Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nyárváró programsorozat a Városháza téren

Várjuk együtt a nyarat május 10-11-12-én a Városháza téren! Ingyenes programsorozat egész hétvégén táncházzal, koncertekkel, játékokkal, kézműves foglalkozással.

Ünnepeljük együtt a Föld napját!

Gyertek ki a rétre! Ünnepeljük együtt a Föld napját április 28-án 10.00-17.00 között a Normafán, az Anna-réten. A szervezők rengeteg játékkal, élményprogrammal, előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal várnak minden érdeklődőt.

Csontváry Kosztka Tivadar, a „napút-festő” titkai

Csontváry Kosztka Tivadar a magyar művészettörténet egyik legrejtélyesebb, egyben legismertebb alakja. Képei színes csodák, a századforduló lenyomatai, mély belső hanggal bíró alkotások. Végvári Zsófia, a Festményvizsgálati Labor vezetője vetítéssel kísért előadásában mesélt a száz éve elhunyt festőművészről és koráról.

Idős betegeken segíthetünk

Kiváló, neves művészekkel szervez jótékonysági klasszikus zenei koncertsorozatot a Szent János Kórház Krónikus Belosztályán Kezelt Betegekért Alapítvány. A bevétel a sok esetben magatehetetlen betegek ellátásának javítását segíti. Az alapítványt képviselő Istráb Tünde osztályvezető főorvossal beszélgettünk.

Minerva baglya – válogatás az Antal–Lusztig-gyűjteményből

Kondor Béla, Schaár Erzsébet, Ország Lili – egy nemrég megjelent interjúkötetben Németh Lajos művészettörténész-professzor őket említi név szerint, mint akiknek a halálával egy korszak zárult le. A három alkotónak a debreceni Antal–Lusztig-gyűjteményből származó művei láthatók most a Hegyvidék Galériában.

Nemzetközi siker ritmikus sportgimnasztikában

Történelmet írt a magyar junior ritmikus gimnasztika kéziszercsapat-válogatott, amely a sportág nagyhatalmait megelőzve először nyerte meg a Szófia-kupa öt szalag versenyszámának szerenkénti döntőjét. A sikerből a Hegyvidék SE két sportolója, Somhegyi Réka és a csapatkapitány, Magyar Hanna is kivette a részét. Velük beszélgettünk a nagy győzelemről, a sportágról és a következő kihívásokról.

Német címvédés a második Libegő Trail futóversenyen

Huszonöt kilométert futni egyhuzamban már önmagában megsüvegelendő. Ha pedig közben összesen 1650 méter szintkülönbséget kell legyűrni, ráadásul Budapest egyik legmeredekebb hegyi ösvényén, nos, azt már nyugodtan nevezhetjük fantasztikus teljesítménynek. A Libegő Trail 2019 versenyen induló futók tehát kivétel nélkül fantasztikus teljesítményt nyújtottak.

Amikor a maradékok új életre kelnek

A hosszú böjt utáni ünnepi lakmározás nem érhet véget a szépen terített asztalok körül. A jó háziasszony semmit nem hagy veszni, de nem is szívesen tálalja fel sokadszorra ugyanazt az ételt. Ideje hát ilyenkor jó trükkök után nézni, amelyekkel új formát adhatunk a régi fogásoknak. A húslevesben főtt csirkemellet kiegészíthetjük még egy-két darabbal, hogy görögös ízvilágú húsos rétest készítsünk belőle; a díszítésre használt fürjtojások az esti film mellé elropogtatott snackként végzik; a mélyhűtőben rekedt tőkehal levesben landol; a tojáslikőr pedig – ha marad egyáltalán – jobb helyre biztosan nem kerülhetne, mint az általunk bemutatott édességekbe. Szemezgessen az ötletekből mindenki kedvére!

A magas vérnyomás nem betegség!

Betegség-e a magas vérnyomás? – tette fel a kérdést dr. Török Katalin az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadásában. A belgyógyász háziorvos hangsúlyozta: kockázati tényezőről van szó, amit jó eséllyel kiküszöbölhetünk, és ez rendszerint csak rajtunk múlik!

„Engem a gondviselés ide ragasztott”

Két hetes leszek – mondja mosolyogva beszélgetésünk közben Lambert Zoltán atya, a városmajori templom plébánosa, amikor áprilisi születésnapjára terelődik a szó. A „mesebeli” 77-es évszámot derűsen adja tudtomra, ahogyan azt is, hogy még nem készül a nyugdíjas évekre. A Városmajori Jézus Szíve Plébániatemplom fáradhatatlan plébánosa, a Hegyvidék díszpolgára, akiről nemrég dokumentumfilm készült, nagy szeretettel és kedves humorral beszél az elmúlt ötvenegy évről, amit itt szolgált.

Kevesebb esélyt a betörőknek!

Bezáratlan ajtó, nyitva hagyott ablak, idegenek előtt megosztott információ arról, mikor nem tartózkodunk otthon – hétköznapi, apró figyelmetlenségeink mind-mind a lakásbetörők dolgát könnyítik. Vukics Norbert rendőr zászlós a lakások védelméről tartott előadást a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.

Tavaszvárás hegyvidéki módra

A Városháza tér igazi közösségi pont a hegyvidékiek életében – mint kiderült, sokan izgatottan várják, hogy bekerüljön postaládájukba az éppen aktuális programot hirdető szórólap. Nem csoda hát, hogy a gazdag élményeket ígérő, hagyományos tavaszváró mulatságról sem akart lemaradni senki.

Figyelmeztető táblák a gyalogosok védelmében

A Hegyvidéken élők szavazatai alapján tizenkét utcában jelentek meg táblák és felfestések a gyalogosok biztonsága érdekében. Az önkormányzat a „Járjunk együtt!” kampánya részeként kísérleti jelleggel „nyitott járdát” alakított ki az Edvi Illés utcában, aminek tapasztalatai alapján kezdeményezi a KRESZ módosítását, emellett bejelentette, hogy a korábbi évekhez képest megkétszerezi a járdaépítésekre fordítható pénzügyi keretét.

Mikrobusz szállítja az idős embereket

Új szolgáltatást indított el a Hegyvidéki Önkormányzat. Mostantól a Hegyvidéki Szociális Központon keresztül, útvonalanként egy irányba, mindössze 500 forintért rendelhetnek személyszállítást a nehezen mozgó idős emberek. Az oda-vissza útra harmincperces várakozással is csupán 1500 forintot kell fizetni.

Nem okozott bajt a bomba – jól vizsgázott a védelmi rendszer

Hiába telt el több mint hetven év a második világháború lezárása óta, Budapesten ma is rendszeresen előkerülnek bombák a föld alól. Ez történt a Testnevelési Egyetem dr. Koltai Jenő Sportcentrum területén zajló építkezésen is, ahol öt működőképes robbanószerkezetet találtak a kivitelezők. A Hegyvidéki Önkormányzat és a szakszolgálatok gondos előkészítő munkájának köszönhetően a pusztító eszközök nem okoztak bajt, a hatástalanítás ideje alatt a lakosság mindvégig teljes biztonságban volt.

16. Előzd meg a fogaskerekűt! április 27-én

Előzd meg a Fogaskerekűt! Első hallásra nem tűnik nehéznek, de valójában a 325 m-es szintemelkedésű, kb. 4,5 km-es hegymenet még a legedzettebbeket is próbára teszi. Versenykategóriák: futó- és kerékpáros verseny, váltóverseny és túraverseny.