Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Faültetés és nagytakarítás a Föld Napján

Tavaszi nagytakarítást szervezett az önkormányzat: a Föld Napjához kapcsolódó kerületszépítő akcióban önkéntesek százai vettek részt. A program részeként Pokorni Zoltán polgármester fát ültetett a Királyhágó téren.

Elszállítják a gazdátlan autókat

2005 óta legálisan csak bontási igazolással lehet megszabadulni az elhasználódott, feleslegessé vált gépkocsiktól. Bár a szabály megszegőire akár több százezer forintos hulladékbírságot is kiróhatnak, vannak, akik mégis a könnyebbnek vélt utat választják, és egyszerűen az út mellett „felejtik” megunt járművüket.

Önkéntesek viharkár-elhárítása

Az Emma vihar pusztítását követően kiemelkedő teljesítményt nyújtott a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület.

Ne hagyd magad, fogyasztó!

1986-ig állami szinten zajlott a kereskedelmi és minőségellenőrzés, az új termékek forgalomba hozatalának engedélyezése, majd ezután csak az importból származó termékek maradtak egy kézben, az élelmiszerekből számos átkerült az állategészségügyhöz. A rendszerváltás kezdetén megszűnt a KERMI, amely hatósági jogkörrel rendelkezett fogyasztóvédelem és minőségellenőrzés terén. Ettől kezdve nemcsak a kereskedelem, hanem a termelő és a fogyasztó felelőssége is megnőtt. Fogyasztóvédelmi sorozatunk második részében dr. Dömölki Líviát, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Élelmiszer-szakértő Bizottságának elnökét kerestük fel.

Iskolák bemutatkozása az Ugocsában

Az Iskolák a Hegyvidéken című sorozat áprilisi rendezvényén a Németvölgyi Általános Iskola életébe nyerhetnek bepillantást az Ugocsa utcai könyvtár látogatói. A programsorozat célja egymás megismerése és az oktatási intézmények jó hírnevének öregbítése.

Kirándulások a határon túlra

Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére tavaly indult útjára az a program, amelynek keretében önkormányzati segítséggel határon túli magyar lakta területekre látogathatnak el a hegyvidéki iskolák tanulói. A cél az, hogy a fiatalok ne csak a tankönyvek lapjairól ismerjék meg az elszakított részek történelmi emlékhelyeit és kulturális örökségeit.

Óvoda a hegyoldalban

Hamarosan református óvoda nyílik a kerületben – erről döntött az önkormányzat a református egyházközség vezetőivel egyetértésben.

Óvodából iskolába

Újabb állomásához érkezett a Budai Módszertani Központ által az országban elsőként életre hívott Óvodai Hetek programsorozat. Ezúttal a kerületi óvodások és nevelőik vehettek részt az Arany János iskola napközijének bemutató foglalkozásain.

Öregdiákok találtak egymásra

Egy tanár, két tanítvány: három életút, amelyet összeköt az alma mater. Szabó Zoltán, egykori testnevelő tanár, dr. Szendrői Miklós, az Ortopédiai Klinika professzora, valamint dr. Kürti Sándor, a Kürt Zrt. elnöke a Jókai iskolában eltöltött éveiket elevenítették fel egy baráti találkozó keretében.

Tavaszköszöntő a Zugligetben

Nemrégiben Disznósirató címmel télbúcsúztatót rendeztek a zugligeti kemping területén, most ugyanitt hamarosan tavaszköszöntő rendezvényre kerül sor. Április utolsó hétvégéjén ökörsütés, zenéstáncos műsorok, játékos vetélkedők várják majd a nagyközönséget.

Tízéves az IngatlanClub

Alapításának tizedik évfordulóját ünnepli idén az IngatlanClub, a prémium kategóriájú hegyvidéki házak, telkek, lakások ismert közvetítője. Az elmúlt egy évtized tapasztalatairól, valamint az aktuális ingatlanpiaci igényekről és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokról Tänczer Tamással, a jubiláló cég egyik tulajdonosával beszélgettünk.

A tiroli halálugró

„Behunytam a szemem és kivetettem magamat a repülőgépből. Vagy száz métert zuhantam, amikor kirántódott az ernyő, majd pár pillanat múlva ki is nyílt. […] Mint egy óriás inga, ereszkedtem lefelé. A szívem erősen kalapált, mert a szél egy szőlővidék fölé sodort, s ha odaesem, elég nagy sebességgel, a karók felnyársalnak. Egy újabb szélroham azonban visszalengetett a repülőtér fölé, ott majdnem odacsapott a hangár falához, de megtörtént a csoda: egy kis bokarándulással szerencsésen földet értem. A hatás, a siker felejthetetlen volt.”

A Barabás-villa „gazdái”

Miután az önkormányzat felújíttatta a Barabás-villát, az üzemeltetésre külső céggel kötött szerződést, amely esküvőket és egyéb rendezvényeket szervez a Városmajor utca ékkövében. Az ingatlanon azonban egy kis galéria is működik, és rendszeresen új kiállításokkal várja a művészetbarátokat. Az alábbi beszélgetésekből kiderül, hogy bár természetesen az egyik fél inkább művelődéstörténész szemmel, a másik profi torientált szolgáltatóként tekint a villára, az intézmény jól működik, ami hasznos és fontos mind a lakosság, mind az önkormányzat számára.

Tavaszi allergén növények

Vannak növények, amelyek az emberek egy része számára észrevétlenül élik életüket, sokan viszont napra pontosan számon tartják virágzásának kezdetét és végét, illetve elterjedési területének határait. Ez a furcsa kapcsolat (a kutató tudósokon kívül) az allergiások és az allergiát okozó növények között alakul ki.

Az allergia karbantartható

Sokak számára a tavasz a kezdődő s hónapokon át tartó tüsszögés és orrfolyás évszaka. Felmérések szerint a pollenallergia leginkább a 15–30 éveseket érinti, de a korhatárok egyre inkább kitolódnak. Bár a pollenallergia nem gyógyítható, az időben megkezdett és helyesen megválasztott kezeléssel megelőzhető a tünetek kialakulása.

A patikapótló paraj

Végre itt az igazi szabadföldi spenót ideje, a húsos levelű „főzeléknövényé”, amely a népnyelv szerint „egy fél patikát pótol”! Manapság inkább salátaként falatozzuk, s nyersen értékesebb, de az a legfontosabb, hogy a leszedése után minél előbb a tányérunkba kerüljön, mert a várakozást nem állhatja, veszít értékes ásványi anyagaiból és vitaminjaiból.

Varga Gabriella pekingi éremről álmodik

Európa-bajnoki címe már van, ám mint minden élsportoló, ő is úgy véli, az olimpiai elsőség az igazi. Odáig azonban el is kell jutni, amire nem mindenki képes – Varga Gabriella viszont a második ötkarikás vetélkedésére készülhet, hiszen nemrégiben kiharcolta a pekingi indulás jogát. És bár mindez a nagy erőpróbák mellett rengeteg idegölő repülőúttal is együtt járt, mégis, az olimpia után újabb utazást tervez, akkor már pusztán a saját örömére. Éremmel a tarsolyban talán még a repülés is elviselhetőbb lenne…

Nagy Tímea edzőpartnerként segít

A magyar sportközvélemény szinte egy emberként szurkolt, hogy a kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, Nagy Tímea kijuthasson Pekingbe, és ott megkísérelhesse megvédeni a Sydneyben és Athénban kiharcolt kétszeres elsőségét. Aztán az utolsó, görögországi Világkupa-fordulóban végérvényessé vált: a Honvéd-Humán Rent vívónője nem indulhat a nyári játékokon.