Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szép a világ újra, menjünk a piacra!

Mindenféle szempontból új idők köszöntöttek ránk. Gyönyörű a tavasz, ragyog a nap, és a mérhetetlenül hosszúnak tűnő hetek után végre kimehetünk a szabadba, sőt – ami a sokat próbált háziasszonyok számára a kirándulások kirándulását jelenti – a piacra. Ilyen szempontból ez most kitűnő hely: elég távol van az első kiruccanáshoz, de nincs annyira messze, hogy ne merészkedjünk ki. Lélekvidító, szemet gyönyörködtető, ráadásul célirányos tér, ahol még szót is lehet váltani az árusokkal úgy, hogy tartjuk a biztonságos távolságot. S miközben megtöltjük a kosarunkat mindazzal, amit a szemünk kíván, és a pénztárcánk kibír, erősen bízunk abban, hogy mostantól erre korlátlanul lesz lehetőségünk.

Mediterrán hegyvidéki ligetek

Mandulafákat, levendulabokrokat és más mézelő növényeket ültetett a Hegyvidéki Zöld Iroda a Méhbarát Kerület program keretében a XII. kerület két pontján. Az illatos ligetekben nemcsak a beporzó rovarok találnak élelmet és menedéket, de az – akár tevőlegesen közreműködő – hegyvidékiek is kedvüket lelhetik majd.

Benzingőzös növények

Bár a növényvilág alkalmazkodóképessége bámulatos, ott még nem tartunk, hogy az evolúció kitermelte volna az első motorizált példányokat. A növények nem szerették meg a nagyvárosi közlekedés szennyező melléktermékeit sem, viszont egyes fajaik képesek alkalmazkodni ilyen körülményekhez is.

Régi szomszédunk, a mahónia

A fényes, bőrszerű levelű, szúrós mahónia rengeteg hegyvidéki kertben megtalálható, pedig nagy részükbe senki sem ültette. Azt gondolhatnánk, hogy őshonos, annyira otthon érzi magát, holott messziről jött, és nem is olyan régen.

„Most más körülmények között kell eredményesnek lenni”

A sokszoros utánpótlás-válogatott, felnőtt NB I-es kosárlabdázót, Boros Bertát is megviselte a több hónapos kényszerű karantén. A hegyvidéki TFSE–MTK játékosa azonban nem panaszkodik, igyekszik a sportban és a tanulásban is a legtöbbet kihozni magából.

Ilyen ez a „karantavasz”!

„Mi nem eljátsszuk, hogy fontosak nekünk a kölykök. Nekünk tényleg fontosak, és ezt ők is nagyon jól tudják” – mondta lapunknak Schmidt Richárd. A hegyvidéki Ifjúsági Tér csoportvezetőjének és két fiatal „Tér-tagnak” köszönhetően mi is bepillanthattunk abba a világba, amelynek varázsát még a koronavírus sem tudja teljesen megtörni.

Iskolanyitás, tanévzárás, táborozás

A kormány döntése értelmében kötött formában ugyan, de június 2-tól újra kinyitnak az általános és középiskolák. Lehetőség lesz a tanulást segítő, pedagógusok és diákok közötti találkozók szervezésére, valamint a tanintézmények gondoskodnak az ezt igénylő gyerekek felügyeletéről és étkeztetéséről. A részletekről Hajnissné Anda Évát, a Közép-Budai Tankerületi Központ vezetőjét kérdeztük.

Kinyitnak a hegyvidéki bölcsődék és óvodák is

Folyamatosan javul a járványügyi helyzet, egyre kevesebb a fertőzött, a kedvező adatok pedig lehetővé tették, hogy az óvodák és a bölcsődék ismét fogadhassák a gyerekeket. Arról, hogy ezek pontosan hogyan működnek majd, Fonti Krisztina alpolgármestert kérdeztük.

Jó újra együtt lenni a játszótéren

„De mikor megyünk a játszótérre?” – az elmúlt hónapokban valószínűleg több ezer szülő nem tudott válaszolni a gyerekének erre a kérdésre. A múlt héten aztán végre a Hegyvidéken is megnyíltak a játszóterek, a lehetőséggel pedig azonnal éltek a közösségre vágyó családok.

Új park született a Normafánál a „szellemszálló” helyén

A környékbeliek kérésének eleget téve parkot alakított ki a Hegyvidéki Önkormányzat azon a területen, ahol hosszú időn keresztül a Hotel Olimpia üresen álló épülete omladozott. Az Eötvös Loránd parkban a kisebb gyerekek igényeihez igazodó játszótér és egy vízfelülettel ölelt csobogó is helyet kapott.