Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
a_gesztenyes1

A Gesztenyés kerttől az Erzsébet-kilátóig szállt a zene

Azt állítja a mondás, a partiról akkor kell távozni, amikor az ember a legjobban érzi magát. E módszer már számtalanszor bevált nálam. Talán most történt meg először, hogy a szívem mélyéből sajnáltam, amikor a Hegyvidéki Napok záró estéjén az Erzsébet-kilátónál néhány szám után meg kellett válnom a Muzsikás együttestől és a nézőseregtől, amely karimáig töltötte a torony alatti teraszt. Sietni kellett, hogy lapzárta előtt le tudjam adni e sorokat, amelyekből kiderül, nem véletlen, hogy az idén nemcsak a látogatók száma, de a siker is kétszer akkora volt, mint tavaly…

Világít a szökőkút a Királyhágó téren

Új, LED-es fényforrásokra cserélték az elhasználódott lámpatesteket a Királyhágó téri szökőkútban. Frissítették a víz mozgását szabályozó számítógépes programot is. A fejlesztéseknek köszönhetően az eddiginél látványosabb „előadásban” gyönyörködhetnek a téren sétálók.

Folytatódnak a kerületi felújítások

Újabb négy lépcsőt adtak át a gyalogosforgalomnak áprilisban. A kerületi lépcsőrekonstrukciós program keretében két éven belül Hegyvidék valamennyi lépcsősorát felújítják. Folyamatosan megújulnak az útfelületek is, legutóbb a Diós árok felső szakaszán erősítették meg az aszfaltréteget. Új játszótérrel gazdagodott a Szent Család park.

Helyi sportfejlesztési terv készült

Heti öt testnevelésórát tartanak szeptembertől a kerületi általános iskolák alsó tagozatos diákjai számára – ez is szerepel az új sportfejlesztési tervben, amelyet legutóbbi ülésén hagyott jóvá a képviselő-testület. János kórházi Óvoda, Játszóház néven június 1-jétől kezdi meg működését az önkormányzat új óvodája. A képviselők elfogadták a kerületi rendőrkapitány éves beszámolóját.

Régi-új élelmiszerbolt a virányosiaknak

Jó hír a virányosiak számára, hogy újból megnyílt a 156-os busz végállomásánál évekkel ezelőtt bezárt élelmiszerüzlet. Az új bolt, akárcsak a régi, a CBA-lánc tagja, ám a korábbiakhoz képest a minőségi áruk jóval nagyobb kínálatával és színvonalasabb körülményekkel várja a vásárlókat.

Két díszpolgárt avatott a kerület

Díszpolgári címet kapott a Kútvölgyi Kápolnában tevékenykedő Regőczi István atya, valamint dr. Berczik Árpádné, a Svábhegyi Egyesület két évvel ezelőtt elhunyt elnöke. A posztumusz kitüntetést férje, dr. Berczik Árpád vette át Pokorni Zoltán polgármestertől.

Az iskolák kapják meg a zebrákat

Nem kell végső búcsút inteni a kerületi diákok által készített, a gyalogátkelőhelyek mellett közel egy hónapig álló, festett műanyag zebráknak. Közkívánatra visszakerülnek alkotóikhoz, az iskolákba.

Nyári Buborék-táborok

A Hegyvidék színvilágával harmonizáló, kék és zöld promóciós táblák kerültek ki a nyári szezonra készülő XII. kerületi Szabadidősport Központ homlokzatára a Városmajor utcában. A molinókon az intézmény szolgáltatásai jelennek meg, valamint kiemelt helyet kapott a nyári szünetben úszótáborokat szervező Buborék úszóiskola is.

A sport közösséget épít

Kovács „Kokó” István olimpiai bajnok ökölvívó és Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője volt Rákay Philip és Váczi János vendége a Hegyvidéki Esték című beszélgetéssorozat legutóbbi programján. Kokó jelenlétének köszönhetően a diskurzus fő témája a magyar sport helyzete volt.

A Szent Anna-réttõl Csíksomlyóig

Gyalogos csoport indult a Normafa melletti Szent Anna-rétről a csíksomlyói pünkösdi búcsúra. A zarándoklat része a Hegyvidéket is érintő Mária-út kiépítésének, amelyről lapunk is beszámolt már. A kezdeményezést a hegyvidéki önkormányzat is támogatja.

Tornalja utca

A Bürök utcát és a Mártonhegyi utat összekötő Tornalja utca 1939-ben kapta a nevét. Tornalja helység egykor Gömör vármegyéhez tartozott, ma Szlovákiában található.

Nyári Fesztivál a Városmajorban

Négy kiváló komédiával indul a Városmajori Szabadtéri Színpad nyári programsorozata. A szabadtéri színházi szezon további részében zenés és prózai darabokra, vígjátékokra és tragikomédiákra, valamint gyermekelőadásokra várják a közönséget.

Hurrá, nyaralunk!

A Nyitott Műhely az idén is nyári táborokat indít 7–13 éves gyerekek számára. A különféle táborokban más-más tevékenység várja a fiatalokat, azonban minden hétnek jellemzője, hogy valamilyen kézműves-foglalkozás, mozgás, sport és játék, illetve egy kis kirándulás, levegőzés is helyet kap a programban.

Éden a Svábhegyen

Szávoszt Katalin keramikusművész grafikáiból nyílt kiállítás a Jókai Klubban. A tárlaton egy humanizált paradicsomi állapot jelenik meg, amelyet áthat az elfojtott erotika.

Dalos Hegyvidék

Közös énekléssel búcsúztatták az idei tanévet a kerületi iskolák kórusai. A Városmajori Gimnáziumban megrendezett hagyományos Dalostalálkozón az országos népdalversenyeken kiváló eredményt elérő hegyvidéki énekesek is megjelentek.

Omega: a szivárvány színei együtt

Mint a régi, szép időkben: Németországban és Lengyelországban is koncertekre várják az Omegát. Magyarország egyik leghíresebb zenekara sok tekintetben úttörő szerepet vállalt hazánk könynyűzenei életében, és még ma is rengetegen kíváncsiak rá. Molnár György, az együttes gitárosa az idén 60 esztendős. Hatéves korától hegyvidéki lakos, eddigi életének nagy része ahhoz a házhoz fűzi, amelyben ma is él. „Elefánt” szerint itthon a műfaj legnagyobb problémája, hogy hiányoznak az alapvető ismeretek, és a rádióadók sem segítenek a rockkultúra terjesztésében.

Összefogás egy zongoráért

Adománygyűjtő jótékonysági gálakoncertet szervezett a Kós Károly Ének-zene Emeltszintű Általános iskola a Bécsi kapu téri evangélikus templomban. A bevételt az intézmény új zongorájának megvásárlására fordítják.

„Érkezünk valahonnan, érkezünk valahová”

Jókai Anna volt a Németvölgyi Terefere legutóbbi vendége. A Kossuth-díjas írónő életének legfontosabb pillanatait felidézve a pedagógusi nevelőmunka, az egymást segítő családi közösség és a nemzeti értékek ápolásának jelentőségéről beszélt.

Csírázó magvak

Szervezetünkből tavaszra fokozatosan kiürültek a tartalékok, fáradékonyabbak lettünk, az immunrendszerünk gyengült. Testi és lelki egészségünk tökéletesen érzékeli a táplálkozásunkból adódó vitamin- és ásványianyag-hiányt, az időjárás szeszélyességét, a tavaszra jellemző vírusok támadását. A hiánypótlásra az egyik legkiválóbb alapanyag a csíráztatott mag. Egyszerűsége, olcsósága, természetessége, kiváló enzimöszszetétele mind-mind a fogyasztása mellett szól.

Patika helyett bodza

Május végén, június elején pompázik országszerte a bodza, amely hatalmas tányérvirágzatával és mézes illatával szinte elvarázsolja környezetét. A növény a hazai népgyógyászatban egyáltalán nem szorul bemutatásra, és rengeteg egyéb haszna is ismert.

Ha tavasz, akkor terasz

Kibomlottak a fák virágai, a tavasz illatai lengik be a zöldbe borult utcákat, s ahogy melegszik az idő, egyre inkább a szabadba csábít a természet. Ilyenkor étkezni is sokkal jobb a szabad ég alatt.

Permetezik a gesztenyefákat

Az idén is pályázhattak aknázómoly-mentesítésre a társasházak. A támogatás keretében a kerületi környezetvédelmi alapítvány átvállalja az ismétlőpermetezés költségét.

Az elfelejtett begóniák

Kertjeink két ismert, gyakori növénye a lobélia és a begónia. Mégsem használjuk ki a bennük rejlő változatosságot, sokszínűséget és formagazdagságot. Leggyakrabban csak egy-két fajta köszön viszsza, amelyek már inkább unalmasak, mint különlegesek. Pedig a választék lenyűgöző.

Az alkotás mint optimális élmény

A művelődési központban havi rendszerességgel jelentkező Lelki Egészségklub azt a célt tűzte ki maga elé, hogy bemutassa azokat a lelki vagy pszichés tényezőket, amelyeknek kulcsszerep jut az egészség megőrzésében, illetve az egyes mentális zavarok kialakulásában. Az áprilisi előadáson Nagy Henriett pszichológus a kreativitásról és az alkotás élményéről beszélt.

Jön a parlagfűbírság!

Bírságra számíthat az a magántulajdonos, aki július elsejéig nem gondoskodik telke vagy földterülete parlagfű-mentesítéséről. A büntetés belterületen akár 750 ezer forint is lehet. A gyomnövény eltávolítása a telkek előtt is az érintett ingatlan tulajdonosának a feladata.

Sportünnep a diákolimpián

Három sportágban mérhették össze tudásukat a hegyvidéki általános iskolák tanulói a kerületi diákolimpia legutóbbi versenynapján: ezúttal a floorball, a foci és az úszás kapta a főszerepet a Sportmax2-ben. A versenyeket követően sportbemutatók és meglepetéskoncert várta a gyerekeket.

ELTE-s partizánok

A versenysportágak mellett a gyerekek körében kedvelt játékok is helyet kapnak a Hegyvidéki Diákolimpián. Ilyen a partizánlabda, a közismert kidobós pontokra és időre játszott változata, amely elsősorban a kisebbek körében örvend nagy népszerűségnek.

Történelmi siker a Sportmax 2-ben

Megnyerte első mérkőzését az EnterNet-NTE Hegyvidék kosárlabdacsapata az élvonalban – igaz, kicsit későn. A XII. kerületiek a Kecskemét ellen ünnepelhették a diadalt, ami azonban reménykedésre sem adhat okot, hiszen az együttes már kiesett az első osztályból.