Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Formálódik a hegyvidéki vízilabda-utánpótlás

A harmadik helyen áll a Hegyvidék–YBL WPC a vízilabda OB I/B B-csoportjában. A hazai meccseit a MOM Sportban játszó csapat célja a rájátszást jelentő pozíció megtartása, ennél is fontosabb azonban a játék népszerűsítése és a klub utánpótlás-nevelő munkája. Köllő Attila vezetőedzővel az elvárásokról és a közeljövő terveiről beszélgettünk.

Fitt gyerekek a fittségi versenyen

Látványos sportprogramra hívta a MOM Sportba a kerületi általános iskolák alsósait és az óvodásokat a Hegyvidéki Szabadidősport Kft. Az immár hetedik alkalommal megrendezett „Fitt leszel, ha itt leszel” vetélkedő során ismét bebizonyosodott, hogy a hegyvidéki gyerekek nem jönnek zavarba, ha sportolni, versenyezni kell. Sőt, fittség dolgában is igencsak jól állnak.

A tavasz hírnöke, a hóvirág

Egyike legkedvesebb tavaszi virágainknak a hóvirág, amely már javában virágzik a Hegyvidék kertjeiben és itt-ott az erdők alján is. Mindenki ismeri, szereti, mégis kevesen tudják, hogy a kis növény fölött milyen jelentős viharok dúltak, és talán még dúlnak ma is.

Márciusban pótolják a hiányzó kukákat

Másfél évvel ezelőtt, 2013 nyarán fejezte be az FKF Nonprofit Zrt. a Hegyvidéken a házakhoz kihelyezett szelektív hulladékgyűjtők telepítésének első ütemét, a másodikat pedig tavaly októberben. Mivel nem mindenki vette át a kukákat, ezért a közterület-fenntartó márciusban ismét megszervezi a kiszállítást, a pontos időpontról levélben értesíti az érintetteket.

Geriátria, az időskor tudománya

Az orvostudomány egy kevésbé közismert, azonban annál fontosabb ágával, az időskori pszichés zavarokkal foglalkozó geriátriával ismerkedhetett meg az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem februári előadásának hallgatósága. Dr. Martony Zsuzsanna, a Budai Egészségközpont szakorvosa a betegségek ismertetése mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a panaszok ijesztők lehetnek, sok esetben lehetőség van a gyógyulásra, illetve a tünetek enyhítésére.

„Ha muszáj, az ember mindent kibír”

Goller Ágota kislányként élte meg Budapest ostromát. Az első holttestet tízévesen látta; akkor, amikor többnapi éhezés után a Maros utcából Pesthidegkútra tartott a nagynénjével. A zord idők emlékeit a „Mesélnek a Hegyvidék házai” című pályázatra készült novelláiban írta le. Lapunknak most azt is elmondta, amit nem vetett papírra.

„Método Pataki”, avagy a hosszú élet titka

Keresztrejtvényt fejt, németül beszél, sokat sétál, imád játszani a dédunokáival, nemrég pedig elkezdett kínaiul tanulni. A Hegyvidék egyik legidősebb lakójával, dr. Pataki Ervinnel beszélgettünk, aki március 11-én ünnepli a 100. születésnapját.

Különleges portréfotók

Kecskeméti Kálmán portréiból nyílt kiállítás a Galéria 12-ben. A különleges tárlat fotói olyan hírességeket ábrázolnak kicsit másképp, mint Cseh Tamás, Csoóri Sándor, Kányádi Sándor, Kemény Henrik vagy Kertész Imre.

Az iskola kiválasztása kulcsfontosságú

Az idén is hatalmas érdeklődés kísérte az Iskolanyitogató című rendezvényt, amelyen az iskolakezdéshez fontos tudnivalókról tájékozódhattak a szülők. A MOM Kulturális Központban tartott fórumon Pokorni Zoltán polgármester azt emelte ki, hogy a Hegyvidéken csupa kiváló színvonalú tanintézmény működik, és elegendő a férőhely.

Lebontják a veszélyes támfalat a Költő utcában

Lebontja, majd újjáépíti az önkormányzat a Költő utca 22. szám melletti, közel százéves, balesetveszélyes támfalat. Az érintett közművek tehermentesítésével már megkezdődtek a munkálatok, az építkezés idején a Költő utcába mindkét irányból csak a munkaterületig lehet behajtani.

Negyvenöt havas nap a Normafánál

A Normafa és környéke mintegy 350 hektáros területének karbantartásáról lassan egy éve az önkormányzat szerve, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény gondoskodik. Az elmúlt hónapokban különösen sok feladattal kellett megbirkóznia a kis létszámú szervezetnek. A példátlan mértékű decemberi jégkárt követő helyreállítási munkák, valamint a nagy forgalmú havas napokon a látogatók biztonsága érdekében tett erőfeszítések eredményeiről Mikó Gergely igazgatóval beszélgettünk.

Átalakult a szociális ellátások rendszere

Jelentős változások történtek a szociális ellátórendszerben március 1-jével: az aktív korúak számára a munkanélküliségre tekintettel nyújtott ellátásokat ezentúl az önkormányzat helyett a járási hivatal biztosítja a rászorulóknak. A lakásfenntartási támogatást, az adósságkezelési támogatást, valamint a méltányos közgyógyellátást – amelynek elnevezése gyógyszertámogatásra változott – a szociális törvény kivonta a kötelezően fenntartandó segélyek köréből, ezeket azonban az önkormányzat változatlan színvonalon, többletforrások előteremtésével továbbra is biztosítani kívánja a kerületben élők számára.

Körforgalom épül a Németvölgyi úton

Március 16-án körforgalom építése kezdődik meg a Németvölgyi út, a Stromfeld Aurél út és a Pagony utca találkozásánál. A beruházás célja, hogy a kereszteződés átalakításával megszűnjenek a környékbeli utakon rendszeresen előforduló torlódások. A közel öt hónapig tartó munkálatok idején terelésekre, forgalomkorlátozásokra kell számítaniuk az arra közlekedőknek.

Gyarapodó vagyonnal számol az idei költségvetés

Az önkormányzat ez évi költségvetésének elfogadásáról, a kerületi szociális ellátások jelenlegi körének többletfinanszírozással történő fenntartásáról, valamint a Normafa területének helyreállításával kapcsolatos helyi népszavazás elrendeléséről is döntött február 26-i ülésén a képviselő-testület.