Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Iskolaválasztás előtt

A szülőknek hamarosan dönteniük kell, melyik iskolába íratják be gyermeküket, vagy esetleg éljenek-e az újabb óvodai évet biztosító rugalmas iskolakezdés lehetőségével. A választás megkönnyítése érdekében Hegyvidék önkormányzata Iskolások leszünk címmel a kerület valamennyi iskoláját részletesen bemutató ingyenes tájékoztató füzetet jelentetett meg. A Commitment Budai Módszertani Központ rendezvényén pedig pedagógus szakemberekkel, valamint az iskolák képviselőivel találkozhattak az érdeklődők.

Harmincezret is érhet a tiltott zajongás

A korábbinál részletesebb, a helyi sajátosságokat és a lakosság igényeit messzemenően szem előtt tartó új kerületi zajrendelet szigorúbb keretek közé szorítja, egyes esetekben tiltja a felesleges vagy túlzott zajterheléssel járó tevékenységek végzését. A szabályozás február elsejével lépett hatályba.

„Vállalnunk kell a véleménynyilvánítás felelősségét”

Példaértékű állásfoglalást fogadott el a XII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete a márciusi ülésén (részletes beszámolónk az 5. oldalon olvasható – a szerk.). A Pokorni Zoltán polgármester által előterjesztett szöveggel – amelyben arra kérik a hegyvidéki polgárokat, hogy éljenek alkotmányos jogukkal, és vegyenek részt a március 9-i népszavazáson – az ellenzéki képviselők is egyetértettek, így az valóban közös képviselő-testületi álláspontnak tekinthető. Pokorni Zoltánt javaslata hátteréről kérdeztük.

Állásfoglalás a népszavazásról

A kerületi polgároknak szóló állásfoglalást fogadott el a népszavazással kapcsolatban a képviselő-testület a legutóbbi ülésén. Döntés született arról, hogy az önkormányzat eladja a Hegyvidék Bevásárló Központot, valamint új óvoda nyílhat az Arany János iskola melléképületében. A jövőben szélesebb körben is igénybe vehetik a polgárok a lakbértámogatást.

Bemutatók a polgári védelem napján

Március elseje a Polgári Védelem Világnapja. Ennek alkalmából a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság a kerületi kirendeltséggel közösen kiállítást és elsősegélynyújtási bemutatót rendez a MOM Park Bevásárlóközpontban.

A valóság ruhái fekete-fehérben

Mára a fotózás önálló művészeti ágnak számít, az Iparművészeti Egyetemen huszonhárom éve elindult a fotó szak is. A fotográfi a művészi oldalát űzők azonban nehéz helyzetben vannak: a jelek szerint csak nagy elszántsággal és munkakedvvel boldogulhatnak a pályán, anyagi megbecsülést általában a megrendelésre készített képektől remélhetnek. A fotós hivatás gyakorlásának sok szempontból különleges útját járja a kerületben élő Tatai Balázs és a pásztói származású Kohári Csaba.

Magyar hangja: Koroknay Géza

Miközben az emberek általában természetesnek veszik, hogy a külföldi film és sorozat magyarul „beszél”, kevesen gondolnak arra, hogy ehhez egy hazai szinkronstáb összehangolt, kemény munkája szükséges. A nézői visszajelzések is igazolják, hogy a magyar szinkronszínészek között profizmusa és kellemes hangkaraktere révén megbecsült helyet vívott ki magának „Gébu”, azaz Koroknay Géza.

Páfrányok a kertben

A harasztok valaha a földkerekség legelterjedtebb növénycsoportját alkották. Ma a virágos növények térhódítása következtében visszaszorulóban vannak. A hegyvidéki kertekből pedig mintha kihaltak volna, pedig laza lombozatuk az árnyékos sarkok tetszetős dísze lehetne.

Az egészség gyümölcse a tudás fájáról

Naponta egy alma az orvost távol tartja – szól az angol mondás, és hogy sok igazság van ebben, azt az alma eredete, hagyományai és az orvostudomány is igazolják.

„Aki itthon eredményt produkál, zseni!”

Több mint tíz évig dolgozott Széchy Tamás mellett asszisztensként, majd a nagyhírű edzőt váltva ő lett az úszók szövetségi kapitánya. Hargitay András, Verrasztó Zoltán, Sós Csaba is a kezei alatt versenyzett, sok szép siker részese volt. Dr. Tóth Ákos most a Testnevelési Egyetem úszás tanszékét vezeti, és bár nincs közvetlen kapcsolata a jelenlegi élversenyzőkkel, érmeket remél tőlük Pekingben.

Új hullám az úszásoktatásban

Az oktatás tematikája lényegében azonos minden úszóiskolában, a fejlődést ösztönző módszerek azonban különbözőek. Az Új-Hullám Úszó- és Vízilabda Iskola a motiválásra egy újszerű vizsgarendszert dolgozott ki.