Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bölénymentés a vadasparkban

Tavaly csatlakozott az Európai Bölény Fajmegmentő Programhoz a Budakeszi Vadaspark. A Varsói Egyetem országokon átívelő kezdeményezésének célja a kihalás szélén álló, egykor az egész kontinenst benépesítő faj egyedszámának jelentős növelése. Magyarországra áprilisban három bölény érkezik, a költségeket saját forrásaiból, illetve adományokból fedezi a vadaspark.

Kezelési terv a természetvédelmi területekre

Az Ördög-orom, a Kis-Sváb-hegy és a Denevér úti gyepfolt fővárosi fenntartású természetvédelmi terület. A különleges élőhelyek védelmére nemrégiben gyakorlati célkitűzéseket fogadott el a fővárosi közgyűlés.

Ősi fák a kertekben

A liliom- és a tulipánfa nem csak abban hasonlítanak, hogy egy-egy tavaszi hagymástól kölcsönözték nevüket. A fajok közeli rokonságban állnak egymással, és a zárvatermők legkorábban megjelenő csoportjához tartoznak, a kréta korban a dinoszauruszok is legelhették őseik leveleit. Kertjeinkbe persze nem ezért, hanem csodálatos virágaikért ültetjük mindkettőt.

Történelmi lepény

Arról, mit és hogyan ettek, a márciusi ifjak 1848 tavaszán, nem tudunk részleteket, de még arról is keveset, hogy a forradalom és szabadságharc hősei mekkora jelentőséget tulajdonítottak a magyar konyha gyöngyszemeinek és élvezetének. A hálás utókor nagyrabecsülése inkább abban nyilvánul meg, hogy jó néhány étket elnevezett róluk, és a nekik tulajdonított kedvenc fogások a mai napig szakácskönyveink rangos szereplői.

Pompás falatok, ünnepi csemegék

Március idusa ezúttal hosszú hétvégével vár minket, ami alkalmat ad a konyhai serénykedésre is. Az alábbi ételsorral nem foghatunk mellé, akár vendégeket várunk, akár a családnak készítjük el.

Fogyóeszközök lettünk?

A Barabás Villa népszerű rendezvénysorozata, a Hölgy Kaszinó vendége legutóbb Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervizor, a pszichológiatudomány kandidátusa volt. Az est háziasszonya, Kondor Katalin újságíró egyebek mellett arról faggatta őt, hogyan kezeljük konfliktusainkat, amelyek a magánéletben, a munkában, illetve a jelenlegi gazdasági helyzet miatt érnek bennünket.

Új helyen a gyermekorvosi ügyelet

A Szent János Kórház 24. számú épületében működteti a hegyvidéki betegeket is fogadó gyermekgyógyászati ügyeletet a Főnix-Med Zrt. A sürgősségi orvosi ellátást a gyermekorvosi kocsiknak köszönhetően indokolt esetben lakásban is biztosítják.

Szabadegyetem a női betegségekről

A leggyakrabban előforduló nőgyógyászati problémákkal foglalkozott az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadása a MOM Kulturális Központban. Az ingyenes programon dr. Márkus László, a Szent János Kórház főorvosa a betegségek megelőzésére, illetve a szűrések fontosságára hívta fel a figyelmet.

Endometriózis: a kulcs a korai felismerés

Világszerte több millió termékeny korban lévő nő szenved endometriózisban. Az esetek többségében komoly, néha évtizedekig folyamatos fájdalommal járó betegség felismerése és kezelése érdekében országos figyelemfelkeltő kampányt indít az EgészségŐr alapítvány.

Úrilányok Erdélyben – és a MOM-ban

Ugron Zsolna és Meskó Zsolt volt a MOM legutóbbi irodalmi teadélutánjának vendége. A háziasszony Sikota Krisztinával arról beszélgettek, milyen körülmények között született meg közös kötetük, a Szerelemféltők, illetve Ugron Zsolna első regénye, az Úrilányok Erdélyben.

Versek, nem középiskolás fokon

Azt még legközelebbi kollégái, tanítványai közül is csak nagyon kevesen tudják, hogy Szebényi Ildikó szabad idejében évtizedek óta verseket ír. A Virányos Általános Iskola nemrégiben nyugdíjba vonuló tanárát már a kezdetektől a kortárs magyar irodalom legnagyobbjai vették szárnyuk alá. Legutóbbi, második kötetével a Kulturális Szalonban ismerkedhetett meg a közönség.

Hegyvidéki városrészek - Krisztinaváros

Sorozatunkban a XII. kerület városrészeit mutatjuk be. A Hegyvidéket tizennyolc különböző terület alkotja, ezek története, kialakulása, földrajzi viszonyai számos érdekességet tartogatnak, ami nemcsak a helytörténet szerelmeseit, hanem valamennyi olvasónkat érdekelheti. Ma már hihetetlennek tűnik, de mostani "főszereplőnket", a Krisztinavárost egykor a csendje és nyugalma miatt kedvelték.

Tehetségkutatásban a legjobb

„Ericsson a matematika és a fizika tehetségeinek gondozásáért” díjat vehetett át másodmagával Ábrám László, a Városmajori Gimnázium fizikatanára. Az elismeréssel azokat a pedagógusokat jutalmazza a svéd telekommunikációs világcég, akiknek diákjai kiemelkedő eredményeket értek el valamely jelentős tanulmányi versenyen, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a jövő magyar mérnökei továbbra is világszínvonalú kutatásfejlesztési eredményekkel gazdagíthassák a világot. A díjazottal beszélgettünk.

Az Arany iskolának gyűjtöttek

Színvonalas programokkal ünnepelte névadója születésnapját az Arany János iskola március 2-án. Előbb az általános felsős és a gimnáziumi osztályoknak szerveztek irodalmi versenyt, míg a nap végén a hagyományos jótékonysági Arany-esten az iskola legtehetségesebb egykori és mai növendékei mutatkoztak be.

Készülődés március 15-ére

A Süni Óvodák nagycsoportosai, valamint a Tamási Áron iskola 11/a osztályos diákjai mutatják be műsorukat a Hegyvidék március 15-i ünnepségén a MOM Kulturális Központban. Az óvodások számára már nem ismeretlen a szereplés, a nagyok pedig díjnyertes október 23-i előadásuk után ismét komoly munkával készülnek.

Japánok a japánórán

Harmadszor fogadott japán egyetemi küldöttséget a Virányos Általános Iskola. A Josai Nemzetközi Egyetem kilenc első évfolyamos hallgatója az egyik alsós osztály nyelvóráját tekintette meg.

Magyarok hihetetlen kalandjai a Csendes-óceánon

Két magyar rádióamatőrt hívott szinte az egész világ a csaknem egy hónap alatt, amíg ők a csendes-óceáni szigeten, Naurun működtették állomásukat. Kovács György, a MOM Rádióklub tagja, valamint társa, Gáspár István 33 ezer – morzés, illetve mikrofonos – összeköttetést mondhat a magáénak, ebből 550 magyar kapcsolat volt. Élményeikről a MOM Kulturális Központban számoltak be.

Biztonságot az időseknek!

A Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület kezdeményezésére a XII. kerület is csatlakozott a "Tiszteletet az éveknek, biztonságot az időseknek" elnevezésű országos bűnmegelőzési programhoz. A Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ és a kerületi rendőrség közreműködésével a polgárőrök felvilágosító munkával, illetve folyamatos közterületi jelenléttel próbálják megelőzni az idősek áldozattá válását.

Kerékbilincs a bliccelők autóira

Egyre több külföldi rendszámú autó parkol fizetés nélkül a kerület útjain, ráadásul az „élelmes” sofőrök, kihasználva anonimitásukat, a büntetést sem fizetik ki. Az önkormányzat ezért felhatalmazta a Hegyvidéki Közterület-felügyeletet, hogy a vonatkozó miniszteri rendelet alapján kerékbilincset szereljen a szabályokat megszegő járművekre.

Ervinke néni kilencvenéves

Dr. Hayde Tiborné Jobbaházi Dőry Ervinke Ilonát kilencvenedik születésnapja alkalmából Pokorni Zoltán polgármester köszöntötte hegyvidéki otthonában. A nyugdíjas rajztanár évtizedeken át tanított a kerület iskoláiban, élményekben gazdag óráin sok diákkal sikerült megszerettetnie a vizuális művészeteket.

Demokráciajáték gimnazistáknak

Az Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákjai elsőként vehettek részt a Demokráciajáték az Országházban címmel indult programsorozatban, amelynek célja az országgyűlés törvényalkotó munkájának megismertetése. A hegyvidéki diákok a falfirkák szabályozásáról szóló törvényjavaslatot nyújtottak be, amit hosszas vitákat követően elfogadtak a "képviselők".

Lomtalanítás a Hegyvidéken

Tisztelt Hegyvidéki Polgárok! Tájékoztatjuk Önöket, hogy az FKF Zrt. Budapest XII. kerületében 2012. I. félévére időzítette a szokásos évi lakossági lomtalanítást.

Póráz, jutalomfalatok – és zacskó

Amennyire természetes, hogy pórázzal, nyakörvvel, jutalomfalatokkal indulnak sétáltatni kedvenceiket a kutyatulajdonosok, annyira egyértelműnek kellene lennie annak is, hogy mindig visznek magukkal ürülékgyűjtő zacskót, hisz az eltakarítatlan kutyapiszok súlyos fertőzéseket is előidézhet. Ne a bírság elkerülése legyen a leglényegesebb szempont, hanem az egészség védelme, környezetünk rendjének, tisztaságának megőrzése. Mert nem az a ciki, ha felszedik, hanem az, ha otthagyják.

Korrigálták a parkolási zónák határait

A lakossági észrevételek alapján módosították az önkormányzati képviselők a kerület parkolási rendeletét, majd a 2012-es költségvetés elfogadásáról döntöttek idei első ülésükön. A bevételek jelentős csökkenése miatt szűkíteni kellett az önkormányzat által önként vállalt szociális és gyermekvédelmi pénzbeli ellátások körét, ezeknek egy részét az állami normatív támogatással pótolják.

Buborék a sportudvarra

A terveknek megfelelően márciusban légtartásos sátor építése kezdődik a Virányos Általános Iskola sportudvarán. A már meglévő szabványos kosárlabdapályát a Budapesti Japán Iskolával közösen használják majd a diákok. A „buborék” októbertől április közepéig védi a sportolókat az időjárás viszontagságai ellen, aztán mindig elbontják.

Az első osztályba vágyik a Hegyvidék–YBL

Tavaly rendkívül balszerencsés körülmények között, az utolsó pillanatokban maradt le az első osztályú tagságról a Hegyvidék–YBL WPC vízilabdacsapata. A XII. kerületi gárda az idén már semmit sem bíz a véletlenre, a félidőben hat ponttal, és ami ennél is fontosabb, meggyőző játékkal vezeti az ob I/B pontvadászatát. Az esélyekről Köllő Attila edzőt kérdeztük.