Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Főzőverseny a Hegyvidéki Napokon

Az idén egyetlen megkötést tettek a szervezők a Hegyvidéki Napok keretében zajló főzőversenyre: valamilyen belsőséget kell használni a recepthez. Ha Ön is szeretné elkápráztatni bográcsban készült ételével a zsűrit, akkor jelentkezzen csapatával a Hegyvidéki Napok főzőversenyére!

Eper és spárga, a két májusi drága

A címbeli drága szó jelen esetben többet jelent, mint hogy a tavasz e két hírnökéért borsos árat kell fizetnünk. Az eper és a spárga értékes tápanyagaival feltölti szervezetünket, elvarázsolja ízlelőbimbóinkat, gyönyörködteti szemünket. Az eper fantasztikus gyümölcs önmagában is, de megbolondíthatja a megszokott édességeinket: krémeket, fagylaltokat, pitéket, extra finom dzsemet főzhetünk belőle, szokatlanul jól társítható tavaszi salátákkal és a zsenge spárgával. Az elegáns spárga is élvezhető önmagában, párolva, főzve, olvasztott vajban megforgatva, ezért nem kell feltétlenül rafinált fogásokat készíteni belőle. Mindkettőnek rövid a szezonja, használjuk ki, amennyire csak tudjuk!

Ötödikes diákok a jubileumi olimpián

Mivel az állandó helyszínnek számító Testnevelési Egyetem dr. Koltai Lajos sporttelep éppen átépítés alatt áll, új helyszínen, a Czakó utcai sporttelepen rendezték meg az idei Hegyvidéki Olimpiát, amelyen a XII. kerületi iskolák ötödikes diákjai mérték össze tudásukat az ókori játékok versenyszámaiban. Ezúttal közel ötszázan bizonyították be, hogy a versenyzés öröme még a győzelemnél is többet jelent.

A Teremtés nyomában

József nádor születés- és névapja alkalmából Budán járt 1800 márciusában Haydn, hogy A Teremtés című híres oratóriumát vezényelje a zenekedvelő uraság nagy örömére. Valószínűleg e látogatás ihlette a XII. kerületben egykor álló „A teremtés” című dombormű megalkotását, amely miatt később a műnek helyet adó épületet is úgy emlegették, mint Teremtés-, majd Alkotás-ház.

A zöld környezet jókedvre derít

Mit tehetünk azért, hogy Közép-Európa városai még zöldebbek és élhetőbbek legyenek? Ez volt az alapkérdése az Európai Unió által támogatott Urban Green Belts elnevezésű hároméves nemzetközi projektnek, amelynek tapasztalatait a Barabás Villában rendezett zárókonferencián összegezték a hét országból érkező résztvevők.

Értékes fűszer és gyógynövény a zsálya

Napjainkban nem örvend különösebb népszerűségnek a zsálya, pedig eleink egyenesen „superfoodnak” tartották. Közvetlen környezetünkben vadvirágként is előfordul, de többségünk talán észre sem veszi. Pedig aki kíváncsi erre a legendás növényre, otthon is nevelheti, és jótékony hatásait is kipróbálhatja – még csak kert sem kell hozzá.

Lelki egészség születéstől a kora gyermekkorig

A perinatális, csecsemő- és kora gyermekkori lelki egészség, a szülőség és a szülői lelki egészség témakörében szervezett nemzetközi konferenciát a Szent János Kórházban működő Segíts Gyorsan Alapítvány, valamint a Gyermekért és a Családért Alapítvány. A magyar kormány együttműködésével megtartott rendezvény szervesen kapcsolódott az egészségügyi intézményben nagy sikerrel működő „Baba–Mama–Papa” („Együtt”) Programhoz.

A gyerekkori bántalmazás és a szenvedélybetegségek

Hogyan befolyásolják a gyermekkori lelki és fizikai traumák a mentális és a testi fejlődést? Mi az összefüggés a bántalmazások és az öngyilkosságok gyakorisága között? Ezekre az egész társadalom számára fontos kérdésekre adott válaszokat dr. Makara Mihály, a fővárosi Szent László Kórház szakorvosa az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi összejövetelén.

Ne hagyjuk elhatalmasodni az asztmát!

Hiába jól kezelhető betegség a légúti asztma, ha sokan nem tartják be az orvosi utasításokat – hangzott el az asztma világnapja alkalmából az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben megtartott sajtótájékoztatón. Arról is szó esett, hogy a legújabb nemzetközi ajánlás szerint az azonnali hatású hörgőtágítókat a gyulladáscsökkentőkkel együtt kell alkalmazni.

Jó éjszakát mindenkinek!

Életünk egyharmadát alvással töltjük, ami egyáltalán nem elvesztegetett idő: olyankor regenerálódik a szervezetünk, hogy másnap harmonikusan, aktívan teljen a napunk. Ha huzamosabb ideig nem alszunk jól, az nagymértékben rontja teljesítményünket, illetve olyan testi vagy lelki problémára utalhat, amivel érdemes orvoshoz fordulni – erre figyelmeztet dr. Várdi Katalin tüdőgyógyász, szomnológus és légzésrehabilitátor, a Virányos Klinikán nyílt InspiroMed Légzésközpont és Alvásklinika orvos igazgatója.

Közösségi ház és óvoda épül az Istenhegyen

Két jelentős, régóta dédelgetett tervét válthatja valóra az Istenhegyi Szent László Plébánia közössége. Az egyik az új közösségi ház, a másik pedig az óvoda, amelyek alapköveit a templom mellett és a plébániaépület kertjében helyezték el ünnepélyes keretek között.

„Megyek, és beszélek a közösségi mozgás erejéről”

A Hegyvidék díszpolgára lett Monspart Sarolta világbajnok tájfutó, aki hosszú évtizedek óta azon dolgozik, hogy megmozgassa, futásra vagy legalábbis gyaloglásra és egészséges táplálkozásra ösztökélje az országot. Ő maga az élő példa arra, hogy akarattal, kitartással, mozgással és persze humorral bármit el lehet érni, le lehet győzni. Akkor is, ha az embernek egy kullancs és az agyvelőgyulladás, vagy egy rettegett betegség tesz keresztbe. A közvetlenségét, a derűjét semmi nem tudja elnyomni. És magázni sem lehet, esélyt sem ad rá!

Megújult útburkolat az Irhás árokban

A tavalyi 135 méteres szakasz után az idén további közel 200 méter hosszú részen újult meg az Irhás árok útburkolata. A csapadékvíz-elvezetési problémák megoldása érdekében keresztirányú víznyelőket is beépítettek a kivitelezők.

„A futás nagyasszonya” kapta a Hegyvidék díszpolgári címét

Matematika–fizika szakos tanár, sportvezető, mesteredző, egészségfejlesztő, tájfutó-világbajnok, magyar bajnok sífutó, maratonista, az Idősek Tanácsának tagja. Ez mind Monspart Sarolta, aki mostantól a Hegyvidék díszpolgára kitüntető címet is büszkén viseli.

300 milliós fejlesztés az új szakrendelőben

A kormány döntése értelmében a Semmelweis Egyetemtől a Szent János Kórházhoz került a Kútvölgyi-tömb, ahol korszerű körülmények várják a nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti és gasztroenterológiai, továbbá az ortopédiai, reumatológiai és fizioterápiás szakrendelésekre érkezőket. A kórház többi járóbeteg-rendelése szintén a megújuló szakrendelő-épületbe költözik át a teljes rekonstrukciót követően.

Hegyvidéki napok június 1-2.

Idén is Hegyvidéki napok a Gesztenyés kertben! PASO Big Band, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, LGT Zenevonat, Fenyves Trió, Vintage Dolls és Jambalaya koncert. ONvédelmi kerekasztal beszélgetés, családi programok, mesesátor, ugrálóvár, arcfestés, sportprogramok és főzőverseny vár minden kedves érdeklődőt június első hétvégéjén.