Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Apró fák hegyvidéki vendégségben

Idén Hegyvidék ad otthont a Bonsai Show 2007 rendezvénynek, Magyarország talán legrangosabb bonsaikiállításának. A Távol-Keletről származó, művészi igénnyel nevelt apró fák megtekintéséhez a Csörsz utcába kell ellátogatnunk.

A vásárlás tudománya

Érdemes hetente „nagybevásárolni”, amelynek során beszerezzük a nagyobb mennyiségeket, hiszen a bevásárlóközpontokban sok minden olcsóbb. A túra azonban csak akkor lehet eredményes, ha pontos listával, nem éhes gyomorral és megfelelő mennyiségű időt is rászánva vágunk neki.

Kincs, amiből sok van

Az igénytelen, mégis ízletes szilva termesztésében Magyarország igen előkelő helyet foglal el. Eszszük is becsülettel: évente fejenként hét kilogrammot fogyasztunk a kiváló kalóriaértékű gyümölcsből.

Lelesz utca

Sorozatunkban azokat a felvidéki településeket mutatjuk be, amelyek névadói voltak hegyvidéki utcáknak, utaknak. Történelmi és földrajzi utazásunk következő állomása Leles.

Veszélyeztetett kerületi szobrok

Örömmel olvashattuk a Hegyvidék június 27-i számában, hogy számos kerületi szobrot védettség alá helyeztek. Ennek kapcsán továbbgondoltuk, mely alkotások, emlékművek érdemelnének hasonló „bánásmódot”. A még csak nem is teljes felsorolásból kiderül, rendkívül gazdag a kínálat.

TFSE - sportpedagógiai műhely

A XII. kerületben működő három nagy sportegyesület közül kettőt – a Hegyvidék SE-t és a BSE-t – már bemutattuk. Ezúttal a TFSE-n a sor, amely szimbiózisban működik a Testnevelési Egyetemmel.

Príma ez a torna

Még nyáron sem volt holtszezonja a Virányosi Közösségi Házban annak a programnak, amelyet a Happy Torna Stúdió munkatársai kínálnak elsősorban nők számára. A speciális, zenés mozgáslehetőségnek már a neve is ígéretes.

Kisebb-nagyobb tavak kialakítása

Néhány héttel ezelőtt esett szó a fóliával bélelt kerti tavakról. Most következzenek az előre gyártott medencék, amelyeket csak a talajba kell süllyeszteni, és kész is a csillogó víztükörnek keretet adó meder.

A fotó, mint médium

Idén tizenhat festőművészt látott vendégül a kerületi önkormányzat a szántódi táborában augusztus végén. A hazai és külföldi alkotók ilyenkor egymástól is tanulnak, és közös képet is készítenek.

Tisztelgés a névadó emléke előtt

Tíz éve hunyt el Solti György, a világhírű karmester. Halálának évfordulója alkalmából a nevét viselő kerületi zeneiskola pedagógusai megkoszorúzták sírját a Farkasréti temetőben, valamint emléktábláját egykori lakóházánál, a Maros utcában.

Bereményi Géza: "Az igazán jó filmek eredetiek"

Bereményi Géza Kossuth-díjas író, rendező nevét minimum három szakkézikönyv jegyzi komoly szócikkel: irodalmi, színházi és filmlexikon. Talán még a zeneiben is helye volna, elvégre volt ő az év könnyűzenei szövegírója is. Pedig amikor e sorok írója a hatvanas évek második felében megismerkedett vele az ELTE-n, ő magyar–olasz szakos bölcsészként még töredékét sem árulta el annak a sokoldalúságnak, amellyel ma több műfajban is elfogadott, sőt megbecsült ember.

Segítség a rászoruló hallgatóknak

A hegyvidéki önkormányzat csatlakozott az Oktatási és Kulturális Minisztérium által meghirdetett 2008. évi Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjpályázathoz, így jövőre támogatást kaphatnak tanulmányaikhoz a kerületben élő, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók. A rászorulók ösztöndíjához a kerület és a minisztérium egyenlő arányban, havonta maximálisan öt-ötezer – összesen maximum tízezer – forinttal járul hozzá.

Mamutkórház alakul Budán

A Szent János Kórház részeként működteti tovább a Margit kórházat és a Budai Gyermekkórházat a főváros 2008. január elsejétől. A Mártonhegyi úti Idősek Otthonát ugyancsak összevonják a Kútvölgyi úti gondozóintézménnyel, míg a Bürök utcai idősotthont végleg bezárják.

Áremelkedések minden fronton

Idén is áremelkedésekkel köszöntött be az ősz, drágulnak az alapvető élelmiszerek, akár kétszáz forint is lehet egy kiló kenyér, de nő a dohánytermékek jövedéki adója is. A felsőoktatásban tanulmányaikat idén megkezdők számára rossz hír a tandíj bevezetése. Csökkennek viszont a vállalkozást indítók terhei, olcsóbb és gyorsabb lesz a cégalapítás.

Folytatódnak az önkormányzat környezetvédő akciói

Kilenc szelektívhulladék-gyűjtő szigetet telepítettek a kerületben 2004 óta, idén viszont előreláthatólag csak egy újabb létesítésére van lehetőség, mivel ebben az évben kizárólag fővárosi helyszíneket jelölhetett ki az önkormányzat. Ennek ellenére Hegyvidék önkormányzata szeretné elérni, hogy a lehető legrövidebb idő alatt legalább harminc helyre vihesse a lakosság a háztartásokban termelődött üveg- és papírhulladékot, illetve a felgyülemlett műanyag palackokat és alumíniumdobozokat.

A gázóra átírása

A jogszabályban foglaltak értelmében, ha a gázfogyasztó elköltözik a fogyasztási helyéről, úgy azt tizenöt napon belül köteles bejelenteni a közüzemi szolgáltatónál. A bejelentéssel együtt kell benyújtani az elköltözéskor, illetve a birtok átadásakor leolvasott mérőállást is tartalmazó gázmérőátadás- átvételi jegyzőkönyvet.

Arany Érdemkereszt az igazgatónak

Kemény Gáborné, az ELTE Gyakorlóiskolájába olvadó Kiss János Általános és Középiskola leköszönő igazgatója a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át augusztus 20-án Sólyom László államfő megbízásából Hiller István oktatási és kulturális minisztertől. A pedagógussal kitüntetése alkalmából beszélgettünk.

Válogatósak lettünk

A szelektív hulladékgyűjtés ma már nem az "irigyelt" nyugat kiváltsága. Nekünk sem kell komoly erőfeszítéseket tenni a hulladékudvarok és MÉH-átvevők felkutatásában, hiszen a háztartásokban keletkező szemét jelentős részét könnyen a szelektív hulladékgyűjtésre kihelyezett konténerekbe juttathatjuk.

Kerületi útfelújítási és közlekedésbiztonsági program indul

A Hegyvidéki Útfejlesztési Testület – nyár eleji megalakulását követően – első alkalommal ült össze, feladata a kommunális adó felhasználásának koordinálása a kerületi utak felújítása érdekében. Az ülésen az elnökség tagjai akciótervet dolgoztak ki, melynek értelmében október végéig elkészül a kerületi úthálózat állapotfelmérése.