Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Konkoly-Thege Miklós határokon átívelő öröksége

A Svábhegyen található Magyarország legnagyobb és legrégebbi csillagvizsgálója. Ennek egyes műszereit az elcsatolt felvidéki Ógyalláról – az első magyar obszervatóriumból – menekítették ide még a trianoni békeszerződés aláírása előtt.

Beszélő XII. kerületi utcanevek

A XII. kerület sok részén sétálhatunk olyan utcákon és tereken, dűlőkön és lépcsőkön, amik a történelmi Magyarország valamelyik földrajzi helységének nevét viselik. A Királyhágó, Ugocsa, Breznó szavak mind furcsán ismerős csengésűek, de térképeinken hiába keresnénk bármelyiket is. Trianon máig ható következményei közt ritkán jut eszünkbe, pedig velünk élő történelem a két világháború közötti időszak közterület-keresztelő és utcanév-változtatási gyakorlata.

Ágakra szőtt hálókban hernyók nyüzsögnek. Mi az?

A Hegyvidék zöld területein és elvétve akár a kertekben is lehet látni május végétől furcsa, viszolygást keltő szövedékeket. Aki közel merészkedik hozzájuk, hernyók tucatjait vizsgálgathatja, amint a háló védelmében a levelekből lakmároznak. Csak nem a hírhedt amerikai szövőlepke lepte el a XII. kerületet?

Az első csomagolásmentes bolt a Hegyvidéken

Egyedülálló kis üzlet nyílik az onkológiai intézettel szemben, a Schwartzer Ferenc utcában. Küldetése a környezettudatos vásárlók kiszolgálása, emellett olyan találkozási pont megteremtése, ahol lehetőség lesz egy tea vagy kávé mellett jó hangulatban megbeszélni a környezetvédelem apró-cseprő kihívásait. A nyitás előtti utolsó pillanatokban beszélgettünk a bolt két fiatal és vidám megálmodójával, Gyöngyösi Noémivel és Orosz Flórával.

Kertben, asztalnál, kamrában – gyönyört hoz a „virágok virága”

Ebbe a furcsa tavaszba, amely egyszerre hozott közel, és szigetelt el minket egymástól, amely szokatlan idősávokra osztotta fel az életünket, és amelyben kihaltak a mindig járókelőktől hemzsegő utcák, csendesen, alig észrevehetően lopakodott be a június. Vele most mintha kicsit újra kezdődne az életünk. Izgalmas lehetőségként éljük meg, hogy elsétálhatunk a piacra, hogy bátran válogathatunk a kevésbé tartós élelmiszerek között is, és hogy szinte „ránk szakad” a megannyi frissen érett gyümölcs és zöldség, amikből az utóbbi időben csak mirelit formában volt értelme feltankolni. Egyfajta ünnep ez, lassan visszakapjuk a korábbi életünket, és most azt is jobban meg tudjuk becsülni, amit azelőtt természetesnek vettünk.

Végre becsengettek! – újra megnyitottak a hegyvidéki iskolák

Régen várták annyira a gyerekek a vekker hangját, mint június 2-án reggel, amikor ismét kinyitottak az általános és középiskolák, s végre személyesen is találkozhattak osztálytársaikkal, barátaikkal. A viszontlátás öröméről lapunk sem akart lemaradni – a Városmajori Kós Károly Általános Iskolában jártunk.

Önkormányzati segítség táborozáshoz

Június végétől augusztus harmadik hetéig tart nyitva a főváros egyik legszebb önkormányzati napközis tábora, a Mátyás tábor. Bár a járvány miatt néhány óvintézkedést bevezettek, ezek azonban nem befolyásolják a programkínálatot, amire az idén sem lehet majd panasz. A részletekről Fonti Krisztina alpolgármesterrel beszélgettünk.

„Ezután sem hagyjuk cserben az időseket”

A Hegyvidéki Segítő Központ a jelenlegi formájában június végéig folytatja működését, ám a tervek szerint nem szűnne meg, hanem összeolvadna a Hegyvidéki Szociális Központtal – mondta el lapunknak Fonti Krisztina alpolgármester, a központ vezetője, aki számára rendkívül pozitív élmény volt, hogy nagyon sokan ajánlották fel önzetlen segítségüket a járványhelyzet miatt támogatásra szoruló időseknek.

Trianon hatásai a Hegyvidéken

1920. június 4-én lesz száz esztendeje, hogy aláírták a trianoni békeszerződést, aminek következményeként Magyarország elvesztette területei és lakossága kétharmadát. Több mint 3 millió magyar ember került az anyaországon kívülre. Az első világháborút lezáró esemény és hatásai mind a mai napig erősen foglalkoztatják a hazai közvéleményt. Június 4-e 2010 óta a nemzeti összetartozás emléknapja. Habár a XII. kerületet közvetlenül nem érintette, a trianoni döntéshez kapcsolható a svábhegyi csillagvizsgáló kialakulásának története, amely a vesztes világháború következményeként „menekült” Budapestre, míg a hegyvidéki közterületek egy része határon túli tájakról, városokról kapta a nevét – nem véletlenül.

Karanténban született művekből készül kiállítás a Galéria 12-ben

„Hiszem, hogy a kultúrát nem zárhatjuk karanténba, az így is tud »szárnyalni«, és eljut közönségéhez” – fogalmazott legutóbbi beszélgetésünkkor Borza Teréz porcelánszobrász-művész, a Galéria 12 Egyesület elnöke. Most arról kérdeztük, hogyan élte meg a karantént magánemberként és művészként.