Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Karácsonyi vakfocitorna

Baráti karácsonyi focitornát szervezett a Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete a MOM Sportban, ami az évértékelésre is alkalmat adott. Magyarország egyetlen vakfocicsapata folyamatosan fejlődik: soha annyi meccset nem játszott a határokon túl, mint az idén, és egyre jobbak az eredményei.

Külön gyűjthetnek a társasházi vállalkozások

Mostanra a kerület egészében elindította a házhoz menő szelektív gyűjtést az FKF Zrt. Az új hulladéktörvény alapján a lakosság által szelektíven gyűjtött hulladékot már csak a főváros hulladékkezelő társasága viheti el, az Asco Hungária Kft. azonban – amely az elmúlt években az önkormányzat közreműködésével több száz hegyvidéki társasházat vont be gyűjtési rendszerébe – a kerület belső részein továbbra is fenntartja kapcsolatát azokkal a házakkal, ahol üzlet vagy más csomagolási hulladékot termelő vállalkozás működik.

Egyenlőség gyerekszemmel

A diszkriminációra hívja fel a figyelmet az Egyenlő Bánásmód Hatóság Egyenlőség gyerekszemmel című vándorkiállítása a Barabás Villában. A fiatalok a művészet segítségével mesélnek arról, milyen az élete annak, aki „más”.

Díjazták a galériaterveket

Tágasabb és könnyebben megközelíthető helyre, a Királyhágó térre költözteti az önkormányzat a Hegyvidék Galériát. Az új helyszínre vonatkozóan belsőépítészeti és design ötletpályázatot írtak ki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói számára.

„Át kell adni a helyet, nincs mese”

Eddigi életműve Jankovics Marcellt is méltóvá tette a Nemzet Művésze címre. A Magyar Művészeti Akadémia által alapított, életjáradékkal járó elismerést november elején vehette át a rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, kultúrtörténész, író, politikus. Jankovics Marcell, aki a most induló új ciklusban – akarata és öröme ellenére – elnökségi tagból alelnökké lépett elő az MMA-ban, már legszívesebben csak a szabadidejét szaporítaná, a munkát azonban még jó ideig nem fogja tudni abbahagyni.

„Nem éltem hiába”

Tavasszal ünnepelte kilencvenedik születésnapját, és – leszámítva, hogy épp novemberi névnapján szívrohamot kapott – köszöni, jól van Szőnyi Erzsébet, aki a kórházban töltött két hét után Balatonfüredre készül rehabilitálódni. Most sem tölti tétlenül napjait a zeneszerző–karvezető–zenepedagógus, akit a közelmúltban a Nemzet Művészévé választott a Magyar Művészeti Akadémia. Kodály legkedvesebb tanítványa, módszerének világhírű mentora jelenleg angol nyelvű életrajzi kötetét lektorálja, és rengeteg terve van.

Ha megállna az idő…

Megragadott részleteket, elnyújtott pillanatokat mutat be, az emberi lélek fontosságát hirdeti fotográfiáin és festményein Albert Farkas szobrászművész. A Jókai Klubban nyílt különleges kiállítás a vizualitás élménye mellett lehetőséget ad a szemlélődőnek arra, hogy felfedezze mindazt, amit a modern világ láthatatlanná tett.

A béke szigete

Emléktáblát avatott a Hegyvidéki Önkormányzat Radnóti Miklós tiszteletére az Istenhegyen, a Tündér utca és a Hableány utca sarkánál. Ott, ahol egykor a Tündérlaknak nevezett ház állt, és a költő élete utolsó boldog nyarait töltötte együtt hitvesével, Gyarmati Fannival.

Prima díjas az Angelica Leánykar

Az Angelica Leánykar és karnagya, Gráf Zsuzsanna az idén bekerült a Prima Primissima díj jelöltjei közé, s végül Prima díjjal jutalmazták a Városmajori Gimnáziumban működő, sikert sikerre halmozó együttest. A kórus vezetőjével a váratlanul jött elismerésről és a jövő évi tervekről beszélgettünk.

Jótékonysági ebéd meglepetésvendéggel

Elegáns környezet, profi pincérek, mennyei lakoma és izgalmas műsorok: a Larus Rendezvényközpont második alkalommal látta vendégül a Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola tanárait, diákjait és családtagjaikat. A mulatságot egy mindenki által jól ismert meglepetésvendég tette még felejthetetlenebbé.

Támogatás a diákok közösségi szolgálatához

A Természetvédelmi Polgárőrség és az Arany János iskola, továbbá a Humusz Szövetség és a Budai Középiskola közös környezetvédelmi projektje is támogatásban részesült a MOL Új Európa Alapítványa által finanszírozott KÖSZ! Program keretében.

Meddig bírja egy tésztahíd?

Februárban adták át az Öveges Laboratóriumot a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban. Nemrégiben szakmai nyílt napot rendeztek, amelyen egy diákpályázat eredményhirdetését is megtartották. Ezen kiderült, mekkora súlyt bír el egy jól megépített tésztahíd.

VET-élkedőn remekeltek a Kós iskola diákjai

A Hegyvidéki Termelői Piacot alapító Termelői.Hu közösség „Vegyél! Egyél! Tegyél!” szlogennel „VET-élkedőt” hirdetett fővárosi és Pest megyei általános iskolásoknak. A városligeti Vajdahunyadvárban rendezett döntőben a Kós Károly iskola 4. b osztálya második helyezést ért el.

Luca-napi diákvásárok jótékonysági céllal

Az idén is megrendezték a hagyományos Luca-napi diákvásárt a Tamási Áron iskolában, valamint a Városmajori Gimnáziumban. A bevételt jótékony célra, valamint az iskolák fejlesztésére fordítják.

Világ világossága, ünnepek ünnepe: karácsony

Ünnepeink sorában vitathatatlanul a legnépszerűbb, legkedveltebb a szeretet, a békesség és a család ünnepe, Jézus Krisztus születésének napja. Szemben más, az utóbbi évtizedekben elhalványult jelentőségű ünnepekkel, a karácsony mondanivalója úgyszólván mindenkiben visszhangot kelt, szokásrendszerét a magyar társadalom legszélesebb rétegei manapság is gyakorolják, sőt időről időre gazdagítják is.

A Hegyvidéken járt Joulupukki, az igazi Mikulás

A Mikulás létezik! Bizonyítékunk van rá, ugyanis a MOM Sportban személyesen is találkoztunk vele, Joulupukkival, aki egyenesen Lappföldről utazott el hozzánk. Kicsik és nagyobbak még közös fotót is készíthettek az igazi Mikulással, aki lapunknak elárulta, mennyire elégedett a hegyvidéki gyerekek viselkedésével.

Alig maradt ép fa a Normafánál

Derékba tört, a földből kifordult fák, leszakadt, karvastagságú ágak mindenütt: ilyen képet mutat jelenleg a Normafa. A Hegyvidéki Önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai folyamatosan dolgoznak a kármentesítésen, egyelőre – a közterületek után – az aszfaltozott erdei utakat tisztítják meg a fák maradványaitól, a sétautak csak utána következnek. Pokorni Zoltán polgármester személyesen tájékozódott az erdők állapotáról, sőt, a munkálatokból is kivette a részét.

Év végi nemzetiségi közmeghallgatások

December első napjaiban tartottak közmeghallgatást az őszi választások után újból, valamint újonnan megalakult helyi nemzetiségi önkormányzatok. A kisebbségek az idén is színes programokkal gazdagították a hegyvidéki hétköznapokat.

Ismét üzemel a műanyaggal borított korcsolyapálya

A bankkártyás fizetés biztosítása mellett a Hegyvidék Kártyát és a Sportkártyát is elfogadják a MOM Sportban. A kedvezménykártyákat elsősorban az uszodai szolgáltatásra lehet igénybe venni. Újdonság, hogy ismét használható a kertbe áthelyezett, műanyag borítású korcsolyapálya.

Építményadó-mentesség és kedvezmény a társasházaknak

A lakók közös tulajdonában álló helyiségek után nem kell építményadót fizetniük a társasházaknak, utcai terasz létesítése esetén pedig az eddiginél alacsonyabb közterület-használati díjat szab ki az önkormányzat. A képviselő-testület idei utolsó ülésén arról is döntés született, hogy egy épületben, a Kiss János altábornagy utcában biztosítsanak helyet a kormányhivatal jelenleg szétszórtan működő kerületi egységei, köztük a szűkössé vált Széll Kálmán téri okmányiroda számára.

Hamarosan lejárnak a parkolási engedélyek

Január végéig használhatók az idei évre érvényes lakossági parkolási engedélyek, azt követően a kerületi lakók sem állhatnak meg ingyenesen a hegyvidéki utakon. Érdemes tehát mielőbb kiváltani a jövő évre szóló engedélyt.

Veszélyhelyzet a Normafánál: összefogtak a hegyvidékiek

Rég nem látott pusztítást okozott december elején a fákra ráfagyott ónos eső a Normafánál és környékén. A kármentési munkálatok jelenleg is zajlanak, és még jó ideig eltartanak. Lapunk Pokorni Zoltán polgármester kérésére alább közli a veszélyhelyzettel kapcsolatos többnapi megfeszített munkában részt vevő munkatársak névsorát. Természetesen a lista nem lehet teljes, hiszen sok „névtelen” önkéntes is csatlakozott hozzájuk, és próbált segíteni, ahol szükség volt rá. Mindenkinek köszönet jár áldozatkészségéért!

Joulupukki, az igazi Mikulás a MOM Sport Kertben

December 6-án, szombaton ellátogat a MOM Sport Kertbe Joulupukki, az igazi lappföldi Mikulás! Meglepetésekkel, játékokkal, pónilovaglással, korcsolyázással, zenés interaktív gyerekműsorokkal várnak kicsiket és nagyokat 9 és 12 óra között. Joulupukki 9 és 10 óra között várja a gyerekeket. A belépés ingyenes.