Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Az oda vezető út komoly lemondásokkal jár”

Még csak hetedikes diák, de már a legjobb európai futballklubok korosztályos csapatai ellen is pályára lépett Molnár István. A Németvölgyi Általános Iskola tanulójával beszélgettünk, aki nemcsak a sportolást veszi komolyan: minden évben kitűnő a bizonyítványa, tavaly pedig az országos „Jó tanuló, jó sportoló” díjat is kiérdemelte.

Sportpszichológus szeretne lenni a válogatott karatés

Többszörös magyar bajnokként tavaly a nemzetközi színtéren is letette névjegyét Gergely Henrietta: a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákja rögtön első nekifutásra 3. helyet szerzett a karate-Európa-bajnokságon. Erről és sok egyébről kérdeztük őt.

Adventi apróságok

Az ünnepi asztalra vagy az ajándékozásra szánt sütemények nagy részét már december elején elkészíthetjük. Az édes, illatos finomságok sütése az adventi készülődés örömei közé tartozik. Az idén a szokásosnál is többet süthetünk, hogy azoknak is küldhessünk, akikkel nem tudunk személyesen találkozni. A gyerekeket is bevonhatjuk a munkába, jó, ha megtapasztalják: öröm készíteni, öröm adni.

Jeles ünnepnapok közelegnek

Készülődünk. Testben, lélekben – és természetesen a konyhában. A konyhaajtó kizárja a vírusokat, de bent tartja az ízeket, illatokat, a „minden a régi” érzését, az ünnepi készülődés örömét. Most talán azokra a napokra is odafigyelünk, amelyek mellett eddig elmentünk. December 4-én a Borbálákat köszöntjük, aztán már jön is a Mikulás, épp advent második vasárnapján, amire egy egész családnak szóló ünnepi ebéddel készülhetünk, a gyerekeket aszalt gyümölcsből összeállított krampuszok várhatják a tányér mellett. Az Ambrusokon a sor 7-én, a Lucákon pedig 13-án. Majd még két várakozással teli adventi vasárnap, és megteríthetjük a karácsonyesti asztalt. Mert nálunk, mint láthatják, olvashatják, minden e körül forog.

Metszetek, fotók és korai munkák – Moholy-Nagy 125 (1.)

Moholy-Nagy László, a 20. századi művészet nemzetközi hírű magyar polihisztora munkássága előtt tiszteleg a Hegyvidék Galéria év végi tárlata. A Bauhaus-iskola egyik kiemelkedő tanára születésének 125. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás egy sorozat harmadik része, bővebb változatát Berlinben és Rómában láthatta a közönség 2019-ben és 2020-ban. A járványhelyzet miatt a Hegyvidéken egyelőre csak a kirakatokon keresztül és virtuálisan lehet bepillantani a gazdag anyagba. Nagy T. Katalin művészettörténésszel, a kiállítás kurátorával beszélgettünk.

Dubaji nyaralás volt a fődíj a Jókai Rádióban

„Táskarádió, mindig hallgatom, hogy szól az én dalom. Ez a zene fekszik nékem, jaj, nagyon” – a jól ismert sláger szövege válik valósággá mindennap a Svábhegyen. Ott működik ugyanis az online Jókai Rádió, amelyben a 11 éves Horváth Nimródnak köszönhetően éjjel-nappal szól a zene. Kívánságműsor és nyereményjáték is van, alkalomadtán pedig egzotikus vakáció a fődíj. Az ifjú rádióssal beszélgettünk.

Szalonélet mindenki otthonában – adventben is

A Hegyvidéki Kulturális Szalon munkatársai a járvány idején online térben tartják a kapcsolatot látogatóikkal. A Virtuális élet a Szalonban rendezvénysorozat programjaival igyekeznek színesíteni a hegyvidékiek hétköznapjait; tudományos és ismeretterjesztő előadásokat kínálnak a pszichológia, az irodalom, a zene, a színháztörténet, az utazás világából. A megszokott közvetlen, személyes, baráti együttlétekre, sajnos, most nincs mód, de saját otthonában remélhetőleg mindenki tovább éli a szalonéletet. Menyhárt Évával, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetőjével beszélgettünk.

„Az én építészetem humanizált építészet, emberközpontú”

Makovecz Imre Kossuth-díjas építész, a magyar organikus építészet megteremtője számos szállal kapcsolódik a Hegyvidékhez. Gyermekkorában az Orbánhegyen élt, ide járt óvodába, majd iskolába is. Nevéhez fűződik a Farkasréti temető ravatalozójának épülete, és a Makovecz-emlékház is a XII. kerületben jött létre. A 85 éve született világhírű hegyvidéki díszpolgárra emlékezünk.

Kalandos év a Budakeszi Vadasparkban

Bár a jelenlegi járvány az embereket sújtja, az állatok élete is megváltozott a budai parkerdőben. A váratlan kihívásokról, a kényszer szülte virtuális átállásról és a megszerzett tapasztalatokról kérdeztük Szabó Pétert, a Budakeszi Vadaspark igazgatóját.

Az alulértékelt magyal

Közép-Európában a magyal egyike az erdőben vagy kertben ritkán szem elé kerülő növényeknek. Az angolszász világban ugyanez a faj évezredek óta előkelő helyet foglal el nemcsak a kertekben, hanem a karácsonyi dekorációban is.

Járástanító robotot kapott a gyermekkórház

Szülői kezdeményezésre egy ProdRobot géppel gyarapodott a Szent János Kórház Gyermekgyógyászati Rehabilitációs Osztálya. A különleges eszköz segítségével képesek felállni, lépkedni, kerékpározó, lépcsőn járó mozgást végezni azok a gyerekek, akiknek mindkét lába megbénult.

A járványhelyzetben is jól működik az oktatás

A járványhelyzetre tekintettel a kormány úgy döntött, a középiskolák visszatérnek a tavaszi online oktatáshoz, míg az általános iskolákban a megszokott rend szerint folyik a tanítás – szigorú biztonsági előírások betartásával. A gyakorlati tapasztalatokról Patkó Lajost, a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium igazgatóját kérdeztük.