Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ismeri ön Cucurbita pepót?

A címben feltett kérdés költői, hiszen mindenki ismeri a játékos nevű zöldséget, az uborka és a tök házasságából származó cukkinit. Igénytelen növény, olcsó, és kora nyártól késő őszig többnyire kapható. Húsa kellemesen ropogós, íze semleges, tehát olyan lesz, amilyenre ízesítjük. Jól házasítható a legtöbb zöldségfélével, de hússal, sajt­tal, tojással, tejföllel is gazdagítható. Főzéshez, sütéshez a karcsú, tizenöt-húsz centis példányok az ideáli­sak. A belsejükben alig van mag, a héjuk vékony, ezért meg sem kell hámozni felhasználáskor.

A cukkini nyersen is ehető. Kiváló, könnyen emészthető salátákat készíthe­tünk belőle, emellett párolhatjuk, süthetjük, főzhetjük, tölthetjük, lerakhatjuk, sa­vanyíthatjuk, kovászolhatjuk. Még sütemény és befőtt is lehet belőle, sőt a virágját is kiránthatjuk.

Legnagyobb előnye talán az, hogy szénhidrátban szegény, és az energiaértéke is kevés. Tíz deka cukkini mindössze 42 kJ, illetve 10 kcal, ezért diétázóknak, cukorbetegeknek különösen ajánlott. Nagy a víztartalma, és sok nyers rost van benne. Jelentős mennyiségű C-vitamint és ásványi sót tartalmaz.

A frissen szedett cukkini hűtőszekrényben nyolc napig eltartható. Szeletelve, reszelve vagy kockákra vágva kiválóan fagyasztható, így télre is jut belő­le. Cukkiniból ilyenkor nem lehet eleget enni! Ha már kipróbáltuk a rántott, töltött, rakott, lecsós változatát, akkor ajánlok néhány kevésbé ismert receptet.

Ősszel indul a stroke-ovi program

A járványhelyzet ellenére sem álltak le a stroke-ovi program előkészületei, ami élesben ősszel indulhat el a Hegyvidéki Mesevár Óvodában. A kezdeményezésről dr. Folyovich András főorvos, a Szent János Kórház Neurológiai Osztály – Stroke Centrum vezetője beszélt lapunknak, aki arra is kitért: meglepő módon a szokásosnál sokkal kevesebb stroke-betegük volt a koronavírus-járvány legerőteljesebb időszakában.

Állami elismerés dr. Szabó András fogorvosnak

Batthyány-Strattmann László-díjat adományozott az emberi erőforrások minisztere a Hegyvidéki Önkormányzat Mészáros utcai fogászatán dolgozó dr. Szabó András fogorvosnak. A szakemberrel beszélgettünk, aki édesapja példáját követve választotta az orvosi hivatást: ő nem más, mint dr. Szabó Zoltán szívsebész, a városmajori klinika egykori igazgatója, akinek neve az első hazai szívátültetés kapcsán került be a köztudatba.

„A járvány még mindig itt van közöttünk”

Érthető, hogy mindenki el akarja felejteni, és maga mögött szeretné hagyni a félelmet, amiben hónapokig éltünk. Ez azonban óriási hiba! – figyelmeztet dr. Kőnig Róbert. Az Új Szent János Kórház gyermeksebésze a helyes maszkviselés fontossága mellett arról is beszélt lapunknak, hogy bár közösen sikerült megnyernünk az első csatát a koronavírus ellen, a háborúnak még nincs vége.

Kerekítő manóék „felhőmoziba” költöztek

„Bábozok, zenélek, mondókázok, kidobolok, eldalolom, elfújom, labdázok, kendő alól kukucskálok” – mondja magáról J. Kovács Judit, a Kerekítő manós mondókás baba-mama foglalkozáshálózat vezetője és a mondókás könyvcsalád gazdája. Városmajori otthonában találkoztunk.

„Van itt egy nagyon tehetséges ember, de megőrült”

Hosszú hetekig csak kívülről, a kirakati ablakokon keresztül lehetett szemügyre venni Fehér László Kifestett idő című tárlatára készült képeit. Most, hogy újra megnyílt a Hegyvidék Galéria, augusztus 13-ig végre rendes körülmények közt is megtekinthető az alkotó legújabb munkáiból rendezett válogatás. A sokáig „láthatatlan kiállításról”, egy földhöz vágott fényképről és sok egyébről beszélgettünk a Kossuth-díjas festőművésszel.

Páratlan városi kaszálórét a Hegyvidéken

Ha egy átlagos járókelő az Istenhegyi úton felfelé haladva az Abos utca alatt lévő füves rézsűt nézi, bizonyára rétet vagy kutyafuttatót lát. Ugyanott egy botanikus számára gazdag sztyeppnövényzetet ígérő kis gyepfolt díszlik. Ennek a zöld területnek a rejtett kincseiről beszélgettünk hegyvidéki szomszédunkkal, Csontos Péter botanikussal, tudományos tanácsadóval.

Tartalmas nyáresti programok a Városmajori Szabadtéri Színpadon

Színházi előadásokkal, koncertekkel és sok más mellett hatalmas „Összefogás gálával” várja a minőségi szórakozás kedvelőit a Városmajori Szabadtéri Színpad július 12. és szeptember 19. között. A rövidebb évad ellenére minden eddiginél tartalmasabb programokra készülhetünk.

„Borzalmak éjjele”, avagy 145 éve öntött ki az Ördög-árok patak

A heves esőzés sok helyen komoly károkat okozott az elmúlt hetekben. A szomszédos országokban szinte mindenhol áradások pusztítanak, amelyek egész falukat, városokat öntenek el, hidakat tesznek tönkre. Magyarországon is vannak problémák, de régebben az ilyen szélsőséges időjárás sokkal komolyabb következményekkel járt. Egy hatalmas vihar után 145 évvel ezelőtt az Ördög-árok patak annyira megduzzadt, hogy szinte teljesen lerombolta a fél Tabánt, rengeteg halálos áldozatot követelve. Az alábbiakban ezt a tragikus eseményt idézzük fel korabeli lapok beszámolói alapján.

Hogyan lehetnénk egészségesebbek zöld felületeink fejlesztésével?

A második szakaszába lépett a Hegyvidéki Önkormányzat által vezetett, kilenc európai városból álló nemzetközi munkacsoport együttműködése. A közös cél „az egészség és zöld területek” téma körbejárása, különös tekintettel a zaj- és légszennyezés, a városi hőszigetek csökkentésére, valamint a mentális és fizikai egészségre.

„Az egészség a legnagyobb érték”

Dezső Tünde huszonhat éve dolgozik a XII. kerületi egészségügyben, pályája elején kórházban kezdte, majd onnan került a hegyvidéki alapellátás kötelékébe. Több fontos megbízás után 2016 óta vezeti a Hegyvidéki Egészségügyi Központot. Évtizedes munkáját az önkormányzat a legfontosabb szakmai kitüntetésével, a Hegyvidék Egészségügyi Ellátásáért díjjal ismerte el. Ennek kapcsán beszélgettünk vele.

Egyéves a Hegyvidéki Ízlelő

Nem csak a finom ételek miatt lett sokak kedvence az egy évvel ezelőtt megnyitott Hegyvidéki Ízlelő – persze, az itt készült vadasnak és a kézműves hamburgernek nincs párja. Mészáros Andreával, az éttermet üzemeltető Kék Madár Alapítvány ügyvezetőjével beszélgettünk, aki sok más mellett az elmúlt esztendő legszebb pillanatairól mesélt, valamint azokról a fogyatékkal élő kollégáiról is, akiknek a vendégek elégedett mosolya a legfontosabb.

Szünet nélkül folytatódik az óvodai év

Nem lesz nyári leállás az óvodákban, amelyek az év közben megszokott nyitvatartás szerint fogadják a gyerekeket. Fonti Krisztina alpolgármestert a szeptember 1-jén kezdődő nevelési évről is kérdeztük.

Játszva tanulnak a gyerekek a Mátyás Táborban

Sport, játék, utazás, strandolás, állati kalandok és művészetek egy helyen – mi az? A válasz a Mátyás Tábor, amely ezen a nyáron is számtalan szórakoztató programmal teszi feledhetetlenné a gyerekek szünidejét.