Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyermek-egészségügyi központ létrehozásáért küzdenek

Az Aprónép Alapítvány évek óta küzd azért, hogy Budán is korszerű körülmények között gyógyulhassanak a beteg gyerekek. A támogatóknak köszönhetően már sok mindennel hozzá tudtak járulni a betegellátás színvonalának javításához, valódi eredménynek azonban azt tartanák, ha a Szent János Kórházban végre létrejöhetne a régóta tervezett budai gyermek-egészségügyi központ.

A lelki bajoktól is fájhat a test

A krónikus fájdalom pszichoterápiás kezelési lehetőségeit ismertette Bagdi Petra klinikai szakpszichológus az Idősek Egészség Iskolája februári előadásában. Az Országos Gerincgyógyászati Központ szakembere arra hívta fel a figyelmet, hogy a lélek gyógyításával a fájdalmaktól is megszabadulhatunk.

Örökzöldek télen

Bár már kifelé tartunk a télből, még nem jött el a kikelet. A kert növényei közül legjobban talán az örökzöldek várják ezt az időszakot, hiszen számukra különösen sok veszélyt rejtenek a zordabb hónapok.

A történelem nem csak egy tantárgy

Tartalmas kötettel gyarapodott a XII. kerület históriáját feldolgozó dokumentumok sora: a Tanulmányok a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény 40. évfordulójára című könyvben történészek és civilek tárják elénk kutatásaikat, emlékeiket. A MOM Kulturális Központban tartott bemutató apropóján Pokorni Zoltán polgármester a gyűjtemény költöztetéséről is szót ejtett.

A Tomcsányi lányok meséje

A Mesélnek a Hegyvidék házai című novellaíró pályázatot a tizenéves Tomcsányi lányok nyerték meg A házfalra írt napló története című munkájukkal. A különleges dokumentumot hosszú ideig kutatták, és a lapunkban megtalált felhívás sarkalta őket arra, hogy otthonuk históriáját közkinccsé tegyék. A három lány most elmesélte nekünk az izgalmakkal teli nyomozás részleteit.

Szeress Mexikóban – Schäffer Erzsébet kedvenc filmje

Ismét több száz érdeklődőt vonzott „Az én filmem” programsorozat legutóbbi estéje, amelyen Lévai Balázs házigazda vendége ezúttal Schäffer Erzsébet volt. A Pulitzer-díjas újságíró egyik kedvencét, a Szeress Mexikóban című romantikus drámát hozta el a MOM Kulturális Központba.

Születésnapi ajándék Sztankay Istvánnak

Sztankay István február 14-én ünnepelte volna a hetvenkilencedik születésnapját. Gyermekei ebből az alkalomból "…egy nagy, ismeretlen Úrnak vendége voltam" címmel fotókiállítást rendeztek, ami a Nemzet Színészének legjelentősebb színházi szerepeit mutatja be a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Szeretetre hangolva

Mi történik, ha tizennégy nagyszerű zenész hangversenyt ad? Nos, a falak megremegnek, a hangszerek boldog harsonába kezdenek, a közönség szárnyal – ahogy az a Solti György Zeneiskolában is történt nemrég.

Németvölgyi: Örökös Ökoiskola

Először 2008-ban nyerte el az Ökoiskola címet a Németvölgyi Általános Iskola, majd 2011-ben és 2014-ben ismét kiérdemelte az elismerést. Ezzel a hegyvidéki intézmény – elsőként a kerületi általános iskolák közül – immár Örökös Ökoiskolának mondhatja magát.

Fórumok az új Kulturális Szalonról

A polgármesteri hivatallal átellenben, a Törpe utca 2. szám alatt hamarosan új épületet alakítanak ki a népszerű közösségi intézmény, a hegyvidéki Kulturális Szalon számára. A terveket az elmúlt két hét során három lakossági fórumon mutatta be az önkormányzat a környéken élőknek; első alkalommal a Margaréta és a Kiss János altábornagy utca, második körben a Törpe utca, legutóbb pedig a Böszörményi út lakóit hívták egyeztetésre.

Hegyvidéki segítség rászorulóknak

Kifogástalan állapotú háztartási kisgépek, ruhák, játékok és tartós élelmiszerek – a hegyvidékiek néhány nap leforgása alatt olyan sok adományt ajánlottak fel az Arló térségében működő Elfogadlak Alapítványnak, hogy egy teljes kisbuszt és az ahhoz csatolt utánfutót is sikerült megtölteni.

Merre tovább, magyar sport?

A szocializációs, kulturális és nevelési funkciók mellett a sportban egyre nagyobb szerepet kap az üzleti dimenzió. Erről is szó esett a második alkalommal megrendezett Nemzetközi Sportmenedzsment Konferencián.

Fitt leszel, ha itt leszel

I. és II. korcsoportos általános iskolák akadályversenye, valamint óvodások játékos versenye március 7-én, szombaton 9 órától a MOM Sportban.

Bemutatkoztak a hegyvidéki óvodák

A hegyvidéki óvodák által nyújtott lehetőségekről, valamint a beiratkozás feltételeiről kaptak tájékoztatást azok a szülők, akik elmentek az Óvodakóstolgató című programra a Jókai Klubba. A fórumon több ízben is elhangzott: a jelentkezések során az önkormányzatnak azokat a családokat kell előnyben részesítenie, amelyek életvitelszerűen itt laknak, és nem csak bejelentkeztek egy kerületi címre a jobb óvodai ellátás reményében.

Figyeljünk a parkolásra!

Egyik olvasónk hívta fel a figyelmünket egy elsőre furcsának tűnő parkolási szabályra, ami miatt több hegyvidéki lakos kapott már büntetést a szomszédos I. kerülettől.