Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A La Manche csatornától a Városmajor utcáig

Néha a véletlenek is tudnak témát szolgáltatni az újságírónak. Egy teljesen más jellegű beszélgetés során derült ki ugyanis, hogy Hajós Gyula, a XII. kerületi Szabadidősport Központ főigazgatója éppen tíz éve áll az intézmény élén. Ráadásul amikor leültünk beszélgetni, hamar kiderült, hogy a főigazgató ebben az évben még egy, ugyancsak figyelemre méltó évfordulóhoz is elérkezik: Hajós Gyula ugyanis 1978. augusztus 23-án első magyarként úszta át a La Manche csatornát.

Csokoládé: a mágikus erőforrás

 
Kolumbusz Kristóf, megérkezve a mai Honduras partjaihoz, Guanja szigetén kötött ki. Az őslakók apró, barna diókkal ajándékozták meg, és tudtára adták, hogy ha megfőzeti azokat, az italból máguserőt nyerhet. Az indiánok xocolatlnak (ejtsd: sokolatl) nevezték a titokzatos keserű löttyöt.

Mókusok a kertben

Ki nem mosolyog boldogan, ha a kertje fáin vidáman szaladgáló mókusokat lát? Az apró állatkák bájosan kutatnak élelem után, hatalmasakat ugranak ágról ágra, ha kell, a légvezetékeken szaladnak át az utca fölött. Könnyedségükkel lenyűgözik a nehézkes és földhöz ragadt embert. A hegyvidék kertjeiben réges-rég otthonra leltek – erre utal az Evetke utca neve is –, és mintha mostanában új területeket is meghódítottak volna.

Mozgásban télen is

A síelés olyan intenzív mozgásforma, amely a rendszeresen mozgó, sportoló szervezetet is igénybe veszi. Ezért hangsúlyozottan fontos, hogy egy hosszabb síelés előtt megfelelően felkészítsük rá a szervezetünket. Jó kondícióval és a rendszeres, a síelést megelőző bemelegítéssel elkerülhetővé válnak a húzódások, a sérülések és a kellemetlen izomgörcsök.

"Te is hova mész, jövök én is"

A tavalyi filmszemle fődíjas alkotása, az Iszka utazása egy évvel a szemle után több mint harminc fesztiválon és számos nemzetközi elismerésen van túl. Iszka – Varga Mária –, a Déli-Kárpátok bányavidékén élő utcagyerek saját magát alakítja a filmben. Bollók Csabával – a fi lm rendezőjével – Németvölgyi úti lakásában beszélgettünk.

Boleratzky Lóránd találkozásai

Dr. Boleratzky Lóránd ügyvéd, egyetemi magántanár kiegyensúlyozott, boldog ember. Amióta nyugdíjas, teljes erőbedobással élhet annak, amire fiatalkorától készült, de amitől a sorskerék kissé mindig eltérítette: az egyházjog kutatásának, művelésének. Márpedig e téren eredményes, és ezt az is bizonyítja, hogy 2007-ben, a Reformáció Ünnepén a kulturális tárca a szakmai kuratórium javaslatára Károli Gáspár-díjban részesítette őt.

"Fülbevalók" a CD bárban

A mai kor kevéssé kedvez az olvasásnak. Az ember azonban találékony, és mivel bizonyos tevékenységek egyidejűleg párhuzamosan is végezhetők, feltalálta a hangoskönyvet. A „műfaj” egyre népszerűbb a közönség körében. Szilágyiné Deák Márta, a Kékgolyó utca 28. szám alatti, főként a dzsesszrajongók és teakedvelők által látogatott CD-Bár tulajdonosa legújabb szolgáltatásaként bevezette a hangoskönyvek árusítását is.

Szokatlan nézőpont - Kőszegi Gábor fotói

Kőszegi Gábor immár huszonnyolc esztendeje a Színművészeti Egyetem világosítója. Gyermekkora óta hódol rovargyűjtési és fotózási szenvedélyének, mármár tudományos igényességgel vadássza a különféle jazzlemezeket, valamint a hatvanas-hetvenes évek blues- és progresszív zenei korongjait. Újabban könyveket ír, nemrégiben jelent meg magánkiadásban a Négy évszak és az ötödik című kötete.

Tagokat jelöl a polgári védelem

Kevéssé ismert tény, hogy a sorkatonaság megszüntetése óta is vannak honvédelmi kötelességei a magyar állampolgároknak. Be lehet osztani őket például helyi polgári védelmi szervezetekhez, amelyek veszélyhelyzetekben segítik a lakosságot. A kerületi polgári védelmi kirendeltség épp ezekben a hetekben küld ki néhány tucat értesítőt a szolgálatra való kötelezésről.

Szövetség a társasházakkal

Negyedik évéhez érkezett a „Szövetség a nagyobb társasházakkal és lakásszövetkezetekkel” elnevezésű önkormányzati támogatási program. A nagy lakóközösségek idáig közel 65 millió forintot kaptak, és az elkövetkező években is hasonló nagyságrendű felújítási támogatásra számíthatnak.

Sok-e az egyforintos, vagy kevés?

Egy forint nem nagy összeg, de ahogyan a matematikában a legnagyobb szám is az egyből épül fel, ugyanúgy az üzleti és a hétköznapi életben a legnagyobb summa is állhat akár egyforintosokból. Ez a rendkívül egyszerű tétel vezérelte a CIB Bankot, amikor úgy döntött, hogy – karöltve a XII. kerületi önkormányzattal – segítséget nyújt a 2008. március 1-jéig forgalomban lévő egy- és kétforintosok kerületi begyűjtéséhez. Segítséget nyújt, mégpedig azért, mert az összegyűjtött pénz azután jó helyre kerül: a Vakok XII. kerületi Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonának épülésére, szépülésére fordítják.

Só helyett zeolit

Környezetbarát síkosságmentesítő eljárással kísérletezik a kerület: hegyvidéki parkok és intézményi zöldterületek gyalogos útvonalait mostantól zeolittal szórják le jegesedés esetén. Ez az anyag, szemben a sóval, nem károsítja, hanem táplálja az út menti növényeket.

Önkormányzati segítség a lakások fenntartásához

A hegyvidéki önkormányzat a szociális törvény adta lehetőségeket kitágítva igyekszik segíteni helyi lakásfenntartási támogatásával azoknak a háztartásoknak, amelyek nem képesek kifizetni a lakás rezsiköltségeit.

A szemétkommandó visszatér

Az óév utolsó napjait Pécsett töltöttem. Felfedezőportyára indultam a mecseki rengeteg város fölötti ösvényein. A népszerű, a helyi viszonylathoz mérten nagyszámú turistát és sétálót vonzó utakat választottam. A buszok és autók csak Dömör-kapu magasságáig közlekedtek, Misina-tetőt, Kis- és Nagy-Tubest a hóviszonyok miatt csupán gyalog lehetett megközelíteni. Szűz hólepel borította az erdők szegélyezte tisztásokat, a fák ágai jégtüske-ruhába öltöztek. Mesebeli volt a táj. Az ösvények ártatlanul, szinte bocsánatkérőn kígyóztak a fák között, az erdő egyszerre volt buja, gondozott – és tiszta! A többhetes hó felszínéről hiányzott valami, amit Buda erdeiben kóborolva szemem már-már a táj szerves részeként regisztrál. Eltelt némi idő, mire rájöttem, mi az. A szemét! A Mecsekben egyetlen elhajított üdítőpalack, cigarettásdoboz vagy műanyag zacskó nem járult hozzá, hogy otthonosan érezzem magam… A különös élményt fokozandó, lépten nyomon állatnyomok százai keresztezték az ösvényeket. Őzek, nyulak, vaddisznók, rókák és szárnyasfélék, minden mennyiségben. Ki látott már ilyet? De félre az iróniával…

Kisebbségi közmeghallgatások

Közmeghallgatás keretében számoltak be az elmúlt időszak legfontosabb eseményeiről, az elért eredményekről és jövőbeni terveikről Hegyvidék kisebbségi önkormányzatai a múlt év végén. A kisebbségeket közvetlenül érintő ügyek mellett a közvélemény érdeklődésére számot tartó aktualitások is napirendre kerültek.

A Helyi Választási Iroda közleményei

Felhívás

Felkérem a XII. kerület választópolgárait a 2008. március 9-én tartandó népszavazás SZAVAZATSZÁMLÁLÓ BIZOTTSÁGAIBAN póttagként való részvételre. A póttagoknak választási felkészítésen kell részt venniük, a szavazás napján való készenlétért 2000 Ft tiszteletdíjban részesülnek. Jelentkezni személyesen lehet 2008. február 7-ig Szalmáné Bánutay Ildikónál (XII., Böszörményi út 23–25. II. emelet 213., telefon: 224-5947).

Dr. Gaál Szabolcs Barna jegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője

2008-as parkolási engedélyek a kerületben

Tisztelt gépjármű-tulajdonosok, üzemeltetők!
Évek óta tartó javaslataink és az önkormányzat polgármesterének többszöri interpellációja eredményeként 2005. évben a Budapest Főváros Közgyűlés új várakozási rendeletet alkotott, amely a teljesség igénye nélkül, több javaslatunk tekintetében is, önkormányzati rendeletünk módosítására adott lehetőséget. A rendeletalkotásunkban így lehetőség nyílt többek között a még 2002-ben lakossági kezdeményezésre is javasolt övezetbővítésre, valamint egészségügyi várakozási engedély kiadására a területi kötelezettséget vállaló házi- és gyermekorvosok asszisztensei részére is (ez utóbbi bevezetésére már 2001-ben kísérletet tettünk).

Kaszás Attila díjat alapított az önkormányzat

Pokorni Zoltán kezdeményezésére – a Kaszás Attila Szellemi Hagyatékának Ápolásáért közhasznú alapítvány támogatásával – emlékdíjat alapított a hegyvidéki önkormányzat és a Mozaik Művészeti Egyesület. A Kaszás Attila-díj és az azzal járó pénz minden évben annak a hazai vagy határon túli, magyarul játszó színművésznek adható, aki kiemelkedő színpadi teljesítménye mellett a társulaton belül fontos közösségépítő szerepet vállal.

Sikeres az okmányirodai posta

 Az okmányiroda fejlesztésének köszönhetően mostantól már helyben is befizethetőek az egyes ügyek eljárási díjai. Az önkormányzat jelentős anyagi terhet vállalt a postai szolgáltatás biztosítása érdekében: új ügyfélvárót alakítottak ki, ahol külön pultnál foglalkoznak a csekkbefizetésekkel.