Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fitt és vidám hegyvidéki gyereksereg

Ismét vidám gyermekzsivaj töltötte be a Csörsz utcai MOM Sportcsarnokot. Nyolc óvoda és hét általános iskola összesen tizenkilenc csapata nevezett a XII. kerületi Szabadidősport Központ által rendezett ötödik Fitt leszel, ha itt leszel családi sorversenyre; az iskolák között ezúttal is az ELTE győzött.

„Csonttörő” a küzdősport-akadémia élén

A diák- és tömegsportot szolgáló létesítménnyel gazdagodott a XII. kerület. A Csaba utcai Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia szakmai munkáját a sportigazgatóként és vezetőedzőként tevékenykedő profi világbajnok ökölvívó, Nagy „Csonttörő” János, valamint Lacza Ádám Illés, a Magyar Kempo Szövetség elnöke irányítja.

Egészséges életmóddal az ízületek védelmében

Szorosabbra fűzi kapcsolatát a XII. kerületben működő Budai Egészségközpont és a Hegyvidéki Önkormányzat. Az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem idei első előadásán dr. Lajos Éva, a Gerincgyógyászati Központot is magában foglaló intézet orvos-igazgatója, ortopéd szakorvos beszélt az ízületi megbetegedésekről.

A nyugati és a keleti orvoslás találkozása

A testi-lelki jólét hosszú távú fenntartásának elérésében segíthet a nyugati és a keleti orvoslás összeolvadása: a selfness. A prevencióra, az oktatásra és a terápiára épülő folyamattal megtalálhatjuk a magasabb életminőséghez vezető utat.

Pakson át vissza a Csaba utcába

Már egy évtizede a megújuló energiákkal foglalkozik a Hegyvidéken élő Balogh Ernő, s e tevékenysége, úgy tűnik, rá is hat: mindig újult erővel kezd új dolgokba az áprilisban nyolcvankettedik életévét betöltő Eötvös-díjas mérnök. Azt mondja, csillagjegye önmagáért beszélt, hiszen pályája során számtalanszor kellett kosként falat törnie az új technológiák előtt.

Broméliák a lakásban

A broméliák a növényvilág egyik jelentős családja, több mint háromezer fajjal. Szép számmal akad közöttük dísznövénynek alkalmas is, ezek már évszázadok óta befészkelték magukat a mérsékelt öv védett lakásaiba.

A polgári értékek szalonja

Lassan másfél éve annak, hogy megnyitotta kapuját a Hegyvidéki Gondozási Központ Kulturális Szalonja, amely folyamatosan bővülő kínálatával, mindig új ötletekkel várja vendégeit. A szalon életéről, röpke, mégis tartalmas múltjáról és terveiről Menyhárt Évával, az intézmény vezetőjével beszélgettünk.

Osváth-díjat kapott Budai Lívia operaénekes

A világhírű, évtizedek óta a magyar zenei kultúra nagyköveteként sikert arató Budai Lívia nemrégiben Osváth-díjat vehetett át a Magyar Állami Operaházban. A Kanadában élő művésznő, ha csak teheti, itthon tölti idejét, hegyvidéki lakásából jár előadásokra, hangversenyekre.

Jó helyre került a Tamási iskola adománya

Több mint félmillió forint gyűlt össze a hagyományos decemberi Luca-napi vásáron a Tamási Áron iskolában. A gyerekek által készített ajándéktárgyak és sütemények eladásából származó bevételt a Vakok Batthyány László Gyermekotthon Római Katolikus Óvodája, Iskolája javára ajánlották fel.

Százötvenöt szenzációs esztendő

„155 év a napóra alatt” címmel nyílt kiállítás a svábhegyi Jókai iskola alsó és felső tagozatos diákjainak alkotásaiból a Jókai Klubban. A tanulók ezzel a tárlattal tisztelegnek intézményük dicső múltja előtt.

Kodály-koncert és rendhagyó zeneóra

Akik hallották, felejthetetlen élményként őrzik a Magyar Rádió Énekkara által január végén adott koncert emlékét, amelyen Somos Csaba Rubányi-díjas karnagy vezényelt, és a Városmajori Gimnázium Angelica Leánykara közreműködött. A hangversenyről a gimnázium igazgatójával, Szebedy Tassal beszélgettünk.

Működési támogatás az ELTE-nek

Idei első ülésén rendeletet alkotott az önkormányzati képviselő-testület a településképi véleményezési eljárásról, és jóváhagyta, hogy még ebben a tanévben egyszeri, 50 millió forintos támogatásban részesülhessen az ELTE gyakorlóiskolája. Arra is javaslatot tett, hogy a kerület uniós forrásokat igényeljen három intézményépület energetikai korszerűsítéséhez.

Segítettek a Budai Középiskola diákjai

Paprikás krumplival és forró teával vendégelték meg a rászorulókat a Budai Középiskola diákjai. A hagyományos ételosztáson négyszáznyolcvan adag egytálétel fogyott el.

Szelídgesztenyeág a Hollósy-emléktáblán

Emléktáblát avattak Hollósy Simon, az erdélyi örmény gyökerű magyar festőművész, a nagybányai festőiskola alapítója tiszteletére a róla elnevezett hegyvidéki utcában. A táblaállítást a XII. kerületi örmény önkormányzat kezdeményezte.

Szociális zöldség- és gyümölcsvásár

A piaci árnál jóval olcsóbb, ugyanakkor kiváló minőségű árukkal várták az érdeklődőket az idei első szociális zöldség- és gyümölcsvásáron, a Városmajori Jézus Szíve Plébánia előtti területen. Az árusításnak akkora sikere volt, hogy a környéken lakók már az első órában elvitték az egész napra szánt árukészletnek szinte a felét. A XII. kerületi Fidesz szervezésében meghirdetett akció február 19-én a Diana utcában, a Szent László Plébánia szomszédságában folytatódik.

A „közösség lámpásai” a Hegyvidékre is megérkeznek

Jelentős, csaknem 75 millió forintos európai uniós támogatást nyert a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete arra a projektre, amelynek keretében elsősorban látáskárosult, de egyéb fogyatékkal élő, vagy megváltozott munkaképességű, tartósan állástalan csoportokat segítő mentorokat képeznek. A program elindulásáról február elején tájékoztatták a kezdeményezéshez csatlakozó önkormányzatokat és a leendő mentorokat.

Fővárosi kezelésbe kerültek a BKV-útvonalak

Tárgyalásokat kezdeményezett a Hegyvidéki Önkormányzat a fővárossal, illetve az illetékes szaktárcával a BKV-útvonalak kezelésében bekövetkező változások miatt. A kerület szerint egyebek közt nem egyértelmű, hogy a jövőben kinek kell ellátnia a fővároshoz került útvonalakhoz csatlakozó járdák fenntartását, illetve milyen hatásköre marad a helyi közterület-felügyeletnek.

Új szabályozás a városkép védelmében

A Hegyvidéki Önkormányzat az új törvényi lehetőségekhez igazodva rendeleteket alkotott az építési engedélyhez kötött tevékenységek településképi véleményezési eljárásáról, illetve a partnerségi egyeztetés szabályairól. Ez utóbbi rendelet alapján a civileket szélesebb körben bevonhatják a rendezési tervek módosításainak előkészítésébe.

Zsákszámra érkeztek az adományok a hegyvidéki hajléktalanoknak

Sokan megmozdultak a az önkormányzat jótékonysági felhívására: ötvenhárom zsáknyi adomány érkezett a hegyvidéki hajléktalanok megsegítésére. A nagylelkű felajánlásokat Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester adta át a rászorulóknak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Feszty Árpád utcai melegedőjében.