Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ünnepelni is tanulnak a Kós Károly iskolában

„Az ünnep fontos része az életünknek, ezért már gyerekként meg kell tanulni ünnepelni” – mondta a Kós Károly általános iskola vezetője annak kapcsán, hogy ötvenesztendős a városmajori zenetagozat. Holtságné Csipán Ágnessel az elmúlt fél évszázadról, felelősségről és ünnepekről beszélgettünk.

Közeleg a tél – ellenőrizzük a fűtési rendszereket

Alig néhány hete kezdődött el a fűtési szezon, és Budapesten máris emberéletet követelt a szénmonoxid. A további tragédiák megelőzése érdekében, aki még nem tette meg, haladéktalanul ellenőriztesse szakemberrel lakása gázkészülékeit és a csatlakozó kéményeket.

Graffitimentesítési támogatás társasházaknak

Az önkormányzat támogatni kívánja a lakóközösségeket az épületeiket és az utcaképet egyaránt elcsúfító falfirkák eltávolításában: erre a feladatra akár 800 ezer forintot is kaphat a pályázó társasház. A támogatási kérelmeket november végéig lehet benyújtani.

Energiabombák előnyben!

Ebben a tanévben vezették be a mindennapi testnevelésórát az önkormányzati fenntartású általános iskolák első osztályosai számára. A kerület vezetése nagyon sokat vár a programtól, és a tanárok szerint is rendkívül fontos, hogy rendszeresen mozogjanak a kicsik. A napi, szervezett testedzés hasznosságát azonban leginkább talán a szülők tudják értékelni, hiszen mégiscsak ők ismerik legjobban gyermekeiket.

Jótékonysági est a sérültekért

Fejlesztenék a Fejlesztő Napközi Otthont. Az intézmény egy Dobsinai utcai épületbe költözne, ahol a nappali ellátások mellett lakóotthon-funkcióknak is helyet lehetne biztosítani. Jótékonysági koncertet tartanak december 9-én a Barabás Villában – a bevételt a tervek megvalósítására fordítják.

Szorgalmas Tüskevár

Évek óta lehangoló látványt nyújtott a 90-es busz csillebérci megállója. A közeli Tüskevár iskola tanulói úgy döntöttek, felújítják a jobb sorsra érdemes buszvárót.

Akadálymentesítés az Aranyban

A homlokzat teljes felújítása és a díszkivilágítás kiépítését követően újabb fejlesztéseket terveznek az Arany János iskolában. Az érettségi és nyelvvizsgaközpontként működő intézményben energetikai, sportcélú és az esélyegyenlőséget javító beruházások valósulhatnak meg pályázati pénzből.

Félkarú rablógyilkos

„A szerencsejátékok könnyen rabjukká tehetnek bárkit, anyagi, szellemi, társadalmi, egzisztenciális körülményektől függetlenül” – mondja a pszichiáter. Dr. Csorba Csillát annak apropóján kérdeztük meg, hogy az önkormányzat a honlapján indított szavazáson méri fel: mit szólnak a hegyvidékiek ahhoz, hogy egy nemrég hatályba lépett jogszabály alapján az önkormányzat képviselő-testülete megtilthatja játéktermek létrehozását és játékautomaták telepítését.

Katasztrófavédelmi roadshow az általános iskolákban

A balesetek, veszélyhelyzetek, természeti katasztrófák kezelését sajátíthatták el az első alkalommal megrendezett katasztrófavédelmi felkészítő programon a Virányos Általános Iskola felső osztályos tanulói. A kerületi polgári védelmi kirendeltség szervezésében megtartott foglalkozásokon a való életben előforduló helyzeteket gyakorolták a gyerekek.

Hegyvidéki „négyek” Hatvanban

Számos képző- és iparművész lakik a XII. kerületben, így alig van olyan nagyobb tárlat az országban, ahol ne találkoznánk velük, illetve alkotásaikkal. A hatvani Moldvay Győző Galériában nemrég nyílt Transz-misszió című kárpitkiállításon például négyen is – Bocz Bea, Kecskés Ágnes, Kókay Krisztina és Kovács Péter – képviselték a Hegyvidéket.

A hármas hűség harmincöt éve…

A tipikusan puritán kórházi folyosóról belépve a látogató egy kisváros helytörténeti múzeumában találja magát. A főorvosi szoba nyomokban sem emlékeztet irodára. Patinás, évszázados kúriafészek, amelyben a szellemi életet élő családfő generációk emlékét őrzi. Kényelmes, antik illatú bútorok, süppedős bőrfotelek. A falakon brómbarna fényképek, századfordulót idéző, felnagyított képeslapok lemezüveg alatt. Szinte mindegyik valamiféle kapcsolatban áll a kórházzal.

MOST a jövő művészeinek

Egyfajta kortárs képzőművészeti megállóhelyként nyújt bemutatkozási lehetőséget az alkotók számára a Hegyvidék Bevásárló Központban megnyílt MOST Galéria. A háromhetente megújuló kiállításokat művész–közönség találkozókkal, stúdióbeszélgetésekkel egészítik ki.

Azonosító chip a kutyáknak

Galambok házhoz szoktatása, harapós kutyák póráz nélküli sétáltatása, haszonállatok lakóövezetben történő tenyésztése – egyebek mellett e sokakat zavaró jelenségekkel szemben is felléphet jövő évtől az önkormányzat.

Itt az égetési szezon!

Bár Hegyvidék önkormányzata kiemelten támogatja a komposztálást, illetve a zöldhulladék öszszegyűjtését és elszállítását, az ősz beköszöntével sokan mégis égetéssel próbálnak megszabadulni a lehulló falevelektől és az elszáradt gallyaktól. Annak érdekében, hogy a tűzgyújtással ne veszélyeztessük mások testi épségét, valamint értékeinket, érdemes néhány hasznos tanácsot megfogadni.

Előzzük meg az őszi-téli betegségeket!

A hideg időszakban jelentkező náthás, meghűléses betegségek megelőzését helyes életmód kialakításával is segíthetjük. A megfelelő étrend összeállításához a Budai Allergiaközpont dietetikusának segítségét kértük.

Álom luxuskivitelben?

Arról, hogy mi köze a szombathelyi Márton püspöknek a libákhoz, már sokszor szót ejtettünk. Nem beszéltünk azonban az oktalan szárnyasok legbecsesebb részéről, a májáról, mivel ez az élet „drága, de jó” kategóriájába tartozó kuriózum.

Dacból nyeri meccseit a BSE

Pénzbírsággal sújtanák, akinek nincs pénze. Nagyjából így lehet összefoglalni a BSE női röplabdacsapatával történteket. Az egyesület – négy másik magyar klubbal egyetemben – anyagi gondok miatt nem vállalta a nemzetközi szereplést. A Magyar Röplabda Szövetség pontlevonással és pénzbüntetéssel sújtaná a „renitenseket”. Nyári Sándor, a hegyvidéki csapat vezetőedzője azonban azt ígéri, nem hagyják ennyiben. Mint állítja: jogtalan, amit a szövetség művel.

„Ramszeszt” ünnepelték

„Erős emberek” találkoztak a Magyar Sportok Házában október 21-én: az évtizedek óta a Hegyvidéken élő Varga Jánost köszöntötték hetvenedik születésnapja alkalmából. A magyar birkózósport egyik legnagyobb egyénisége olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címet egyaránt szerzett pályafutása során.