Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Még biztonságosabbá válik a futókör

Bár mindössze néhány hete adták át a városmajori parkban kialakított futókört, máris nagy népszerűségnek örvend a minden igényt kielégítő sportpálya. A profi és amatőr futók közössége Facebook-csoportot is alapított – őket kérte meg az önkormányzat, hogy segítsenek kijelölni a futókör használatának feltételeit ismertető tájékoztató táblák és a haladási irányt mutató felfestések helyét.

Sherpák mászták meg a János-hegyet

Első alkalommal rendeztek hegyi teherhordóversenyt Budapesten. A Normafa Sherpa Sprint résztvevői arra vállalkoztak, hogy csomag nélkül, vagy a bátrabbak 20, illetve 60 kilós súllyal a hátukon futva, esetleg gyalogolva, de mindenképpen külső segítség nélkül jutnak el a Libegő alsó állomásától az Erzsébet-kilátóig.

Ismét lehet „falazni” a Városmajorban

Felújíttatta az önkormányzat a városmajori park teniszfalát. A népszerű edzőhelyet minden idők legsikeresebb magyar férfi teniszezője, a Hegyvidék újdonsült díszpolgára, Taróczy Balázs avatta fel néhány jól sikerült tenyeressel és fonákkal.

A Mentőkórháztól a háziorvosi rendelőig

Minden évben a Semmelweis-nap alkalmából rendezett ünnepségen vehetik át kitüntetéseiket a hegyvidéki egészségügyi ellátásban, valamint a kerületi betegekért dolgozó szakemberek. Az idén polgármesteri elismerő oklevelet kapott dr. Bodroghelyi László, a XII. kerületi pácienseket is ellátó Maros utcai szakrendelő vezetője, vele beszélgettünk hivatásáról.

Jókai kora és bora

Beszélgetéssel, borkóstolóval és sétával egybekötött irodalomtörténeti estet szervez rendszeresen a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatósága Jókai Mór egykori svábhegyi birtokán. A vadregényes kertben ezúttal Schäffer Erzsébet Pulitzer-díjas újságíró, író, publicista mesélt a természet iránti szeretetéről, valamint arról, hogy kitől mentette meg őt a nagy mesemondó.

Megemlékezések a sárga csillagos házaknál

Hetven évvel ezelőtt jelent meg a „zsidók által lakható épületek” kijelöléséről szóló fővárosi rendelet. Közel kétezer házra került fel a sárga csillag. A még ma is álló épületeknél, az idén először, megemlékezéseket rendeztek az OSA Archívum felhívására. A Múzeumok Éjszakája programjaihoz csatlakozva a Hegyvidéken három helyszínen elevenítették fel a vészkorszak egyik legsötétebb időszakát.

Legendás Hegyvidék: ahely, ahol élünk

Kossuth Lajos zugligeti letartóztatása, Mátyás király kútja, svábhegyi autóversenyek, Rákosi Mátyás és az Államvédelmi Hatóság sötét korszaka, Jókai vadregényes birtoka. A Legendás Hegyvidék – 500 év című új helytörténeti kiállítás a kerület 1470 és 1970 közötti időszakát mutatja be izgalmas történetek, régi fényképek, műtárgyak és kisfilmek segítségével.

Gyermekszeretet és családtisztelet

Bálint Beáta öt évvel ezelőtt vette át a Városmajori Óvodák, azaz a Városmajor utcai anyaintézmény, valamint a hozzá tartozó Csermely úti tagintézmény irányítását. Az idén újraválasztott vezető fiatalos lendületével felfrissítette az óvodák működését. Eredményes munkáját 2012-ben a nemzeti erőforrás miniszter Arany Katedra Emlékplakettel ismerte el, most pedig a fővárosi közgyűlés által alapított Bárczy István-díjjal jutalmazták.

Kitűnően számolt a virányosi diák

Nagyszerűen szerepelt Saár Patrik a hetedik osztályosok között a Magyar Tudományos Akadémia Kalmár László Matematika Versenyén. A Virányos Általános Iskola tanulója a több ezer fős mezőnyben a negyedik helyen végzett. Teljesítménye értékét növeli, hogy a dobogóra kizárólag matematika tagozatra járó diákok állhattak fel.

Zajrendelet-módosítás a hétvégék nyugalmáért

A pihenni vágyó hegyvidékiek nyugalma érdekében az önkormányzat szigorította a zajvédelmet szabályozó rendeletét. A képviselő-testület a Hegyvidék Galéria új helyszínre költöztetéséről is döntött júniusi első ülésén, valamint támogatta, hogy a továbbiakban a MOM Kulturális Központ üzemeltetésében működjön a Barabás Villa.

Hegyvidéki Élmény Tábor egész nyáron

Interaktív programokkal, egész napos kirándulásokkal, rengeteg játékkal, no meg a mindig nagy népszerűségnek örvendő kültéri medencével várja a gyerekeket a Hegyvidéki Önkormányzat Mátyás király úti nyári napközis élménytábora. A táborlakókat heti turnusokban fogadják augusztus 15-ig, az étkezési díj megállapításakor a szociális körülményeket is figyelembe veszik.

„Szeretném boldog felnőtteknek látni a gyermekeimet”

Minden idők legsikeresebb magyar profi férfi teniszezőjét választotta a Hegyvidék legújabb díszpolgárává az önkormányzat képviselő-testülete. A jeles esemény alkalmából a sport szeretetéről, az elkötelezettségről, a kitartásról és persze a legszebb győzelmekről beszélgettünk az évtizedek óta a XII. kerületben élő Taróczy Balázzsal.

Árkay-díj: A négy torony és az ötödik nyert

Az Árkay-díj mellett az idén először Árkay-pályázati díjakat is átadott Kovács Lajos alpolgármester a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem építészhallgatóinak diplomakiállításán. Az önkormányzat által meghirdetett pályázaton a Hegyvidék közterületein elhelyezhető árusítópavilonok arculatára mutattak be remek ötleteket a tervezők.

UV-B sugárzásmérő

Ismét UV-B sugárzásmérő a Hegyvidéken! Ha regisztrál a www.hegyvidekuv.hu honlapon, sms-ben értesülhet az egészésgre káros UV-B sugárzásról. A szolgáltatás a Hegyvidéken előknek ingyenes.

Medencés meccsnézés a MOM Sport-Kertben

„Aki a focit szereti, rossz helyre nem mehet!” – ezzel a szlogennel invitálja a világbajnokság ideje alatt különleges szabadtéri meccsnézésre a labdarúgás szerelmeseit a MOM Sport.

Díszpolgári címet kapott a magyar tenisz nagy bajnoka

A Hegyvidék Díszpolgára címmel tüntette ki az önkormányzat Taróczy Balázst, minden idők legsikeresebb magyar teniszezőjét. A világszerte hírnevet szerző, a XII. kerületben élő sportolót, aki nemrég ünnepelte hatvanadik születésnapját, a Barabás Villában köszöntötték barátai, sporttársai, tisztelői.

Megújul a Németvölgyi út felső szakasza

Július elején megkezdődött az idei nyár egyik legnagyobb kerületi útfejlesztése. A Németvölgyi út Bürök utca és a Farkasréti temető főbejárata közötti szakaszán két hónap alatt mintegy ötezer négyzetméter új aszfaltot terítenek le, újjáépítik az útalapot, valamint megoldják a csapadékvíz elvezetését.