Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tiltakoznak a kerületek a BKV járatritkítási tervei ellen

Hét fővárosi kerület, majd néhány nappal később öt budai önkormányzat közösen tiltakozott a BKV idei paraméterkönyv-tervezete ellen, amely járatritkításokkal és megszüntetésekkel csökkentené az üzemeltetési kiadásokat.

Interaktív táblák a könnyebb tanuláshoz

Tizedik alkalommal rendezte meg a tankönyvkiadók vásárral egybekötött hagyományos hegyvidéki kiállítását a Commitment Budai Módszertani Központ. A Városmajori Gimnáziumban megtartott találkozón a kerületi pedagógusok első kézből ismerkedhettek meg a meghívott tíz kiadó tankönyv- és taneszközkínálatával, valamint interaktív táblára íródott szoftvereivel.

Ötszáz új nyílászáró az intézményekben

Az önkormányzati intézmények hőtechnikai felújítása 2005-ben kezdődött. Az ötéves program keretében megújulnak az épületek homlokzatai, kicserélik az elavult nyílászárókat, megjavítják a tetőket, és pótolják a hiányzó épületszigeteléseket.

Ökotornacsarnok épül a Tamási iskolában

Kosárlabdapálya, könyvtár, liftet magában foglaló ökotornacsarnok és tantermek épülnek a Tamási Áron iskolában. A hatalmas beruházás a Közép-magyarországi Operatív Program keretében első alkalommal meghirdetett, oktatási intézmények számára kiírt pályázat eredményeképpen jöhet létre.

Falfirka-eltávolító gyorsszolgálat indul

Az önkormányzat külön támogatási keretet kíván létrehozni a társasházak graffitimentesítésére. A megtisztított és védőbevonattal ellátott falfelületeken újból megjelenő firkálmányokat 24 órán belül eltávolítanák.

Negyedmilliót gyűjtöttek a gyerekek

A Köbölkút utcai általános iskola is csatlakozott a hegyvidéki önkormányzat által az év elején elindított karitatív akcióhoz. Az intézmény diákjai 250 ezer forintnyi egy- és kétforintost gyűjtöttek össze a Vakok Batthyány László Óvodájának és Általános Iskolájának.

Egy magyar nábob a Jókai-vetélkedőn

A Diana utcai Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola ismét versenyre invitálta a névrokon fővárosi intézmények diákjait. A Jókai munkásságából merítő, nagy múltú vetélkedő feladatai ezúttal az Egy magyar nábob című regényhez kapcsolódtak.

Régi textilek mestere

Gyermekkori álma volt, hogy ruhákat készítsen, és ezt el is érte: négy évig egy belvárosi ruhaszalonban dolgozott. 1978-ban textilrestaurátornak jelentkezett a Magyar Nemzeti Múzeum Textilgyűjteményében. Ma azok között jegyzik a nevét, akiknek legféltettebb történelmi textíliáink helyrehozatalát, megmentését köszönhetjük. A XII. kerületben élő Kralovánszky Mária 1995 óta privát textilrestaurátorként tevékenykedik.

Dr. Eôry Ajándok, a fokhagymás doki

Miközben a hideg tél nem kíméli őket, és mi magunk is gyakran átlépünk rajtuk, akad valaki, aki hivatásszerűen gyógyítja az utca embereit. Eőry Ajándokot nemrégiben az egészségügyi miniszter Batthyány-Strattmann László-díjjal tüntette ki a hajléktalan emberek gyógyításáért. Az akupunktúrás orvos hetente háromszor mozgórendelőjével járja a Moszkva tér környékét, hogy az utcán élők sebeit bekötözze.

Reneszánsz a hivatalban

A reneszánsz ihlette képek és kerámiák díszítik a polgármesteri hivatal első emeleti folyosóját, míg a földszinti közlekedőtér falain egy krisztinavárosi háztömb csendes világát megörökítő fotók láthatók. Alkotóik a Greguss Kör tagjai.

Fogas tudnivalók

A kutatások szerint a legtöbb nyugati országban csökkenőben van a fogszuvasodás gyakorisága, annak ellenére, hogy a szénhidrátok fogyasztásában nem figyelhető meg változás. Az étrend és a fogak egészsége szorosan összefügg egymással, de ezek szerint nem igaz, hogy a sütemények és egyéb finomságok evésének csökkenésével javul a lakosság fogászati állapota.

Detre Diána Peking után Londont is kinézte magának

Detre Diána egy Magyarországon nem túl ismert sportágban, a szörfözésben szerzett olimpiai kvótát, így ő is biztos résztvevője a pekingi ötkarikás játékoknak. Diána két dologban reménykedik: gyenge széljárásban és minimum a tizenötödik-huszadik helyek valamelyikének megszerzésében.