Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A konyhában még várunk a kikeletre

Március közepén járunk, testünk, lelkünk a szabadba, a tavaszi illatokra, színekre vágyik. Ám a konyhában még sokáig kell várnunk a friss zöldfélék, az első primőrök megjelenésére, amelyekre pedig ízlelőbimbóinknak és immunrendszerünknek már olyan nagy szüksége van. Annyit tehetünk, hogy bátrabban nyúlunk a rendelkezésre álló zöldségekhez, gyümölcsökhöz, a céklához, zellerhez, almához, hagymához, káposztához, tormához, és barátságot kötünk konyhánk első igazi „zöld” vendégével, a medvehagymával.

Janny Gyula és a „minden magyar ember szívét megszaggató” baleset

A magyar orvostudomány számos kiváló sebészorvossal büszkélkedhet, akinek a nevét Európa kimagasló szakemberei között emlegetik. Ilyen volt dr. Janny Gyula is, a világhírű sebész, Theodor Billroth magyar tanítványa. Ő vezette be és honosította meg Budapesten az akkori legkorszerűbb európai sebészeti iskola eljárásait, módszereit. Nevéhez fűződik a Vöröskereszt Erzsébet Kórházának létrehozása és magas szintre emelése is. Egy alkalommal azonban minden tudása ellenére sem tudott segíteni híres betegének.

„Az eltűnt idő nyomában” – vándorkiállítás a hegyvidéki építészeti értékekről

Az utóbbi időben több jelentős műemlék-helyreállítás történt a Hegyvidéken. Ilyen volt például a zugligeti lóvasút-végállomás épületének rendbetétele, vagy a Fácán vendéglő átépítésével a Zugligeti Általános Iskola bővítése. E pozitív példák bemutatása mellett az elhanyagolt, jobb sorsra érdemes építészeti emlékekre is szeretné felhívni a figyelmet „Az eltűnt idő nyomában” című vándorkiállítás.

A győzelmet nem lehet megunni

Kétszer nyert Bajnokok Ligáját a Barcelonával, megválasztották a világ legjobb játékosának, 209-szer volt a magyar kézilabda-válogatott tagja. Jelenleg a Veszprém kézilabdacsapatának sportigazgatója és a hazai kézilabda-szövetség alelnöke, nem utolsósorban pedig hegyvidéki lakos – Nagy Lászlóval Bovier György beszélgetett az Ízlelő étteremben.

Találkozás sportcsillagokkal – újraindul a TF Esték

Színvonalas és szórakoztató ismeretterjesztő előadásai révén méltán vált népszerűvé a TF Esték, amely folyamatosan telt házat vonzott, nagyon sok ember kedvelte. Számukra jó hír, hogy tavasszal újraindul a sorozat: első alkalommal, március 17-én Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdakapussal beszélget prof. dr. Pavlik Gábor sportorvos.

„A legnagyobb rizikó az életben, ha nem vállaljuk a rizikót”

Lehetetlen? Sokan gondolták így, ma mégis arról beszélgetünk dr. Pataki Gergely sebész, plasztikai és égési sebésszel, a Szent János Kórház Gyermeksebészeti és Traumatológiai Osztály plasztikai sebészeti ambulanciájának vezetőjével, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítójával: mi a története annak, hogy Rabeya és Rukaya mára külön-külön esélyt kapott egy jobb életminőségre.

A kávézacc hasznosítása

A kávéfogyasztás – és különösen a -főzés – forradalmát éljük! A kotyogós kávéfőzőket formatervezett csodák váltják fel a konyhákban, amelyek nemcsak szépek, de egyre „okosabbak” is. Az viszont nem változott, hogy az illatos ital előállítása után a szerkezet mélyében hátramarad a látszólag értéktelen zacc. Mi legyen vele?

Vashiány és nehézfémterhelés

Ha nincs elég vas a szervezetünkben, az oxigén nem tud eljutni a sejtekhez. Nem véletlen tehát, hogy a vashiány számos egészségügyi panaszt, sőt, akár életveszélyes állapotot is okozhat. Erről szólt az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadása, amelyben dr. Szolnoki Lajos háziorvos a nehézfémterhelés következményeiről is beszélt.

Változások az építésügyi feladatok ellátásában

2020. március 1-jétől valamennyi építésügyi hatósági feladat átkerült a kerületi önkormányzatoktól Budapest Fővaros Kormányhivatalához. Az ehhez kapcsolódó ügyeket (engedélyezési eljárások, ingatlan-nyilvántartási térképi adat átvezetése céljából kiállított hatósági bizonyítványok stb.) a hegyvidéki polgárok a jövőben a 1012 Budapest, Logodi utca 38–40. szám alatt tudják intézni.

Új adóhatározatok érkeznek

Az adószámla-kivonatot az adózók a korábbi évekhez képest később kapják meg, mert az új országos központi adónyilvántartó program túlterheltsége időeltolódást okozott a 2020. évi adókról szóló tájékoztatók kiküldésében.

A végéhez közeledik a rendelőfelújítási program

A hegyvidéki rendelőfelújítási program részeként, tizenegyedikként a Kiss János altábornagy utca 38. szám alatti háziorvosi rendelőt is korszerűsíttette a Hegyvidéki Önkormányzat. Hátravan még a Szilágyi Erzsébet fasori házi gyermekorvosi rendelő rendbetétele, ami a tervek szerint ebben az évben kezdődik meg, és jövőre fejeződhet be.

Hasznos tanácsok a leendő elsősök szüleinek

A tankötelezettségről, a jelentkezés módjáról és az iskolaérettségről is beszéltek az előadók a Közép-Budai Tankerületi Központ által szervezett beiskolázási fórumon. A beiratkozással kapcsolatos tudnivalók mellett sok jó tanácsot is kaptak a leendő első osztályosok szülei arról, miként segítsék gyermekeiket életük meghatározó szakaszában.

Kulturális fejlesztések a Böszörményi úton

Elfogadta a Hegyvidéki Önkormányzat idei költségvetését a képviselő-testület a február végi ülésén. Emellett a közösségfejlesztő civil programokat támogató, valamint az idősek lakásainak akadálymentesítését segítő pályázatok kiírásáról is döntött. Valamennyi képviselő támogatta, hogy áttervezve és új elemekkel kiegészítve induljon el „A Hegyvidék főutcája” projekt.