Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyámságba veszik a szemetes zöldterületeket

Iskolák és egy lokálpatrióta egyesület bevonásával, az Országos Bűnmegelőzési Bizottság támogatásával programot indít az önkormányzat a zöldterületek megtisztítása érdekében. A résztvevők nemcsak takarítással, hanem szemléletformálással, valamint a szemetelők elleni intenzívebb harccal teremtenének rendet a kerület erdeiben és parkjaiban.

Elfogadták a kerület idei költségvetését

Habár csökken az állami normatív támogatás, és – ahogy az lenni szokott – a forrásmegosztás sem kedvez a Hegyvidéknek, az önkormányzatnak sikerült olyan költségvetést alkotnia, amelyet az ellenzék is úgy értékelt: előrelépett a kerület. Megvan a fedezet a szociális segélyezésre, s az idén még több pénzt jut járda- és útfelújításokra, valamint a parkok, játszóterek rendezésére. Ugyanakkor a polgármester június végéig zárolta a kerületi intézmények dologi kiadásainak tíz százalékát. Ez a pénz szolgálhat tartalékul a közeljövő bizonytalanságaira.

Klímabarát kerület

A hegyvidéki önkormányzat is csatlakozik a klímabarát települések szövetségéhez, és helyi stratégiát dolgoz ki az üvegházhatású gázok csökkentése érdekében. A már élő, valamint a későbbiekben elindítandó kerületi környezetvédelmi kezdeményezéseket e stratégiához igazítanák a jövőben.

Meghosszabbítanák a fogaskerekű vonalát

Budapest nemrégiben elfogadott középtávú közlekedési koncepciójában kiemelt helyen szerepel a fogaskerekű vonalának meghoszszabbítása. A főváros elképzelése szerint legkésőbb 2020-ra a szerelvények a Moszkva térig járnának. Egyetért a fejlesztéssel a hegyvidéki önkormányzat is, amely azonban azt szeretné, hogy a fogas a Moszkva tér és a Normafa között közlekedjen.

Új üzemeltető a Barabás Villában

Hamarosan új pályázatot ír ki a Barabás Villa üzemeltetésére az önkormányzat. A kerület vezetése azt szeretné, hogy a jövőben az eddiginél több kulturális programnak adjon helyet az épületegyüttes.

Rászorulóknak jár a lakbértámogatás

A lakástörvény kötelezővé tette az önkormányzat számára, hogy a lakbértámogatásra való jogosultságot – melyami a szociális lakbér fizetésének alapja – évente felülvizsgálja. A lakbértámogatás megállapítását március 1-jéig kérvényezhetik a bérlők a népjóléti irodánál.

Élhetőbb Magyarországot!

A XII. kerületben is megalakult a Patrióták a Gazdaságért és a Közjóért Egyesület helyi szervezete. A pártoktól független civil szerveződés a polgárok érdekeit szem előtt tartva a közjó érdekében tevékenykedne.

Megmenekülhet a bezárástól a Diana utcai gyakorlóiskola

Jelentős veszteséggel jár a Diana utcai gyakorlóiskola fenntartása a Semmelweis Egyetem számára. Annak érdekében, hogy a finanszírozási problémák miatt ne kelljen bezárni az intézményt, Pokorni Zoltán polgármester javaslatára, a hegyvidéki képviselő-testület harmincmillió forintos támogatást szavazott meg az intézménynek.

Napirenden: a költségvetés

Elfogadta a képviselő-testület a kerület 2009. évi költségvetését, amelyre alapvetően rányomja bélyegét a gazdaság teljesítőképességének romlása és a kormányzati bizonytalanság. Az önkormányzat idei pénzügyi lehetőségeiről Váczi Jánost, Pokorni Zoltán polgármester kabinetfőnökét kérdeztük.

„Csak megszállottan lehet tanítani”

A gyerekek harmonikus személyiségformálásában végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Karácsony Sándor-díjjal jutalmazták Horváth Istvánnét, a Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanítóját.

Mackók jártak a Zölderdőben

Mackónapot rendeztek a Zölderdő Óvodában. A már hagyományos ünnepségen játékmaci-kiállítás, tánc és zene szórakoztatta a kicsiket, míg Agócs Írisz könyvillusztrátor medvéket ábrázoló legszebb rajzait mutatta be.

Program hátrányos helyzetű diákoknak

Az idén is többletpontot igényelhetnek, valamint részt vehetnek a Katapult Mentorprogramban a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű felvételizők. A rászorultság fokától függően a felvételi eljárás alapdíjából is engedményt kapnak.

Szent László a rajzversenyen

Felső évfolyamos tanulók számára rendeztek rajzversenyt a Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskolában. Az érdekes témák és a gyerekek rajzolási készsége ezúttal is számos kiváló művet eredményeztek.

A magyar kultúra francia nagykövete

A. Tóth Sándor születésének 105. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a Hegyvidék Galériában. A hazai modern festészet egyik meghatározó mestere egyszerre volt festő, bábművész, pedagógus, cserkészvezető, színházi ember, illetve a magyar és a francia kultúra nagykövete.

„Könyvtáros” Évi néni és gyermekei

Szép dolog, ha a kultúra valamely szakágában dolgozó egyén kitüntetést kap, s néhány büszke, boldog percre úgy érzi, megbecsülik munkáját, sőt szeretik őt. Mennyivel tartósabb azonban az öröm, ha az illető a munkája során napról napra érzi a feléje sugárzó megbecsülést és szeretetet! Olvasóink hívták fel lapunk figyelmét valakire, aki szerényen a háttérbe húzódva sok-sok hegyvidéki gyermek életét tette tartalmasabbá az utóbbi nyolc évben.

Szalánci utca

A Szalánci utca a Mártonhegyen, a Németvölgyi út és a Bürök utca között húzódik. Nevét egy felvidéki városról kapta 1935-ben. Szalánc, más néven Nagyszalánc Abaúj-Torna vármegyében feküdt, ma Slanec néven található a térképeken.

Teremtés-házból Alkotás utca

Kevesen tudják, hogy kerületünk legforgalmasabb útvonala, az Alkotás utca egy régi épületről kapta a nevét. Az pedig talán még kevésbé ismert, hogy az egykori ház, amely a Vérmezővel szemben állt, tulajdonképpen „megtévesztette” az utca névadóit.

A Szarvas vendéglő

A XIX. század elején számos vendéglátóhely várta a kirándulni vágyókat és a megfáradt turistákat a Zugligetben. Ezek egyike a neves Szarvas vendéglő volt, amelynek mára már nyoma sem maradt.

Antibiotikumot csak mértékkel!

Az antibiotikumok helyes szedésére hívja fel a figyelmet legújabb kampányában az Országos Alapellátási Intézet. A bakteriális fertőzések ellen védelmet nyújtó készítmények túlzott vagy az előírttól eltérő használata miatt fennáll a veszélye a ma alkalmazott gyógyszerekkel szemben ellenálló baktériumtörzsek kifejlődésének. A megfelelő hatás érdekében mindig tartsuk be az orvosi utasításokat, az antibiotikum mellé szedjünk a bélflóra működésére jótékonyan ható, immunerősítő probiotikumokat.

Diéta az éttermekben?

Csaknem mindannyiunk életében előfordul olyan időszak, amikor diétázunk, esetleg egyszerűen csak könnyebb ételekre vágyunk. Otthon, a konyhánkban mindig van lehetőség ezek elkészítésére – de mi történik akkor, ha étteremben szeretnénk enni valami kímélőbbet? Felkerestünk néhány kerületi vendéglátóhelyet, és körbenéztünk, milyen választék található ilyen jellegű ételekből. Mivel kisgyermekeinknek is szívesebben adunk táplálóbb, könnyen emészthető ételeket, azt is megvizsgáltuk, számukra mit kérhetünk, ha velünk tartanak.

Tobzódócsütörtök után jön a böjt!

Húshagyókedd az idén február 24-re esik. Másnap, hamvazószerdával kezdődik a húsvétig tartó negyvennapos böjt, mely idő alatt bált, mulatságot, lakodalmat, lakomát tartani, rendezni nem illendő, sőt egyenesen tilalmas. A böjt „fegyelemmel” teljes, javunkra szolgáló megtartóztatás.

Tél végi virágok

Az év legzordabb hónapjának érezzük a februárt, pedig meteorológiailag nem hidegebb a januárnál – valószínűleg csak a szívünkben tűnik annak… De ekkor sem kell nélkülöznünk a virágokat, és – bármilyen meglepően hangzik – nemcsak a meleg szobában érdemes frissen feslett szirmok után kutatni, hanem a kertben is.

Amikor hasznosul a hulladék

Újságpapírból kartonbútor, üdítős palackokból gyeprács, sörösdobozokból ventilátorlapát – néhány példa arra, mi mindenre lehet használni a szelektíven gyűjthető hulladékokat. Ilyen és ehhez hasonló, újrahasznosított tárgyakból válogat az a kiállítás, amelyet az Öko-Pack Kht. rendez a Budai Középiskolában.

A természetvédelmi területek figyelői

A Hegyvidék Budapest talán „legzöldebb” kerülete, a főváros tüdeje, tele erdőkkel, kirándulóhelyekkel, turistaútvonalakkal. Tömegével érkeznek ide a kikapcsolódni vágyók, főleg hétvégén. Ez részben persze öröm, másfelől azonban rengeteg probléma okozója is. A természetvédelmi kezelői feladatokat ellátó Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság őrszolgálatvezető-helyettesével, Halász Antallal beszélgettünk.

A hegyvidéki „Magic” Johnson

Megtört a jég átigazolási fronton: február elsején az eddig kizárólag magyar játékosokat foglalkoztató EnterNet-NTE Hegyvidék csapatáhozmegérkezett az első idegenlégiós.  Antione Johnson már be is mutatkozott az első osztályú kosárlabda-bajnokságban eddig nyeretlen, de egyre jobb formát mutató hegyvidéki csapatban.

Jampecnak minősítették, vége lett a karrierjének

A sport hőskorában nem számított különlegességnek, azonban manapság egyre ritkábbak az olyan sportemberek, akik párhuzamosan több sportágban is kiemelkedő teljesítményt tudnak nyújtani. A Szegedről indult Halász János labdarúgásban és kosárlabdában is képes volt átlagon felüli produkcióra. A májusban nyolcvanadik születésnapjához érkező sportemberrel hegyvidéki otthonában idéztük fel a dicső múltat.