Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Zéró tolerancia a korrupció iránt

A bűnelkövetők felkutatására tett erőfeszítések akkor lehetnek igazán eredményesek, ha a lakosság együttműködik a rendőrökkel – ez az egyik legfőbb tanulsága annak a fórumnak, amelyet a kerületi rendőrkapitányság vezetője szervezett a közbiztonságról. Az összejövetel résztvevői számos olyan problémáról beszámoltak, amelyek jelen vannak Hegyvidéken: a trükkös tolvajok ténykedésétől a hajléktalanok rendzavarásáig sokféle kérdés került terítékre.

Figyeljünk egymás gyermekeire!

Pokorni Zoltán polgármester és Fülöp Valter kerületi rendőrkapitány is részt vett a Németvölgyi úti Mackós óvoda előtti zebra átfestésében. Az akció része annak a programnak, amelyet Hegyvidék önkormányzata a gyerekek közlekedésének biztonságosabbá tétele érdekében indított.

Még az idén fizetni kell

Legkésőbb október közepéig minden hegyvidéki polgár kézhez kaphatja az általa fizetendő kommunális adó mértékéről szóló határozatot – amennyiben a benyújtott bevallást helyesen kitöltötte. Ezt követően harminc nap áll rendelkezésre a megállapított adó befizetésére. A január elsejével bevezetett kommunális adóból a Járda- és Útfejlesztési Alapon keresztül a kerület járdáinak és útjainak építését, illetve karbantartását finanszírozza az önkormányzat.

A katonai áldozatok emlékét őrzi tovább a turulszobor

A Böszörményi úti turulszobor katonai emlékhely lehet a jövőben, míg a polgári áldozatoknak külön emlékművet állítanának – erről született döntés az önkormányzati képviselő-testület legutóbbi ülésén. A jövőben a „Hegyvidék” név használata csak polgármesteri engedéllyel történhet. Megújult az önkormányzat internetes honlapja.

Kenyérszentelés a biopiacon

Különleges programok várták a vásárlókat a hegyvidéki biopiacon szeptember első napján: kenyérszentelés és lecsófőző-verseny színesítette a szokásos hétvégi vásár kínálatát. A szervezők ez alkalommal is gondoltak a rászorulókra, a Fejlesztő Napközi Otthongondozottjai egészséges bioélelmiszereket kaptak ajándékba.

Új sószoba a KIMBI óvodában

Évek óta fogad légúti nehézségekkel küzdő gyerekeket a KIMBI óvoda. A Csiha Katalin által tervezett, 1983-ban építészeti Nívó Díjat kapott épületben működő intézmény októberben vadonatúj sószobával gazdagodik.

Intézményfelújítások kerületszerte

A költségvetési támogatások jelentős csökkentése és a kerület számára kedvezőtlen kormányzati döntések ellenére Hegyvidék önkormányzata mintegy 140 millió forintot szánt idén az intézmények nyári felújítására.

Megújult az Arany János Gimmnázium

Átadták az Arany János Általános Iskola és Gimnázium teljes egészében felújított homlokzatát, illetve az intézményt díszítő országcímert. Kiosztották az Arany-plaketteket, amelyeket minden évben az iskoláért legtöbbet tevő személyek vehetnek át.

Naponta kell ellenőrizni a liftek állapotát

Nemrégiben tragikus liftbaleset történt a kerületben. Annak érdekében, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő, a Hegyvidék önkormányzata által szervezett szeptemberi társasházi fórumon az OTIS Felvonó Kft. szakemberei tartottak tájékoztatót a liftek üzemeltetésének alapvető biztonsági követelményeiről.

Peronkapuk a Déliben

Peronkapukat szereltek fel a Déli pályaudvaron a jegy nélkül utazók számának csökkentése érdekében. A peronzár kialakítása 36 millió forintba került, a MÁV számításai szerint azonban a beruházás néhány hónapos üzemeltetés után megtérül.

Négy évtized a Geminiben, kisebb kitérőkkel

A magyarországi beat-rock hőskorát alkotó „nagy generáció” az idén, esetleg plusz-mínusz kéthárom év eltéréssel ünnepli, ünnepelte hatvanadik születésnapját. Markó András billentyűsénekes, a Gemini együttes oszlopos tagja szeptember elején töltötte be ezt a kort, és még mindig zenél, ráadásul ugyanott, a Geminiben!

Holesch Dénes újrafelfedezésre vár

Senki sem lehet próféta a saját hazájában – tartja a mondás, ami Holesch Dénes esetében sajnos különösen igaz: az 1983-ban elhunyt, Amerikában és Nyugat- Európában hírnevet szerzett, különös tehetségű festőművész munkásságát itthon még mindig kevesen ismerik. Ezen szeretne változtatni az emlékét ápoló Fekete Klári újságíró, aki szerint itt, Hegyvidéken lenne érdemes kialakítani egy állandó kiállítóhelyet Holesch műveinek.

Három művész, egy család

Kass János, Hajnal Gabriella és Kass Eszter valamennyien kiemelkedő egyéniségei a honi képzőművészetnek. Látszólag más stílusban alkotnak, műveik szellemiségéből mégis számos közös vonás árad.

Ősz? Kezdjünk új életet!

Újév napjához hasonlóan az ősz is a nagy elhatározások ideje. Ilyenkor megfogadjuk, hogy mostantól egészséges tízórait csomagolunk a csemetéknek, rendszeresen kikérdezzük tőlük a leckét, elmegyünk aerobikra.

Pont egy ponty

Puding próbája az evés. Úgy döntöttünk, egy régebbi sorozatunkat felújítva, megreformálva nemcsak írunk az étkezésről, hanem „körbeesszük” a kerületet, és leginkább az egészséges táplálkozás szempontjából igyekszünk szemrevételezni a hegyvidéki lakomahelyeket.

Márványkútból folyó édes nedü

Ha ősz, akkor szőlő, ha szőlő, akkor bor. Örök alapigazságok ezek, főleg Magyarországon, amely régtől híres bortermeléséről. Bár napjainkra némileg megcsappant a „borászati” tekintélyünk, azért ma sem panaszkodhatunk: ha finom bort akarunk inni, nem kell külföldre mennünk.

A felelősségtudat erősítése

Az egykori Bíró Dániel Ortodox Zsidó Kórház második világháború idején kivégzett orvosai és betegei emlékére táblát helyeztek el a Városmajor utcában.

Zárt kapuk mögött

Franciaországból indult útjára 1984-ben az a mára Európán is túlnyúló kezdeményezés, miszerint minden esztendőben egy adott időpontban láthatóvá teszik azokat a műemlékeket, amelyekbe máskor nem, vagy csak részlegesen lehet bejutni. Idén szeptember 15-én és 16-án 48 ország vett részt a világméretű programsorozatban. Hazánkban 650 épületet és 200 sétaútvonalat nyitottak meg az érdeklődők előtt, és természetesen a XII. kerület sem maradhatott ki a sorból.

Zarándoklat Máriaremetére

Több ezren vettek részt a szeptember 15-én rendezett gyalogos zarándoklaton, amely a városmajori templom és a máriaremetei kegyhely között zajlott. A Máriaoltárnál Dr. Erdő Péter bíboros mutatott be szentmisét.

Öttusázó volt, logisztikai szakember lett

Bakó Pál a magyar öttusa „nagy generációjának” uralkodása idején versenyzett. A csúcsra 1970-ben ért fel, amikor Warendorfban világbajnoki címet szerzett csapatban. Azóta az öttusától némileg eltávolodott, bár maradt a sportnál: jelenleg a hazai vízilabda-világversenyek szervezésében segédkezik, és kiválóan érzi magát új szerepkörében is.

A Városmajori Gimnázium a második vándorserlegért küzd

Évek óta első helyen végez a XII. kerületi Diákolimpia középiskolás kategóriájának összesített pontversenyében a Városmajori Gimnázium. A siker titkáról kérdeztük Vámos Zsófi a munkaközösségvezető testnevelő tanárt.