Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Már lehet jelentkezni az úszótanfolyamokra

Ha sportolásról van szó, az ősz egyik csalhatatlan jele, hogy beindul a nagyüzem az uszodákban, az iskolakezdettel párhuzamosan ismét járni lehet csoportos és egyéni úszásoktatásra. Most sincs ez másként, a Városmajor utcai Hegyvidéki Sportközpont és a Csörsz utcai MOM Sport már meg is meghirdette népszerű tanfolyamait.

„Az irodalom eredetileg beszélgetőtárs”

A kultúra frissen tart – vallja Lackfi János József Attila-díjas költő, író, akit a Hegyvidék irodalomszerető közönsége személyesen ismerhet a MOM Kulturális Központ Lyukasóra Klubjából. A karantén idején – és a nagy érdeklődésre tekintettel a korlátozások enyhítése után is – az interneten szólította meg irodalmi élményre, szóra éhes közönségét: naponta kétszer fél órás karanténszínházzal.

A „fényképezőgépember” családi fotóalbuma

Csipes Antal iparművész fotókiállításával nyílt meg hosszabb szünet után a Hegyvidék Galéria. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem történetét, a diákok mindennapi életét bemutató tárlat könyvbemutatóval zárul.

„Előttünk ez a káprázat” – ötven éve libegőzünk Budapest fölött

Ötvenéves lett Budapest legkülönlegesebb közlekedési eszköze, a Libegő. Az 1970. augusztus 19-én átadott légpálya népszerűségét jól mutatja, hogy már az első napon több mint tízezer ember utazott rajta, az elmúlt fél évszázadban pedig milliók használták, és fogalommá vált a libegőzés.

Jelentős energiamegtakarítás az önkormányzat intézményeiben

Az önkormányzat Hegyvidéki Zöld Irodája a KEHOP 5.4.1 Energiatudatos Hegyvidék keretén belül osztja meg a TOGETHER programban szerzett tapasztalatait, jó gyakorlatait. A cél a kerületi közintézmények fogyasztásának feltárása és az energiamegtakarítás lehetőségeinek kiaknázása volt. A folyamat során értékes tapasztalati tőkével gazdagodott az önkormányzat, amelyből most egy kis ízelítőt nyújt.

Kerékpárszállítás a tömegközlekedésben

A vírusfenyegetettség sokaknak segített meghozni a rég halogatott döntést: nyeregbe pattanni, és a napi rutinközlekedést kerékpárral megoldani. A néptelen utak mellett a balzsamosan kellemes időjárás is kedvezett a tekerésnek. Sokan most tették meg első kilométereiket a városban ezzel a nem éppen új, de mindenképpen forradalmi közlekedési eszközzel. A biciklisták megsokasodásával új igények, helyzetek is keletkeztek, például a tömegközlekedés használatával kapcsolatban.

Önkormányzati segítség a tanévkezdéshez

Hamarosan kezdődik a tanév, a szülőknek meg kell vásárolniuk a szükséges iskolai felszerelést, tanszereket. A Hegyvidéki Önkormányzat az alábbi támogatásokkal nyújt segítséget az iskolakezdéshez, az iskolában fizetendő költségekhez.

Biztonságosan indul az óvodai év

Az idei szünidő több szempontból is rendhagyó volt a Hegyvidéken, az önkormányzati fenntartású óvodák például nem zártak be a nyári időszakban. Az új nevelési év szeptember 1-jén kezdődik. A részletekről Fonti Krisztina alpolgármestert kérdeztük.

Csillagok között a Hegyvidéken

Miért repült az égbe Göncöl a szekerével? Valóban létezik olyan meteorit, amely néhány évvel ezelőtt az arany grammárának az ötven-hatvanszorosát érte? Milyen hősi halált halt lény mikroszkopikus mosolyát őrzi hazánk legrégebbi, egyben legnagyobb csillagvizsgálója? A Hullócsillagok éjszakáján ezekre a galaktikus kérdésekre is választ kaptunk.

„Soha nem gondoltam száz évre – egyszer csak eljött…”

Gyönyörű gyermekkora volt, de a történelem viharában, a sötét felhők mögött is meglátta az élet csodákkal teli varázsát, amelyet hetvenkét évvel ezelőtt a Hegyvidéken fedezett fel ismét. Hegyiné Gödri Anikó a harmónia fontosságáról, a kincset érő természetről és százkét éve tartó boldogságáról mesélt lapunknak.

Nyitnak az iskolák, a biztonság a legfontosabb

Szeptemberben megkezdődik a 2020–21-es tanév, méghozzá a jelen állás szerint a megszokott tanulmányi rendben. Változnak viszont a körülmények, a magas színvonalú oktatás biztosítása mellett ugyanolyan fontos lesz a járvány elleni védekezés, aminek legfontosabb eleme a megelőzés. Összeállításunkban a praktikus tudnivalókat gyűjtöttük össze.