zöld Irodája méhlegelőket alakított ki több közterületen. Vajon hogyan néznek ki ma ezek a helyek? Mi lett a gondosan előkészített talajba szórt maroknyi magkeverékkel? És vajon a „célközönség”, azaz a viráglátogató rovarok felfedezték-e ezeket az új réteket?

Regisztrálni kell a lomtalanításra

Október 2. és 8. között pótolja az elmaradt lomtalanítást az FKF Nonprofit Zrt., amely a járványhelyzetre tekintettel egy korábban még nem alkalmazott módszert választott. Az úgynevezett gyűjtőpontos lomtalanítás azt jelenti, hogy regisztrációt követően meghatározott időpontban a Konkholy-Thege Miklós út 21–29. alatt található telephelyen lehet leadni a lomokat.

Éjszakai libegőzés

Csillagfényes égbolt, varázslatos panoráma, friss levegő és retró hangulat várt mindazokra a kikapcsolódni vágyó utasokra, akik a III. Libegők Éjszakáján szálltak fel a levegőben libegő székekre.

Változik a parkolási rend

Az ott élők és az egészségügyi ellátást igénybe vevők életét könnyíti meg, hogy a Kútvölgyi és a Szent János Kórház környéke is a fizető parkolási övezetbe kerül szeptember 15-től.

Nem lesz bulinegyed a Normafából!

A nyár végén több bejelentés is érkezett az önkormányzathoz, hogy a Normafa környékén zenés bulik dübörgő zaja teszi lehetetlenné az éjszakai pihenést. A bejelentők egy része a Normafa Síháznál tartott programokra gyanakodott, ám az ellenőrzések során kiderült, a zaj nem onnan, hanem a tündér-hegyi kőfejtőnél szervezett illegális partikról származik. A Normafa Park igazgatója hangsúlyozta: ahogy eddig, úgy a jövőben sem engedélyezik a hangos éjszakai rendezvényeket.

„Sok minden más lesz” – furcsa tanév kezdődött

Továbbra is mindent felülír a járványhelyzet az iskolákban, amelyekben fokozott figyelem fordul az egészségmegőrzésre. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától és a tankerülettől kapott ajánlások alapján saját protokollt is kidolgoztak a hegyvidéki oktatási intézmények. Erről kérdeztük a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Németvölgyi Általános Iskola igazgatóját.