Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kedvezmények a hegyvidékieknek az új sportközpontban

Az önkormányzat egyeztetést kezdeményezett a Testnevelési és Sporttudományi Egyetemmel, hogy a hegyvidékiek minél szélesebb körben vehessék igénybe a Dr. Koltai Jenő Sportközpont szolgáltatásait. A részletekről Pokorni Zoltán polgármester beszélt a Gesztenyés kert Futóklub első foglalkozásán, aminek a helyszíne már az új Csörsz utcai létesítmény volt.

Híres lovasversenyek a Vérmezőn

Andrássy Géza lovasversenye a Vérmezőn; nemzetközi sakkverseny a Siesta Szanatóriumban; tevék, medvék a Hegyvidéken; Vörösmarty Mihály a Normafa árnyékában; Puskás Ferenc a Svábhegyen. Számos különleges történetet mutat be a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény, amely a megalakulása 50. és az egyesített főváros létrejöttének 150. évfordulója alkalmából kiállítást szervezett a Hegyvidéki Önkormányzattal közösen. Alább a híres hegyvidéki lovasversenyek hangulatát idézzük fel, ami reméljük, sokak kedvét meghozza a polgármesteri hivatal folyosógalériájában látható válogatás megtekintéséhez.

Lebilincselő történetek az őshüllőktől Puskás Ferencig

Mi a közös a Dimetrodon nevű őshüllőben, Petőfi Sándorban és Puskás Ferencben? A válasz: a Hegyvidék. Az, hogy pontosan mi is fűzi ide a felsoroltakat, kiderül a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény „Legendás Hegyvidék – Lebilincselő történetek a kerület múltjából” című kiállításán, amely a polgármesteri hivatal folyosógalériájában látható.

„Nem volt, megálmodtam, megcsináltam”

J. Kovács Judit drámapedagógus Janikovszky Éva-díjat kapott. A Kerekítő mondókás könyvcsalád és a kapcsolódó foglalkozások megálmodójánál ez az elismerés igazán jó helyre került, hiszen az íróról elnevezett irodalmi alapítvány azzal a szándékkal hozta létre a díjat, hogy olyan irodalmi és művészeti alkotások készítőit jutalmazza, akik életszerűen, hitelesen és humánusan mutatják be a felnőtt és a felnövekvő nemzedék együttélésének helyzeteit, történéseit.

Kertbarát megoldások a fatuskók eltávolítására

A kiszáradt fák kivágása után maradó tuskók általában nem a kert ékességei. Az eltávolításuk több szempontból kihívást jelent, emellett pedig fenntarthatósági kérdéseket is felvet. Összegyűjtöttük a lehetőségeket.

Hegyvidéki győzelem a Seregélyes Tibor Emlékversenyen

A Városmajori Gimnázium négyfős csapata érte el a legjobb eredményt a Seregélyes Tibor Emlékversenyen. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága által megrendezett természetismereti és természetvédelmi vetélkedő során a középiskolák megméretésében is a hegyvidéki gimnázium végzett az élen, és kapta meg az első helyezettnek járó emlékérmet.

Találkozás a vaddisznókkal: ne a félelem vezéreljen minket!

Az utóbbi időben megszaporodtak a nem kívánt találkozások a vaddisznók és az emberek között a XII. kerületben. Többször előfordult, hogy kisgyerekeket, gyermekes anyukákat, időseket vagy akár meglett férfiakat ijesztettek meg a semmiből előtoppanó állatok. Nem kell ezen csodálkozni, hiszen egy kifejlett jószág másfél mázsa is lehet, és hiába békés a természete, már a puszta közelsége riadalmat kelthet. Ez utóbbi a kulcs: a legfontosabb, hogy ha összefutunk egy vaddisznóval, ne a félelem vezéreljen minket! A következőkben összefoglaljuk, mi ilyenkor a teendő, mit kell és mit nem szabad csinálni annak érdekében, hogy a „találka” egyik fél számára se legyen megrázó élmény.

Készülődés és kísérletezés ünnepek előtt

A magyar étkezési szokások elkövetkező jeles napjainkon – karácsonykor, szilveszterkor, újévkor – nagyon is hagyományosak, de itt-ott elbírnak egy kis változtatást anélkül, hogy felborítanák a megszokott rendet. Most, november végén, december elején még van idő kísérletezni ezzel-azzal. Például a szilveszteri káposztaleves az idén lehetne bajoros, az előételek, saláták ízben, látványban is megújulhatnak, és kipróbálhatjuk a csirkét különlegesen, ribiszkével házasítva. Ha ezek végül nem is kerülnek be az ünnepi fogások közé, gazdagíthatják az otthoni választékot. Az előrelátó háziasszonyok már jóval ünnepek előtt elkezdenek aprósüteményeket sütni. Ezek közt is lehet néhány újjal kísérletezni, biztosan örömmel fogadja mindenki. Még ajándéknak sem megvetendők. Sőt! A saját kezűleg, gonddal, szeretettel készített meglepetésnek mindig nagy az értéke.

A zarándoklat és az építészet lényege a spiritualitás

Megtartotta évzáró programját a Magyar Zarándokút Egyesület a Hegyvidéki Önkormányzat meghívására a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban. A résztvevők előadásokat hallgattak meg a többi között a közelmúltbéli hegyvidéki fejlesztésekről, a Lóvasút épületének felújításáról és az Istenszeme fogadó átalakítására készült MOME-hallgatói tervekről, majd közösen elsétáltak a Magyar Zarándokút egyik kiemelt helyszínén felépülő Anna-réti kápolnához.

Biztonságot a demenciával élő időseknek

Az idősek aránya kifejezetten magas a XII. kerületben, épp ezért a Hegyvidéki Önkormányzat számára kiemelt fontosságú, hogy gondoskodjon róluk – köztük azokról is, akiknek a demencia nehezíti az életét. A demenciával élők és hozzátartozóik segítése érdekében eddig is számos program zajlott, most pedig az idősekkel kapcsolatba kerülő intézmények, szolgáltatók képviselőinek indított képzést az önkormányzat, hogy megfelelő módon forduljanak a mindennapokban a betegek felé.

Adómentességgel is gondoskodik az idősekről az önkormányzat

A 65. életévüket betöltött idősek, amennyiben 80 négyzetméternél nem nagyobb lakásban laknak, kivétel nélkül mentesülnek a kommunális adó fizetése alól. A parkolási nehézségek enyhítését szem előtt tartva bérleti pályázatot ír ki az önkormányzat a Királyhágó téren épült mélygarázs egy részének parkolóhelyeire, a betegek kényelme érdekében pedig újabb eszközöket kap a Kútvölgyi-szakrendelő. Egyebek mellett ezekről is döntött a képviselő-testület a legutóbbi ülésén.