Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Főzzünk a szabadföldi termésekből, amíg lehet!

Régimódi nyár volt az idei. Az elmúlt évek embert próbáló kánikuláihoz képest most többnyire kellemes, meleg napok és hűvös éjszakák váltották egymást. Nem csoda, ha ilyen időben megjön az ember kedve a befőzéshez, sütéshez, főzéshez, pláne akkor, ha olyan helyen töltjük a nyarat, ahol van kistermelői piac, netán a mi kiskertünkben is beérik ez-az. Az idén próbabefőzést tartottunk a meggy-málna lekvárból és az őszibarack-sárgabarack kombó arányait is igyekeztünk kikísérletezni. A friss gyümölcsöket sütibe, a zöldfűszereket mártogatósokba szórtuk, a zöldségekkel megágyaztunk a húsoknak, a nyári színek ihletadó sokaságát pedig igyekszünk majd átmenteni az őszbe és a télbe is…

Az univerzum nagyszerűsége és határtalansága

A japán szárazkertek inspirálták Széchy Beáta új kiállításának alkotásait, amik a Galéria 12 Kávézó és Borbárban láthatók. A szerteágazó, összetett életművel rendelkező művész ezúttal a nyomatait mutatja be.

Negatív ego és poszthumán esztétika a Hegyvidék Galériában

Csóka Szilárd-Zsolt és Debreczeni Imre festményeiből nyílt tárlat a Hegyvidék Galériában. Érdekesség, hogy a két művész tavaly részt vett a hagyományos Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepen, amely az idén épp a megnyitó idején is zajlott a MOM Kulturális Központban, így az ottani alkotók közül sokan átjöttek a Királyhágó térre.

Nyár végi bormustra a Jókai-kertben

A helyszín megkapó, története magával ragadó, a kezdeményezés és a megvalósulás tiszteletre méltó, a bor pedig igazán finom – ezekkel a gondolatokkal távozhattak a résztvevők a Hegyvidéki Kulturális Szalon által szervezett borkóstolóról. A Jókai-kertben tett látogatáson új oldaláról ismerhettük meg az írófejedelmet, gyönyörködhettünk Budapest talán legszebb panorámájában, és megkóstolhattuk az újraélesztett legendás bort, a Budai Vöröst.

A száraz nyár dísznövényei

A növényvilág egy része számára a forró és száraz időjárás sem jelent leküzdhetetlen akadályt. A szélsőségesebb környezeti viszonyokhoz alkalmazkodó fajokból pedig a kertészek nyugodtan válogathatnak a napsütötte sziklakertekbe vagy a könnyen kiszáradó erkélyládákba.

Meteorok és gördeszkás kutyák a nyári táborban

Egyetlen gyereknek sem kellett unatkoznia a vakáció idején. A kerületi nyári táborok a szórakozás, a játszva tanulás színes skáláját kínálták. Lapunk a Mátyás király úti Hegyvidéki Gyermek- és Ifjúsági Táborba látogatott el, ahol nyolc hét alatt majdnem nyolcszáz diák töltötte el a szünidő egy részét. Gazdag kínálat várta őket a táboron belül és azon kívül is, jártak Tatán, a Velencei-tónál és Zebegényben, Budapesten pedig a Hadtörténeti Múzeumban, valamint a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban is. A programok tervezésekor a szervezők a képességfejlesztésre, az ismeretátadásra is figyelmet fordítottak. Ötven évvel ezelőtt szállt le az Apollo 11 a Holdra, a táborozók külön is megemlékeztek erről a jeles évfordulóról.

A Városmajori Gimnázium rendhagyó tanévnyitója

Játékkal és közös tánccal indították a tanévet a Városmajori Gimnázium tanulói. A Margitszigeten megtartott ünnepélyes évnyitón egy óriási, „élő” VMG 30 felirattal köszöntötték az idén harmincéves tanintézményt. Ahol ma is meghagyják a tévedés, a kipróbálás, a tapasztalatszerzés és a kísérletezés jogát.

Önkormányzati segítség a tanévkezdéshez

A Hegyvidéki Önkormányzat az alábbi támogatásokkal enyhíti a családokra nehezedő, iskoláztatással járó terheket, nyújt segítséget a tanszerek megvásárlásához, az iskolában fizetendő költségekhez.

Óvodák és bölcsődék szépültek meg a nyári szünetben

A szokásoknak megfelelően a nyári szünetre időzítette a Hegyvidéki Önkormányzat a XII. kerületi bölcsődék és óvodák, valamint közintézmények előre tervezhető felújításait, továbbá a szükségessé váló karbantartási munkák elvégzését. Alig két és fél hónap alatt tizenöt intézmény újult meg.

Támogatás a tüdőgyulladás elleni védőoltáshoz

A rászoruló idősek által igénybe vehető, tüdőgyulladás elleni védőoltás támogatásáról, új bölcsődei szolgáltatások bevezetéséről, valamint a zajos építési munkálatok hétvégi korlátozásáról is döntött augusztus végi ülésén a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete.

Drónon érkezhet az életmentő segítség

Hazánkban évente 26 ezer haláleset hozható összefüggésbe a hirtelen keringésleállással. Ezek jelentős része elkerülhető lenne, ha kéznél lévő automatikus defibrillátorral tíz percen belül megkezdődhetne az újraélesztés. Hogyan juthatna el minden érintetthez a gyors segítség? Erre a problémára talált ötletes megoldást két hegyvidéki diák, Horváth Bence és Hutter Róbert, akik egy innovációs versenyre dolgozták ki az életmentő drónhálózat országos modelljét.

Több száz méter út újult meg a nyáron

Az előzetes terveknek megfelelően zajlottak a nyári járda-, lépcső- és útépítések. A helyszíneket az idén is a lakossági igények figyelembevételével jelölte ki a Hegyvidéki Önkormányzat.

Orosz_Akos_szinmuvesz_kapta_a_Kaszas_Attila-dijat

Orosz Ákos színművész kapta a Kaszás Attila-díjat

„Boldog vagyok” – mondta meghatottan Orosz Ákos, kezében a Kaszás Attila-díjjal. A Vígszínház társulatának tagja a Pesti Magyar Színházban tartott országos színházi évadnyitó gálán vehette át a szakma egyik legjelentősebb elismerését.

Iskolaként született újjá a hajdani Fácán vendéglő épülete

Megfeszített munkával tanévkezdetre elkészült a Zugligeti Általános Iskola új tömbje, amely az egykori Fácán vendéglő védett épületének megújításával és az ahhoz kapcsolódó új szárny kialakításával jött létre. Az iskola előtti csomópont is átalakult, és a hegyvidékiek szavazatai alapján immár a Fácános tér nevet viseli.