Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Új támogatási forma rászoruló időseknek

A bevételek csökkenése nem érintheti a bölcsődék, óvodák, iskolák működését – ez volt az egyik fő alapelve a kerület 2010-es költségvetési tervezetének, amelyet a legutóbbi önkormányzati ülésen fogadtak el a helyi képviselők. Mostantól kerületi rendelet szabályozza az önkormányzati tulajdonú zöldfelületek védelmét. Újabb szociális támogatást kapnak a rászoruló idősek.
Veglegesen_lazarjak_a_Szamos_utcat

Véglegesen lezárják a Szamos utcát

Csupán néhány hónapja fejeződött be a Szamos utca átépítésének első üteme, máris megrongálták a városmajori parkban újonnan kialakított sétálórészt. A nagyméretű virágtartókkal részlegesen lezárt, térkővel burkolt útszakaszt az autósok menekülőútnak használják, ezért az önkormányzat úgy döntött, a jelenleginél hatékonyabb forgalomgátló eszközöket telepít oda.

Polgarorok_a_Janos_Korhazban

Közterület-felügyelőt és településőrt ütöttek el

Egy szabálytalanul parkoló autós szándékosan elgázolt autójával egy intézkedő kerületi közterület-felügyelőt és egy településőrt. Az elkövetőt a rendőrség beazonosította és megindította ellene az eljárást – közúti veszélyeztetés és hivatalos személy elleni erőszak miatt akár több éves börtönbüntetésre is számíthat.

100euro

Hamis euró – már itthon is

Magyarországon is egyre több helyen lehet euróval fizetni, ennek ellenére az emberek többsége még nem igazán tudja, hogyan néznek ki az igazi eurós bankjegyek. Épp emiatt nálunk nincs nehéz dolguk a csalóknak: legutóbb az egyik hegyvidéki üzlet eladóját tévesztették meg egy hamis 100 euróssal.

Megvédi a kerület útjait az önkormányzat

Rendeletben szabályozza a kerületi kezelésű utakkal kapcsolatos bontási és helyreállítási munkák elvégzésének menetét az önkormányzat. A remények szerint az új szabályozásnak köszönhetően lényegesen javul az úthálózat általános állapota és esztétikai megjelenése, valamint jobb lesz a felújítások minősége. Lényeges elem, hogy a jövőben kiemelt védelmet kapnak a munkálatokkal érintett fák és zöldfelületek.

Fustbement_egeszseg_helyett

Füstbement egészség helyett

Bár már jóval közelebb vagyunk a fűtési idény végéhez, mint a kezdetéhez, mégis érdemes végiggondolni, biztonságosak-e otthonunk kéményei. A hegyvidéki kémények állapotáról kérdeztük Tősér Lászlót, a Fővárosi Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Szolgáltató Kft. I. és XII. kerületi kirendeltségének vezetőjét.

Helyi védelemmel az épített értékekért

Az elmúlt három évben több tucat hegyvidéki épület és köztéri műalkotás kapott helyi védettséget, decemberben újabb hét lakóház került fel a listára. A kerületi önkormányzat továbbra is mindent elkövet annak érdekében, hogy a Hegyvidék építészeti értékei megmaradjanak az utókor számára.

Engedélyköteles építési konténerek

A tavasz közeledtének csalhatatlan jele, hogy kerületszerte egyre több helyen tűnnek fel konténerek, amelyek a lakás- és épületfelújítások, tatarozások közben termelődő sitt elszállítására szolgálnak. A közterület-foglalás engedély- és díjköteles, az illegálisan telepített konténer megrendelője komoly pénzbírságra számíthat.

Művésztanárok a Hegyvidék Galériában

Nyolcévnyi hallgatás után újra csoportos kiállítással jelentkeztek az idén 141. tanévét kezdő ELTE Tanító- és Óvóképző Kar művésztanárai. A Hegyvidék Galéria tárlatán bemutatott festmények, grafikák, fotók és kisplasztikák az alkotó és mentor egymástól el nem választható világképét tükrözik.

Mediterrán fűszernövények magról

Már most, kora tavasszal gondolnunk kell a konyhakertre. Sok fűszernövényt ilyenkor magról elvethetünk, hogy aztán a palántákat a kertben, vagy cserépben az ablakpárkányon nevelhessük tovább, egészen a friss felhasználásig, vagy az őszi betakarításig.

Az erdők szerelmese volt

Hetven éve hunyt el Kaán Károly, a két világháború közötti Magyarország egyik legkiemelkedőbb agrármérnöke. Nevét több helyen is őrzi emléktábla a Hegyvidéken, illetve szomszédságában.

Illetekbelyeg2

Csökkentek az illetékek

Januárban lépett hatályba az új illetéktörvény. Csökkent a lakosságot közvetlenül érintő illetékek mértéke, ugyanakkor kedvezőtlenül változott a mentességek és kedvezmények köre, ráadásul újabb illetékfajtákat is bevezettek. Rosszul járnak azok, akik örökösödéssel jutnak gazdasági társaság vagyoni betétjéhez.

Hegyvidékről Bikfalvára

Ismerik azt a Rejtő Jenő-, alias P. Howard-mondást, hogy megbeszélték a találkozás idejét és helyét, és mégis találkoztak? Valahogy így jártam, amikor többszöri idő- és helyszínegyeztetés dacára hirtelen huszárvágással mégis betoppant hozzám Várallyay Réka. Sajátos aura lengte körül: a szilárd eltökéltség és a légies nőiesség szimbiózisa. Halk, áttetsző volt, mint egy fátyol, de kőkemény és tántoríthatatlan egyszerre. Néhány napot töltött itt, a szüleinél, a Hegyvidéken.

A Notre Dame de Siontól az Aranyig

A Sas-hegy látványához ma már elválaszthatatlanul hozzátartozik az az aranysárga színben pompázó, impozáns épület, amely immáron nyolcvan éve iskolaként működik. A Notre Dame de Sion leánygimnázium és az „Arany” történetét foglalja össze a napokban bemutatott, Iskola a hegytetőn című kiadvány.

Magyar Kupa-győztes a BSE

Megszerezte első trófeáját a BSE-FCSM női röplabdacsapata a 2009–2010-es szezonban. A városmajori hölgyek izgalmas és küzdelmes csatában győzték le a Vasas Duna Autó Óbuda együttesét a Magyar Kupa kecskeméti négyes döntőjének fináléjában. A BSE ezzel több mint fél évszázad után hódította el a trófeát.

Most térkép e táj

Madártávlatból mutatja be a Hegyvidék múltját és jelenét a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria legújabb kiállítása. A Most térkép e táj címmel megrendezett tárlaton kézzel rajzolt és modern térképek, topográfiai ritkaságok, különleges helyrajzok mesélik el a kerület történetét, egyúttal a bemutatott földmérő eszközöket segítségül hívva betekintést engednek a térképészet fejlődésébe. A látogatók a padlóra ragasztott nagyméretű ortofotón akár saját házukat is megtalálhatják, vagy akár a kerület digitális térképein kalandozhatnak.

Nem minden arany, ami light!

Most, hogy elmúlt a farsang, nincs rá okunk, hogy továbbra is felhőtlenül nagyokat és jókat együnk. Az újévkor megkezdett fogyókúra ilyenkor már rendszerint a dugába dőlt. A farsang végét nemcsak a húshagyó kedd jelzi, hanem a könyörtelen mérleg is, amelyen cáfolhatatlanul látható könnyelműségünk „eredménye”. De valamit csak kell enni! Ekkor kerülnek elő a divatosan „lightos”-nak nevezett, kalóriátlanított, szénhidrátlanított ételek, amelyeket abban a hitben fogyasztunk, hogy „ezt azért még büntetlenül lehet”. Nézzük meg ezeket közelebbről!

Alakul a hegyvidéki művészutca

Fél éve rendez kortárs kiállításokat a Hajnóczy József utcában a kerületi művészeket tömörítő Galéria 12 Közhasznú Egyesület. A hegyvidéki művészutca kialakításán munkálkodó civil szervezet márciustól amatőröknek szóló művésztanfolyamokat szervez. Ezekről, illetve a további tervekről az egyesület alapító tagját és alelnökét, a Ferenczy Noémi-díjas üvegtervező iparművészt, Kecskés Krisztinát kérdeztük.

Megkezdodtek_a_hegyvideki_utjavitasok

Megkezdődtek a hegyvidéki útjavítások

A tavasz közeledtével elkezdődött a hegyvidéki utak kátyúzása, a hideg időben keletkezett repedések, kisebb-nagyobb gödrök kijavítása. Az útkarbantartó gépek először a Hegyhát úton jelentek meg, a következő hónapokban pedig kerületszerte valamennyi balesetveszélyes úthibát eltüntetik a felújítást végző cég szakemberei. A betömött kátyúk élettartamának megnövelése érdekében a körbevágott felületeket bitumencsíkkal teszik vízzáróvá.