Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fuss a csúcsra!

2022. szeptember 3-án 10 órától Fuss a csúcsra a János-hegyi Erzsébet-kilátóban! A nevezés ingyenes, a verseny ideje alatt zenés, táncos fellépők és gyermekprogramok várják az érdeklődőket, valamint 134 lépcsőfok! Minden induló pólót és befutócsomagot kap.

Paradicsomi helyzet nyáron a konyhában

A paradicsom az Újvilágból vándorolt hozzánk valamikor, őshazája Közép- és Dél-Amerika. Hamar megvetette lábát a Mediterráneumban, majd gyorsan meghódította Európát. Az európai nyelvekben a tomato, tomatillo és hasonló megnevezései az azték jitomate szóból erednek, magyarban pedig a német paradicsomalma kifejezésből a paradicsom honosodott meg. Idegen eredetéhez tehát nem fér kétség, azt azonban, hogy harmonikusan beilleszkedett a konyhánkba, mindannyian tanúsíthatjuk. Se szeri, se száma a hazai paradicsomos fogásoknak, ezért most inkább olasz, spanyol és mexikói ihletésű ételek közül válogattunk, amelyek talán egy-egy új ízzel gazdagíthatják nyári ételeink sorát.

Ha nyár, akkor Hegyvidéki Kulturális Szalon!

Hangulatos koncertek, zenei időutazás, a nagy egyiptomi szfinx titkai, hastánc, előadások, művészeti kiállítások és dallamokban gazdag kalandok – a Hegyvidéki Kulturális Szalon nyáron is sok érdekességet kínál a minőségi kikapcsolódás kedvelőinek. A programokról Menyhárt Éva, az intézmény vezetője beszélt lapunknak.

„A fény az én társszerzőm”

A Műcsarnokban látható Borza Teréz porcelán- és szobrászművész A fény metamorfózisa című életmű-kiállítása július végéig. A tárlat negyven év munkáját mutatja be, az első teremben a porcelánból, a másodikban a merített papírból készült alkotások tekinthetők meg, míg a harmadikban a négy köztéri szobra kapott helyet. Ennek apropóján izgalmas kísérletre vállalkozott a Galéria 12 Egyesület alapító-vezetője: egy előre meghirdetett napon tárlatvezetést tartott a kiállítás kurátora, Dekovics Dóra, valamint Szikora Borbála fuvolaművész közreműködésével. Bár ezen az egyszeri alkalmon is idézésre érdemes személyes és mély gondolatokat osztott meg hallgatóságával, utána külön is beszélgettünk vele.

Nyáron is pezseg az élet a MOMkult-ban

Felfedezésre váró kiállítások, különleges színdarabok, a régi idők hangulatát idéző szabadtéri filmvetítés és kihagyhatatlan koncertek várják a látogatókat az idén nyáron is a MOM Kulturális Központban. A részletekről Hambuch Gerdát, a MOMkult ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Százéves a Városmajori Szabadtéri Színpad

Száz évvel ezelőtt, 1922. július 30-án kezdte meg működését a Városmajori Szabadtéri Színpad elődje, a Parkmozi. Azóta sok minden változott itt, a szórakozás azonban mindvégig garantált volt. Az alábbiakban újságcikkek segítségével elevenítjük fel, hogyan alakult a hely története.

Mennyi haszna van egy városi fának?

A fák kerültek a reflektorfénybe a Klímabarát Esték előadás-sorozat nyári szünet előtti utolsó alkalmán. Dr. Csontos Péter botanikus rendszerbe foglalva beszélt azokról az ismert és kevésbé köztudott tudományos tényekről, amik igazolják, hogy a lakókörnyezetünkben élő lombos növények nem csupán a hegyvidéki „díszlet” közömbös velejárói.

A Hegyvidék vadon élő orchideái

Talán van, akit meglepetésként ér a hír: az egzotikus, trópusi orchideák mérsékelt övi rokonai itt élnek a közvetlen környezetünkben. Magyarországon nagyjából 80 orchideafaj található, de mivel többségük kicsi és ritka növény, a gyakorlott természetjárók is könnyen elsétálhatnak mellettük. Pedig nemcsak jelen vannak a Hegyvidéken, de érdemes is szemügyre venni őket, legalább fényképeken, a hűs szobában.

Nyári sízés a Normafánál, táborozóknak is

Gleccserrel ugyan nem büszkélkedhet a Normafa, ennek ellenére a nyári kánikulában is tartogat meglepetéseket a havas sportok szerelmeseinek. Rekkenő hőség ide, tűző nap oda, a Normafa Síiskola különleges pályáján egész évben lehet síelni és snowboardozni. Sőt, táborozni is várja a gyerekeket, ráadásul a mozgásukban korlátozottak előtt sincs zárva az ajtó. A részletekről Vass Krakler Katát, a síiskola vezetőjét kérdeztük.

Tehetség, áldozathozatal és kitartás

Országos bajnokságon már felálhatott a dobogóra, sőt, a Honvéd színeiben klubrekordot is futott Tóth Kristóf. A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium 11.-es diákjával beszélgettünk, akit elsősorban mégsem az eredmények motiválnak, hanem a sport szeretete.

Központban az egészségmegőrzés

„Gondoskodó szakértelemmel” több mint húsz éve működik a Hegyvidéken, valamint néhány éve már azon kívül is a Budai Egészségközpont, amelynek kívül-belül megújult a Nagy Jenő utcai rendelője. Az itteni változásokról, az intézmény egyéb fejlesztéseiről, specialitásairól, továbbá a szemléletformálásban betöltött szerepéről dr. Nagy Judit orvos-igazgatóval beszélgettünk.

A főváros legrangosabb zarándoklata

„Elsősorban lelkipásztor volt, és nem közéleti szereplő, aki azonban mindig kiállt az ő szeretett egyháza és hazája mellett és az üldözöttek védelmében” – jellemezte Mindszenty Józsefet dr. Bernyák Adrienn. A Sztehlo Lili Kulturális Egyesület elnökével a magyarok huszadik századi apostoláról, a főváros legrangosabb zarándoklatáról, valamint a Mindszenty-ablakról beszélgettünk.

„Dédi élete egy sikersztori”

A századik születésnapját ünnepli Kánya Sándorné, született Csomor Magdolna, aki több mint ötven éve él családjával a Hegyvidéken. Magdi nénit Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester köszöntötte kútvölgyi otthonában.

Hamarosan teljesen eltűnnek a Böszörményi úti irodaházak

A továbbiakban már nem kell korlátozni a gépjármű- és villamosforgalmat a Böszörményi úton, miután a múlt héten rendben lezajlott a 20–22. szám alatti irodaépület felső szintjeinek bontása. Rövidesen teljesen eltűnnek a megmaradt épületrészek is – mondta el lapunknak Orbán Imre, a BBSZ Ingatlan 2022 Kft. ügyvezetője, akit az ingatlanprojekt aktuális helyzetéről kérdeztünk.

Finisben a Méra utca felújítása

Gőzerővel zajlik a Hegyvidéki Önkormányzat útfelújítási programja. Ennek keretében első körben négy fontos XII. kerületi útszakasz rekonstrukciója valósul meg.

Változások a parkolásban

Ősztől lépnek életbe a budapesti parkolási rendelet új szabályai. A Budapest Fővárosi Közgyűlés döntése alapján szeptember 5-től huszonhét körzet helyett négy nagyobb zóna lesz a városban, „A”, „B”, „C” és „D” jelzéssel. Egy-egy zónában egységes lesz a díjfizetési időszak, valamint a parkolás díja. A jelenlegi parkolási óradíjak különböző mértékben emelkednek az új zónák kijelölésével.

Társasjátékszoba és gördeszkás kutyák a Mátyás Táborban

Méltán örvend nagy népszerűségnek a Hegyvidéki Önkormányzat Mátyás király úti nyári napközis tábora: a tökéletes elhelyezés, a megkapó természeti környezet, a jó levegő, a sportpályák, a hatalmas homokozó, no meg a nagyméretű úszómedence mind-mind kitűnően szolgálják a gyerekek szórakozását. A Mátyás Táborban az a legfontosabb, hogy minden perc vidáman teljen, ezért aztán bárki csatlakozhat bármelyik programhoz – ha akar, mert semmi sem kötelező, csak ajánlott!