Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Marciusig_tilos_az_egetes

Márciusig tilos az égetés

Az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok megalkotása Budapesten a fővárosi közgyűlés hatáskörébe tartozik. A főváros szmogriadó-tervéről szóló, 39/2010. (VII. 22.) számú Főv. Kgy. rendelet értelmében november 30. és március 8. között tilos a kerti hulladék szabadtéri elégetése.

Vízzel tüzet – tűzzel vizet

„Kémia – a mi életünk, a mi jövőnk” címmel 2011-et a Kémia Nemzetközi Évének nyilvánította az ENSZ. A Magyar Kémikusok Egyesülete január 26-án országos iskolai kísérletakcióval indította el a magyarországi rendezvénysorozatot. A téma a víz és a tűz viszonya volt, a felhíváshoz több hegyvidéki iskola is csatlakozott.

Trolibuszhálózat Budán?

Sajtóhírek szerint magánbefektetők és két civil szervezet trolibuszhálózatot építenének ki a budai hegyvidéken. A hetvenöt kilométeres hálózat a legnagyobb forgalmat bonyolító tizenhat buszjáratot váltaná ki, a megvalósítás költségét 7,5-8 milliárd forintra becsülik.

Schodelné és a Normafa

Schodelné Klein Róza neve több helytörténeti írásban is felbukkan mint a színésznő, akinek éneke nyomán az addig Viharbükknek nevezett ősöreg növény a Normafa nevet kapta. Utánanéztünk, ki is volt ő, akinek a Hegyvidék egyik legismertebb részének elnevezését köszönhetjük.

Újabb energetikai fejlesztés

Új, kompakt fénycsöveket kapott a Németvölgyi Általános Iskola. A fényforrásokat a gyártó ingyen bocsátotta a kerület rendelkezésére, a beszerelésről az intézmény gondoskodott.

Modern taneszközök az Aranyban

Diákvállalkozási módszertani segédeszközökkel, pénzügyi-közgazdasági, matematika és angol nyelvi gyakorló és oktató DVD-kkel, valamint egy korszerű laptopot és projektort tartalmazó, nagy értékű oktatástechnikai csomaggal gazdagodott az Arany János Általános Iskola és Gimnázium. Az egész országból huszonhat iskola jutott támogatáshoz a 2001-ben elindított program keretében.

Kezdodnek_az_utjavitasok

Kezdődnek az útjavítások

Bár a fagyok nem múltak el, az önkormányzat már elvégezte a kerületi úthálózat év elején esedékes átvizsgálását. Az eredmények ismeretében február végén megkezdődik a feltárt úthibák kijavítása, valamint sor kerül a téli időszakban megsérült járdák és lépcsők helyreállítására. A tapasztalatok szerint az útrekonstrukciós programnak köszönhetően a tavalyi esztendőhöz képest a fagyok lényegesen kevesebb kárt okoztak.

Kerületi kisebbségi közmeghallgatások

A Hegyvidék gazdag kulturális és élénk közéletéhez a kerületi kisebbségi önkormányzatok is hozzájárulnak. A tavaly őszi választásokat követően újonnan felálló testületek szokásos év végi beszámolóikon az elmúlt esztendő legfontosabb eseményeit elevenítették fel. Összeállításunk második részében a bolgár, a horvát és az örmény kisebbség közmeghallgatásait foglaljuk össze.

Fűtésszámla-csökkentés környezetbarát módon

A lakások energiaköltségének legjelentősebb tételét a fűtés képviseli, ezért a fűtés hatékonyságának növelésével nagyon sok pénzt megspórolhatunk. Kazánkorszerűsítéssel, hőszabályozó beépítésével számottevően csökkenthetők a kiadások, de beruházást nem igénylő praktikákkal is lehet takarékoskodni.

Dicséretekből épülő házak, hidak

Idén ünnepli századik születésnapját a Kós Károly iskolának otthont adó épületegyüttes. A jeles alkalomból centenáriumi programsorozatot indított az intézmény.

Az_utolso_rohamtuzer

Az utolsó rohamtüzér

Nemrég hunyt el Csány Balázs, aki rohamtüzérként végigharcolta a második világháborút. Hegyvidéki őslakosnak számított, hosszú évtizedekig élt Németvölgyi úti lakásában – rá emlékezünk az alábbi írással.

Téli madáretetés

Még az igazi arcát mutatja a tél, ismét fehérbe borult a Hegyvidék. Szép látványt nyújtanak a havas kertek, a hólepel azonban kemény feladat elé állítja a madarakat, ilyenkor sokkal nehezebb élelmet találniuk. Etessük őket, hogy megérhessék a tavaszt!

A_velencei_campaniletol_a_csango_galuskaig1

A velencei campanilétől a csángó galuskáig

Ismerek egy asszonyt, aki nem ismer lehetetlent. Figyeltem pályafutásának egy hosszabb szakaszát, láttam vakmerőségét. Némelykor megirigyeltem, ahogy va banque-ra játszik, félelmet nem ismerve, bukásra nem gondolva. Úgy tudott belevágni nagy elhatározásaiba – pénzével, lelkével, munkabírásával –, hogy fel sem merült benne, rámehet mindene. Nem is ment. Igaz, voltak lejtős, mély szakaszok az életében.

Árnyékkedvelő szobanövények

A lakásban a növények legjobb helye a napsütötte ablakpárkányon van, de minden szobában akad olyan árnyékos zug, ahová szívesen tennénk növényeket. A természetben ilyen – első látásra mostoha – körülmények között is sok és váratlan szépségű fajt találunk.

Huszonnégy órás szolgálat

Hegyvidék közrendjének további erősítése érdekében januártól a korábbinál szélesebb hatáskörrel működik a kerületi közterület-felügyelet. Lakossági kérésre elindult a 24 órás szolgálat, míg az önkormányzat eszközfejlesztésének köszönhetően rendszerbe állított PDA készülékekkel a közterület-felügyelők az érintettek távollétében is képesek ellenőrizni a kötelezően előírt közterület-használati engedély érvényességét.

Kirándulók és turisták a Hegyvidéken

A Hegyvidék, illetve tágabb értelemben a budai hegyvidék (egészen akár a Pilisig) hosszú ideje kedvelt célpontja nemcsak a kirándulóknak, de a turistáknak is. Egyebek mellett e két utóbbi fogalom közti különbség tisztázására vállalkozott kollégánk, Kertész István helytörténész, újságíró a Helytörténeti Esték idei első előadásán.

Bemutatkoztak a hegyvidéki óvodák

A XII. kerület valamennyi önkormányzati és magánóvodája képviseltette magát az idei Óvodakóstolgatón. A Hegyvidéki Önkormányzat és a Hunniareg Budai Módszertani Központ közös rendezvényén az óvodaérettséggel és felvétellel kapcsolatos gyakorlati tudnivalók mellett az intézmények oktatási programjával is megismerkedhettek a kisgyermekes családok. Mint kiderült, az idén minden eddiginél szigorúbban ellenőrzik a beiratkozáskor megadott kerületi lakcím valódiságát.

Kertészeti munkák a turul körül

A fás szárú növényzet kertészeti felülvizsgálatával folytatódott a Turul-emlékmű környezetének megújítása. A fák állékonyságát mérő fakopp eredményei, illetve a hagyományos módszerekkel elvégzett ellenőrzések ismeretében három korhadt, fokozottan balesetveszélyes öreg akácfa kivágásáról döntött az önkormányzat szakirodája. Korábban a szobor körül több mint egy tucat növendék hárs-, illetve különböző díszfát ültettek.

Turulmadarak érkeztek

Bár a turul – legyen kerecsensólyom, sas vagy bármely nemes ragadozó – nem vándormadár, a polgármesteri hivatalban nemrég megnyílt kiállítás mégis vándorútra indul. A Turulszobrok a Kárpát-medencében III. című fotókiállítás a Hegyvidék után ezúttal is több helyen bemutatkozik az országban.

Menüajánlat Valentin-napra

Az idén szokatlanul hosszú ideig tart a farsang, március 9-ére esik hamvazószerda, amikor kezdetét veszi a húsvéti böjt. Addig általában egymást követik a télbúcsúztató vigasságok. A leghíresebb mulatságok sorából csak kettőt említünk: az olaszok parádés, titkokat rejtő velencei karneválját, amely ma már a turisták elkáprázatását szolgálja, illetve a honi télkergető szokások legismertebbjét, a mohácsi busójárást.

Sikeres a vis major pályázat

Tavaly ősszel első alkalommal írt ki vis major pályázatot az önkormányzat. A program keretében azok a lakóközösségek számíthattak vissza nem térítendő támogatásra, amelyek a társasházi pályázat lezárását követően kerültek bajba.

Gesztenyes_kert

Megkezdődött a Gesztenyés kert felújítása

A MOM Kulturális Központ újjáépítésének, illetve a Sirály utcai mélygarázs és konferenciaterem kialakításának utolsó szakaszával párhuzamosan megkezdődött a Gesztenyés kert rekonstrukciója. A sétányokat felújítják, korszerű padokat, szemeteseket, világítótesteket helyeznek ki, továbbá elkerített kutyafuttatót is terveznek, ahol póráz nélkül lehet majd sétáltatni az ebeket. A Csörsz utca felőli meredek rézsűn két teljesen új lépcsőt és egy rámpát alakítanak ki.

Ingyenes dance aerobik és squash

Február ötödikétől minden szombaton ingyenes programokat kínál a XII. kerületi polgárok számára a Csörsz utcai Sportmaxban működő Lite Wellness Club. Szombat délelőtt squash, délután elsősorban fiataloknak szóló dance aerobik és a valamennyi korosztályt megmozgató zsírégető torna várja az érdeklődőket.

Tajekoztato_az_influenzarol

Tájékoztató az influenzáról

Az Egészségügyi Világszervezet 2010. augusztus 10-én bejelentette, hogy az influenza-világjárványt követő időszakba léptünk. A járványveszély ma jóval kisebb, mint egy évvel ezelőtt volt. Az éberséget azonban fenn kell tartani, mivel a 2009-es világjárványt okozó vírus ma is köztünk van, és a viselkedése ebben az átmeneti időszakban kiszámíthatatlan.